8 Mart’ta Kadına Hak Yerine Tırpan

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gece kabul edilen Sosyal Güvenlik Yasa (SGY) tasarısı, çalışan kadınlar ve sigortalı eşlerinin 20 hakkı elinden alınıyor.

CHP’li kadın milletvekilleri, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında oluşturulan komisyonun belirlediği kayıpların geri alınması için kampanya başlatıyor.

EMZİRME YARDIMI DÜŞTÜ

Tasarıya göre doğum yapan sigortalılara öngörülen altı ay emzirme yardımı bir aya düşüyor. Çalışmayan ve evlenmeyen kız çocuklarının sigortalı anne ve babanın sağlık yardımından, yaşı ne olursa olsun yararlanma hakkı da sınırlanıyor. Tasarı, sigortalının evli olmayan, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan, bu kurumlardan gelir veya aylık almayan kız çocuklarının sağlık yardımının 18 yaşını doldurduğunda kesilmesini öngörüyor. Bu yardım orta öğretimdeki kız çocuğu için 20, yükseköğretimdeki için 25 yaş ile sınırlanıyor.

PRİM ÖDEYENE HİZMET

İşten çıkartılan sigortalının eşi 6 ay süre ile sağlık yardımından yararlanırken, yeni yasa prim ödemeyi getiriyor. Hiçbir ücret ödemeden yapılan yatarak tedavide artık fark ücret alınacak. Sağlık primi ödemeksizin isteğe bağlı sigortaya devam eden kadın sigortalı, eşinin sağlık sigortasından yararlanamayacak. İsteğe bağlı sigortalı kadın için genel sağlık sigortası primi ödeme yükümlülüğü getiriliyor.

CENAZE YARDIMI YOK

Sigortalı olarak çalışmakta iken ölen sigortalının eşine, sigortalılık süresi dikkate alınmaksızın cenaze yardımı yapılmakta iken, yeni yasa ölen sigortalı için 360 gün prim ödeme şartı öngörüyor. Aylık bağlanacak çocuğu bulunmayan ve çalışan dul eşin ölüm aylığı bağlama oranı yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşürülüyor.

ERKEN EMEKLİLİK YOK

Kadınların erkeklere göre 2 yıl daha erken emekli olma hakkı; ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigortalı olma ve sigorta yardımlarından yararlanma hakkı kaldırılıyor.

EVLENME YARDIMI DÜŞTÜ

Malullük aylığı bağlanması için gereken sigortalılık süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Yetim kız çocuklarına ödenmekte olan 24 aylık tutarındaki evlenme yardımı, yüzde 50 oranında düşürülüyor. Kadınların yüksek oranda istihdam edildiği havayolları, medya gibi sektörlerde de fiili hizmet zammı oranı düşürülüyor.

Hürriyet
 

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]