Engelsiz Türkiye Projesi Tanıtıldı

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Koordinasyonu'nda yürütülen Engelsiz Türkiye Projesi'nin tanıtımı için Sakarya'da konferans düzenlendi.

Adapazarı Endüstri Meslek Lisesi konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Daire Başkanı Abdülkadir Anaç, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış ve çok sayıda engelli katıldı.

Konferansta konuşan Abdülkadir Anaç, Engelsiz Türkiye Projesi'nin temel amacının, kamu, yerel yönetim idarecileri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının Özürlüler Kanunu ve ilgili mevzuatı konusunda doğru bilgilendirilerek uygulama sürecinde ortaya çıkan sorunları gidermek olduğunu söyledi.

81 ilde uygulanacak projenin 27 ilde başladığını ifade eden Anaç, konferanslar ve medya kanalıyla özürlü bireyler, yakınları ve tüm toplumda özürlülük konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılık oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.
Proje sayesinde engellilere daha kolay ulaşmayı amaçladıklarını anlatan İsmail Barış, 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Özürlüler Kanunu sayesinde engellilere daha iyi hizmet sunulduğunu söyledi. Barış, yaptığı konuşmada, "Türkiye'de nüfusun yüzde 12.29'unu oluşturan 8,5 milyon özürlü vatandaşımızın hakları, başta Anayasa'mız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır" dedi.

Engelli çocuğu olan birçok ailenin güç şartlar içinde yaşam mücadelesini sürdürdüğünü belirten Barış, şöyle konuştu: "Engelli çocuğu olan bazı vatandaşlarımız, çocuğuna bakacak kimsesi olmadığından dolayı babasının annesinin cenazesine gidemiyor. Biz de sosyal devlet anlayışı doğrultusunda engelli vatandaşlarımızın rahat etmeleri için önemli düzenleme yaptık. Artık engelli çocuğu olan vatandaşlarımız, çocuğunu ister devletin bir kurumunda, ister özel bir rehabilitasyon merkezinde bakabilir. Ya da vereceğimiz maddi destek sayesinde bakıcı tutabilir. Ayrıca 35 bin özürlüye asgari ücret düzeyine maaş veriyoruz. Bu rakam 1- 2 sene içinde 250-300 bin olacak. Ayrıca mahkemelerde engelliler için tercüman bulundurma uygulaması başlattık. Bunu tüm illerde yaygınlaştıracağız. Engelliler artık kamuda sadece hizmet alan değil hizmet veren de olacak."

Türkiye'de 8,5 milyona yakın özürlü bulunduğunu ifade eden Vali Hüseyin Atak ise engelliler için düzenlenen böyle bir konferansa katılmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Özürlüler Kanunu sayesinde engelli vatandaşlarımızın önemli hizmet almaya başladığını belirten Atak, "İlimizde 600'e yakın engelli vatandaşımız asgari ücret düzeyinde maaş alıyor. Engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için devlet olarak tüm imkanla çalışıyoruz." dedi.
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]