Kuş Gribi Civciv Dağıtımını Durdurdu

Türkiye'de beyaz et üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Sakarya'da görülen kuş gribi, üreticileri tedirgin ediyor. Sakarya Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vedat Özer, kuş gribi nedeniyle göçmen kuşların geçiş ve konaklama alanlarına yakın bölgede bulunan tavuk çiftliklerine entegre tesislerden civciv dağıtımının durdurulduğunu bildirdi.

Türkiye'nin beyaz et üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Sakarya'da 2 bin 500 tavuk çiftliği bulunuyor. 20 bin civarında kişinin istihdam edildiği sektör, kuş gribi nedeniyle bugünlerde büyük korku yaşıyor. Kaynarca ilçesine bağlı Yeniçam köyü ile Karasu ilçesi Konacık köyünde kuş gribi tespit edilmesinin ardından beyaz et üreten entegre firmalar ciddi tedbir aldı. Firmalar göçmen kuşların yoğun olarak konakladığı başta Sapanca Gölü ve diğer göletler ile sulak alanların yakınlarında bulunan tavuk çiftliklerinde üretimi durdurdu. Üretim sulak alanların dışında göçmen kuşların geçiş yolundaki çiftliklerdede durdurulmuş durumda.

Sakarya Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vedat Özer, Kaynarca ve Karasu ilçelerinde 2 köyde görülen kuş gribi vakalarının, AB standartlarında üretim yapan modern tavuk çiftlikleri için bir risk oluşturmayacağını belirtti. Beyaz et üreten entegre firmaların kuş gribi nedeniyle tedirgin olduklarını ifade eden Özer, kuş gribinin görüldüğü Kaynarca ilçesinde tavuk çiftliklerine hafta içerisinde verilmesi gereken 600 bin civcivin önlem amacıyla çiftliklere dağıtılmadığını kaydetti. Özer, "Kaynarca ilçemizde 500'ün üzerinde tavuk çiftliği var. Tedbir amacıyla bu çiftliklere civciv gönderilmiyor. Sadece bu ilçemizde değil göçmen kuşların geçiş ve konaklama alanlarına yakın yerlerdeki besihanelere civciv verilmiyor. Kuş gribi üreticelere büyük darbe vurdu. Üretim yapamayan besiciler zor durumda ve çaresizler." dedi.


Kuş gribi tavuklara avcının yakaladığı yaban ördeklerini kümesinde beslemesiyle bulaşmış.

Kaynarca'ya bağlı Yeniçam Köyü'nde tavuklarda görülen kuş gribine, bir avcının yakaladığı ördekleri köye getirerek diğer kanaltlı hayvaların bulunduğu kümese koymasının neden olduğu yönünde bilgi edindiklerini anlatan Özer, kuş gribinin yayılmaması için açıkta kanatlı hayvan satışının kesinlikle yasaklanması gerektiğini vurguladı.

Açıkta kanatlı hayvan satışının belediyelerce denetlenemediğini ifade eden Özer, avcılığında kış aylarında yasaklanması gerektiğini anlatarak, "Aldığımız duyuma göre köyden bir avcı yakaladığı yaban ördeklerini kümesindeki diğer hayvanların yanına koymuş. Bu hayvanları canlı mühre olarak kullanmak için kümesinde beslemiş. Kuş gribinin yaban ördeklerinden kümesteki diğer hayvanlara bulaştığı tahmin ediliyor. Bir avcının sorumsuzluğu ve bilinçsizliği yüzlerce besiciyi zor durumda bıraktı. Bu virüsü göçmen kuşlar taşıyor. Bu nedenle kış aylarında av yasaklanmalı. Bu sorun ciddi şekilde ele alınmalıdır. Maalesef biz önlemleri hastalık çıktıktan sonra alıyoruz. Gerekli önlemler daha önceleri alınmalıydı." dedi.

Kaynarca ilçesinde 20 bin kapasiteli besihanesi bulunan Ramis Ongur (52), kuş gribi nedeniyle önlem olarak entegre firmaların kendilerine civciv verimini durdurduğunu söyledi. 13 yıldır besicilik yaptığını ve 9 kişilik ailesinin geçimini bu yolla sağladıklarını anlatan Ongur, uzun süre üretim yapamamaları durumunda zor duruma düşeceklerini ifade etti. Yaşanan gelişmelerden endişe duyduklarını kaydeden Ongur, "Ne kadar daha üretim yapmayacağız bunu bilemiyoruz. Mağduruz ve zor durumdayız. Benim çiftliğim 3 ay boş kalırsa maddi zararım 20 bin YTL. Benim çevremde 15 kümes var herkes zor durumda. Şu anda civciv verilmiyor. Endişe duyuyoruz. Hastalık bizde yok ama üretim yapamıyoruz." şeklinde konuştu.

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]