Sakin şehirler Seferihisar'da toplanıyor

Uluslararası Cittaslow (Sakin şehir) ağının en büyük karar organı konumundaki Cittaslow Genel Kurulu, ağa üye 27 ülkeden 167 sakin şehirin temsilcilerinin katılımıyla Seferihisar\'da yapılacak.

Seferihisar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, sakin şehir ağına Türkiye\'den ilk üye olan yerleşim olmasıyla "Türkiye\'nin Sakin Şehir Başkenti" unvanını taşıyan Seferihisar, 7-9 Haziran tarihlerinde 27 ülkeden 167 sakin şehrin temsilcilerinin katılacağı uluslararası Cittaslow Genel Kurulu\'na ev sahipliği yapacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu\'nun da katılımıyla açılışı yapılacak genel kurulda, ağın yeniden düzenlenen kriterleriyle ilgili tematik toplantılar gerçekleştirilecek ve "sakin şehir" ünvanı almak için birliğe başvuran kentlerin durumları değerlendirilecek.

İzmir\'in EXPO 2020 ve İstanbul\'un 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylıklarıyla ilgili sunumların da yer alacağı genel kurul programında, konuklar için Seferihisar Doğa Okulu, Çocuk Belediyesi, İzmir, Efes ve İstanbul tarihi yarımada gezileri düzenlenecek.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Cittaslow Genel Kurulu\'nun, Seferihisar\'da düzenlenmesinin önemine işaret ederek, organizasyonun, ilçenin ulusal ve uluslararası boyutta adının duyurulmasının yanı sıra İzmir\'in EXPO 2020, İstanbul\'un da 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylıkları açısından önemli bir tanıtım imkanı sağlayacağını belirtti.

Sakin şehir İtalya\'da 1996 yılında Roma\'daki bir meydanda açılması planlanan fast food zinciri mağazasına karşı başlayan tepki hareketi olan "slow food (yavaş yemek)" hareketinden doğan cittaslow (sakin şehir) örgütlenmesi, küreselleşmenin getirdiği olumsuzluklar karşısında kentlere özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini artırmanın ve sürdürülebilir gelişmenin yollarını sunuyor. Dünya genelindeAvrupa kıtası ülkeleri çoğunlukta olmak üzere küçük nüfuslu 167 kentin üyesi olduğu "Sakin Şehir" örgütlenmesine, Türkiye\'den ilk üye 2009 yılında İzmir\'inSeferihisar ilçesi oldu. Bu üyelikle ağın kuralları çerçevesinde "Türkiye\'nin Sakin Şehir Başkenti" unvanını alan Seferihisar\'ı, Muğla Akyaka, Sakarya Taraklı, AydınYenipazar, Çanakkale Gökçeada, Isparta Yalvaç, Kırklareli Vize, Ordu Perşembe ve Şanlıurfa\'ın Halfeti ilçesi izledi. Bir kentin "sakin şehir" olabilmesi için çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler, yerli üretimi korumak, misafirperverlik, farkındalık ve slow food (yavaş yemek) aktivitelerinin desteklenmesi adı altında 7 ana başlıktaki 59 kriteri hayata geçirmesi gerekiyor.

Sakin Şehir Genel Kuruluna Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman,Belediye Başkan Yardımcısı Naim Nalbant, Belediye görevlisi Hasan Arvası, Taraklı Sakin Şehir Derneği Başkanı Şahin Akı,Dernek yönetim kurulu Üyesi İzzettin Kömürcü, ve CHP Taraklı İlçe Başkanı Sabahattin Dönmez’in katılacağı belirtildi.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]