Çivi ile İplerin Dansı

Sakarya'da yaşayan eski koltuk döşemecisi Erol Ateş, çivi ve iple yaptığı motif ve silvetlerle siparişlerini yetiştirmekte zorlanıyor.

Erenler ilçesinde yaşayan ve sanayide yıllarca koltuk döşemecisi olarak çalıştıktan sonra işlerin kötü gitmesiyle dükkanını kapatan Erol Ateş (46), bir gün komşusunun getirdiği bir siparişle yeni bir iş sahibi oldu. Kendisine getirilen suntaya şekil çizen, çivi çakan ve çakılan çivileri iple saran Ateş, bugün gelen siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor.

Kendisine küçük bir atölye kuran ve 4 kişiyi işe alan Ateş, Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor gibi 4 büyük takımın yanı sıra Sakaryaspor, Eskişehirspor gibi takımların bayraklarını yaptı. Çivi ve iplikle bayrak, dini motifler, şirket logoları, spor kulübü armaları, siyasi parti amblemleri, bayrak ile bütünleşmiş çalışmalar, isimli logolu çalışmalar, meslek alanlarının logolarını yapan Ateş, bunun dünyada ilk olduğunu belirtiyor.

Siyasi parti amblemleri yapan Ateş, en son Yunanistan'dan bir esnaf tarafından getirilen siparişle Yunanistan bayrağını kısa sürede tamamladı. Çivi, çekiç, tahta, ip kullanarak binlerce tablo yapan ve talepleri yetiştirmekte zorlanan Ateş ilginç bir tesadüfle başladığı işiyle yurt dışına açılmayı başardı.

Ateş, amacının sanatını sokak çocuklarına öğreterek onları bir iş sahibi yapmak olduğunu söyledi. Ateş, "Türkiye'de değil, dünyada bir ilk oluyor. Bu sanatı geliştirmek, sanatı gençlere, sokaklardaki çocuklara öğretmek niyetindeyim. Onlara bir faydamız olsun, aynı zamanda sanatı geliştirmiş oluruz. 18 milimetre suntalar üzerinde çivileri işleyip iplerle dekor veriyoruz.

Deri kaplama üzerine de çalışabiliyoruz. Çivilerle iplerin dansı diyoruz buna. Ben döşemecilikten geldiğim için eskiden koltukları yaparken tabanca yoktu. Çivi çakardık. Bana komşumuz önce şablon çizdirdikten sonra çivilendirilmesini istedi. Benim de hoşuma gitti. Sonra devamlı yapmaya başladım. 1981 yılından beri bu işi yapıyorum. Binlerce tablo yaptım. İlk defa profesyonel olarak 5-6 aydır yapıyorum.

Müşterilerim esnaf, milletvekilleri, baro başkanları, toplumun her kesimi. Yeni yeni yurt dışına göndermeye başladık. Örneğin bir esnaf arkadaştan gelen sipariş üzerine Yunan bayrağı yaptım. Bu bayrak bir Yunan bakana hediye edilecek.

İsviçre, Almanya, Belçika, Hollanda gibi AB ülkelerine gönderiyorum. Fenerbahçe kulübünden bir talep geldi görüşmelerimiz devam ediyor. Onların talebini karşılayacak durumda değilim. Çalışan sayımız az. 200 bin adet sipariş istediler. Şu an 4 kişi çalışıyoruz. Çalışan sayısını 15-20'ye çıkarttıktan sonra, talepleri karşılayabiliriz. Siyasi partilerden yoğun talep var. Büyük iş almıyoruz. Önce elaman yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ondan sonra büyük siparişlere gireceğiz" dedi.

Amacının yurt dışına büyük takımlardan ve kulüplerden sipariş almak olduğunu Ateş, "Amacım yurt dışına açılmak, Barcelona, Milan, Real Madrid gibi takımların logolarını, amblemlerini yapmak, onların taraftarlarına satmak. Bunu özellikle bayanlar öğrenmek istiyor. Onlar örgüleri çok sevdikleri için dikkatlerini çekiyor. Onların ellerine daha yatkın. Para verip öğrenmek isteyenler var. Biz değil para almayı, öğrenmek isteyenlere para ödemeyi düşünüyoruz. Onlar da bir ekmek yesin diye mücadele ediyoruz."
diye konuştu.

Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk'ün sanatının öğretilmesine ilişkin bir projesi olduğunu ifade eden Ateş, "Başkanımızın bir projesi var. Mesela sokak çocuklarına gençlere, bu el becerilerini öğretmek. Yakında 5 çocuk bize gönderecekler. Biz onlara karşılığında para ödeyerek kurs vereceğiz. Kursun ardından burada çalışmaya başlayacaklar, maaş alacaklar.

İsteyen herkese öğretmek isterim. Bu bir sanat. Bir tablonun 50 TL ile 60 TL arasında maliyeti var. Bir tanesinin üzerinde 1 haftadan fazla çalıştığımız için maliyetler artıyor. Yaptığımız tabloları 200 TL'den başlayarak 1000 TL'ye kadar değişen fiyatlarda satıyoruz" dedi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]