Türkiye'de Yargının Güvenilirliğine Hukuki, Sosyolojik ve Siyasal Bakış

Sakarya Üniversitesi Hukuk Topluluğu tarafından düzenlenen \'Türkiye\'de Yargının Güvenilirliğine Hukuki, Sosyolojik ve Siyasal Bakış\' adı altında düzenlenen panelde konuşan Sakarya Barosu Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, "Mahkemelere ve yargıçlara maddi ve manevi baskının gelebileceği ilk yer siyasi otoritedir. Yargının bağımsızlığına karşı en küçük bir tereddütün vatandaşın yargıya güveninin sarsılması sonucunu doğurur" dedi.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Sevda Yaşar Coşkun yaptı. Panele Sakarya Barosu Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Abdullah Taşkesen ve Yrd. Doç. Dr. Köksal Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Parlamenter sistemde kamu otoritesinin eylem ve davranışlarından bireyler gibi yargı tarafından denetlenebilir olması gerektiğini belirten Sakarya Barosu Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, "Kanun uygulayıcılarının bağımsız, teminat altında ve yansız olarak mesleklerini icra ettikleri alana kamu otoritesinin gölgesi dahi düşmemelidir"  dedi.

Mahkemelerin bağımsızlığını sağlamak için bir çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Hacıeyüpoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Mahkemelere ve yargıçlara maddi ve manevi baskının gelebileceği ilk yer siyasi otoritedir. Yargının bağımsızlığına karşı en küçük bir tereddütün vatandaşın yargıya güveninin sarsılması sonucunu doğurur. Birey ve onu temsil eden savunma olması gereken yerde değilse hukukun üstünlüğüne dayalı ve insan haklarını esas alan bir yargıdan söz edilemez. Adil yargılanmanın bir rengi olacaksa o renkte adalettir. Bakıldığında herkes tarafında görülebilmelidir."

Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Taşkesen ise deolojik olarak kurulan bir devletin hukuk devleti olarak algılanamayacağını belirterek şöyle devam etti:

"İnsanların birbirlerine verdiği hain, dönek, faşist, komünist gibi insan onuruna yakışmayan ifadelerle normal bir bireyde normal bir davranışın doğması zordur. Bizim bünyemize uymayan kültürler nedeniyle bir türlü kendimiz olamıyoruz."

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Köksal Şahin ise siyasal iktidar ve devlet açısından hukuk konusunda yargının bağımsızlığı noktasında Türkiye’nin durumunun iyi olmadığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Şahin, "Bir ülkede yargıya güven devamlı düşerse ve yargının bağımsızlığı tehlikeye girerse sistemi düzeltmek çok zordur" diye konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]