Sakarya'nın sinema tarihi

Sinema tarihine damga vuran o filmler Adapazarı'nda çekildi.

Türk sinemasında iz bırakan filmlerden ‘Vurun Kahpeye’, ‘Allah Kerim’, ‘Damga’nın Adapazarı'nda çekildiğini acaba kaçımız biliyoruz. 

Nüfusu 1 milyona yaklaşan Sakarya'da ilçelerle birlikte 6 sinema bulunurken, nüfusun yaklaşık 80 bin olduğu 60'lı yıllarda 4 sinema faaliyet gösteriyordu. Nüfusun on katını aşmasına rağmen sinemaya olan ilginin az olması dikkat çekiyor. Adapazarı, sinema tarihi için önemli bir yere sahip. Türk sinema tarihine damga kuran filmlerden bazıları şehirde çekilmişti. Şehir şimdi de pek çok film ve dizi çekimine ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

İşte Adapazarı'nın sinema tarihi

Cumhuriyet'in ilk yıllarında Kömürpazarı'nda kurulan 'Asri Sineması', Adapazarı'nın ilk sineması oldu. Araştırmacı-yazar Fahri Tuna'nın Değişim Yayınları'ndan çıkan "Adapazarı Yazıları" adlı kitabında Adapazarı'nın sinema tarihiyle ilgili aktarılan bilgilere göre, Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda yaklaşık 30 bin nüfusuyla ortalama bir Anadolu kasabası görünümünde olan Adapazarı'nda ilk sinema 'Asri' adıyla Kömürpazarı'nda açıldı. 1932'ye kadar sessiz film sahnelenen Asri Sineması'nda daha sonra 'Bir millet uyanıyor', 'İstanbul Sokakları', ve 'Karım beni aldatırsa' filmleri gösterildi.

1936 yılında Vodina’dan gelen zengin Türk ailelerinden Mustafa Erman liderliğindeki ‘Erman Kardeşler’ Adapazarı şehir merkezindeki Kömürpazarı’nda inşa ettikleri 500 koltuklu Erman Sineması’nı faaliyete geçirdiler.
 
15 Eylül 1947’de ise Erman Ailesi bu kez Adapazarı’nda ‘Erman Kardeşler Film Şirketi’ni kurdular ve Kömürpazarı’nda ilk film stüdyolarını inşa ettiler. Bu, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ilk film stüdyosuydu. Türk sinemasında iz bırakan filmlerden ‘Vurun Kahpeye’, ‘Allah Kerim’, ‘Damga’ bu stüdyo vasıtasıyla Adapazarı ve çevresinde çekildi.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]