Elektrik Cepleri Yakacak!

Ocak itibarıyla geçerli olan elektrik ve doğalgaz zamları faturaya yansımaya başladı. Böylece yüzde 15-20 diye sürüp giden tartışmalar da son buldu.

Gelen faturalara göre vatandaşın cebine yansıyan elektrik zammı oranı yüzde 19,5 olarak gerçekleşti. Oran, sanayi abonelerinde de yüzde 10'un üzerine çıktı. Benzer şekilde doğalgazda da, konutlar için yapılan yüzde 7,4'lük zamma amortisman bedeli ve KDV'nin eklenmesiyle oran yüzde 10'u geçiyor. Bazı vatandaşlar faturadaki şişkinliği, zammın ocak öncesi tüketime de yansıtılmış olabileceği ihtimaline dayandırıyor. Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (Bedaş) abonesi N.K., oranın yüzde 15'i geçtiğini ve birim fiyatı hesaplamada güçlük çektiğini söyledi.

BEDAŞ yetkililerinin, N.K.'nın "Aralık ayı hesabı da mı zamlı tarifeden kesildi?" şüphesine verdikleri cevap ise şöyle: "Abonelerimize zamlı faturalar bu aydan itibaren gönderilmeye başlandı. Ancak, aralıktan ocak ayına sarkan faturalarda; aralık tüketimi eski fiyattan, ocak tüketim rakamı ise yeni fiyattan hesaplanmıştır. Faturaya yansıyan birim fiyat ise paçalanarak (ortalama) olarak yansımıştır. Aboneler, gelecek faturalarında birim fiyatı daha net görebilecekler."

Elektriğe Ocak 2008 itibarıyla konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 zam yapıldı. Yılın son ayında doğalgazın fiyatı da yüzde 7,5 artırıldı. Ancak zamların faturaya elektrikte yüzde 20, gazda yüzde 10 yansıması tartışma konusu oldu. Devreye giren Başbakan Erdoğan'ın, oranların ilan edildiği haliyle yansıtılmasını istediği kaydedildi. Faturalardaki yüzde 20'ye yakın oranı ücret üzerindeki vergi gibi eklentilere bağlayan yetkililer, eski tüketim rakamının yeni fiyattan tarifelendirilme gibi bir uygulamanın ise söz konusu olmadığını belirtti.

Doğalgaz abonesi U.Y. de faturayı anlayamamaktan şikâyetçi. Faturada eski-yeni tüketim ayrımı yapılmadığını dile getiren U.Y., geçen ayki tüketimin de zamlı tarifelendirildiği ve mağdur edildiğine inanıyor. Zammın 1 Ocak itibarıyla geçerli olduğunu belirten Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) aksi uygulamaların tespit edilmesi halinde Enerji Üst Kurulu'na şikâyette bulunulmasını tavsiye etti. BOTAŞ, gaz zammını konutlar için yüzde 7,4, sanayi için yüzde 6,5 olarak açıkladı. Doğalgaz dağıtım şirketleri 1 Ocak itibarıyla kesecekleri faturaya artışı, amortisman, hizmet bedeli ve KDV ekleyerek belirliyor. GAZBİR Başkanı Mehmet Kazancı, bütün dağıtım şirketlerinin zammı abone faturalarına 1 Ocak sonrası tüketim rakamları için yansıttığını söyledi. Vatandaşların rahat olmasını isteyen Kazancı, "Gaz faturaları EPDK denetimine tabidir. Hiçbir dağıtım şirketi geçmişe yönelik bir tüketime zamlı tarifelendirme yapamaz. Aksi halde suç işlemiş olur. Belki bir iki fatura gözden kaçmış, yanlış hazırlanmış olabilir. Şüphe duyan aboneler hemen EPDK'ya başvursun, hakkını arasın." dedi.

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
805d7abdf7326e147c40d61ca5836d3f@