Eyvah, Sakarya'da Ekmek Zamlandı: 1 YTL

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı, Adapazarı Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarındaki artışı 2008 yılında yüzde 25'le sınırlı tutmaya çalıştıklarını söyledi.  Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) tarihinde ilk defa hasat döneminde ithalat gerçekleştireceğini bildiren Balcı, "Hasat döneminde de ithalata devam edilmesi 2009 yılında ekmek fiyatlarına olumlu yansıyacaktır" dedi.

Adapazarı Fırıncılar Federasyonu'ndaki basın toplantısında konuşan Balcı, 2008 yılı için federasyonun öngördüğü yüzde 25'lik fiyat artışının bugünden itibaren Sakarya'da da uygulamaya konduğunu belirtti. Daha önce 250 gramı 50 Ykr'den, 500 gramı 1 YTL'den satılan ekmeğin fiyatının bugünden itibaren ilde 400 gramı 1 YTL olarak halkın satışına sunulduğunu kaydetti. Balcı, "Bugünden itibaren Sakarya'da 400 gram ekmek 1 YTL'den arz edilecektir. Bilindiği gibi komşu illerimiz bu yeni fiyat uygulamasına Sakarya'dan daha önce geçmiştir. Küresel ısınmadan dolayı un ve buğday fiyatlarındaki artış ekmek fiyatlarını da olumsuz etkilemektedir. Yıllık artış yüzde 10-12 olarak gerçekleşen fiyat artışı maalesef küresel ısınmadan dolayı bu yıl yüzde 20-25 olmak zorundadır. Amacımız ekmek fuyatlarının yüzde 12'yi geçmemesiydi ama elimizde olmayan sebeplerden dolayı bu artış yapılmak zorunda kalındı."diye konuştu.



İki ay içinde
un fiyatının yüzde 55 artmasının tarihte görülmemiş bir olay olduğunu ifade eden Balcı, temennilerinin un fiyatlarının daha fazla yükselmemesi olduğunu dile getirdi. Küresel ısınmanın buğday ve unun üzerindeki olumsuz etkilerinin dünya ülkelerinde son 1 yılda ekmek fiyatının yüzde 100 artmasına neden olduğunu vurgulayan Balcı, bu artışın Türkiye'ye de olumsuz yansıdığını söyledi. Gerek federasyon gerekse Tarım Bakanlığı olarak bütün gayretlerinin bu artışın ülkemizde yüzde 25 ile sınırlı kalması yönünde olacağını anlatan Balcı, şöyle konuştu, "Un fiyatlarındaki yüzde 50-55'lik artışın daha da yükselmesi durumunda ilgili bakanlık un fiyatlarının iyileştirilmesi durumunda çalışma başlatacak. Biz de bu paralelde odalarımıza göndermiş olduğumuz genelgede yüzde 25'lik artışın üzerine çıkmamalarını, un fiyatlarında yükselme olması durumunda gerek federasyonumuzun gerekse ilgili bakanlığımızın yapacağı çalışmaları beklemelerini önerdik. Temennimiz odur ki bugün almış olduğumuz tedbirlerle 2008 yılının sonuna kadar un fiyatlarının daha fazla yükselmemesidir. Bunun için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Gerek federasyonumuz gerekse Tarım Bakanlığı üzerine düşen görevi yapacaktır.Türkiye'de  hasatta ve buğday üretiminde sıkıntı olmamasına rağmen, geçen yılki üretimin 17,5 milyon ton olması, 1 yıl içindeki ekmeklik buğday tüketiminin 12 milyon ton olmasına rağmen, dünyadaki olumsuz gidişat ve aşırı fiyat artışı maalesef ki ülkemize de yansımıştır."

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) tarihinde ilk defa hasat döneminde ithalat gerçekleştireceğini söyleyen Balcı, "Bugün alınan tedbirler arasında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin makul fiyatta buğday satışı devam etmektedir. Yine TMO'nun almış olduğu karar gereği her ay ithalata devam edilecektir. Özellikle tarihinde ilk defa TMO hasat döneminde ithalat gerçekleştirilecektir. Öyle temenni ediyoruz ki hasat döneminde de ithalata devam etmesi 2009 yılında iç piyasada gerek buğdayın, gerekse un fiyatlarının daha fazla artmasını önleyecektir. Bu durumun da ekmek fiyatlarına olumlu yansıyacağını temenni ediyoruz."şeklinde konuştu.

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]