Araç kiralama yaparken dikkat edilecek 7 husus

Bugün sizlere "Araç Kiralanırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Önemli Konu" hakkında bilgi vereceğiz. Tatil dönemlerinizde veya iş programı dahilinde şehir dışına çıkabiliyoruz. Buralarda ise toplu taşıma araçlarında çile çekmek ve taksilere para yağdırmak yerine, eğer araç kiralamayı seçerseniz hem daha konforlu bir yolculuk çekersiniz hem de daha ucuza seyahat etmiş olursunuz. Günümüzde çok fazla talep olan bu sektörde internet  veya merkezi bölgelerden rahatlıkla size en uygun araç kiralama şirketi bulabilmeniz mümkün olmaktadır. Ama kendinize en uygun aracı bulurken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.

1 - İhtiyaçlarınızın Farkında Olun

İlk olarak araçta kaç kişi bulunacağına, aracı şehirler arası mı, yoksa şehir içi mi kullanılacağına, ve araçların yakıt  verilerine bakarak sizin ayırdığınız yakıt bütçesine uyup uymadığını kontrol ederek, işinize yaramayacak ya da size çok masraf çıkartacak bir aracı kiralamaktan kaçınarak fazladan para kaybetmemiş olursunuz.

Örnek vermek gerekiyor ise iş için kullanacağınız bir araba istiyorsanız, küçük motorlu, az yakan bir arabayı tercih etmeniz sizin için daha uygun olacaktır. Eğer ailenizle birlikte dağlık bir bölgede tatile gidiyorsanız SUV araçları tercih etmeniz size daha uygun olacaktır. Araçlara eklenen bebek koltuğu, HGS ve navigasyon gibi ek özelliklerin ücretli olabileceğini unutmayın!

2) Size Yakın Lokasyonlardan Kiralama Yapın

İş ya da tatil amaçlı seyahatlerinizde, kesinlikle şehre giriş yaptıkları lokasyonlara yakın yerlere yakın bir yerden araç kiralamalarını öneriyoruz. Aynı şekilde şehirden çıkış yerlerine de yakın olması araç kiralayan kişi açısından çok önemli olan konulardan biridir. Bu konuya dikkat etmeyen birçok kişi evlerine dönüş yaparken otogar veya havalamanına giderken toplu taşıma ya da taksiyle gitmek zorunda kalıyor.

3) Fiyat Avantajlarından Faydalanın

Günümüzde araç kiralama sektörü yoğun talep gören bir sektör olduğu için araç kiralama şirketleri daha fazla müşteriye hitap edebilmek adına düzenli olarak kampanya düzenlemektedirler. Tatil dönemleriniz dahil olmak üzere birçok firmada bu kampanyalara rastlamak mümkün olduğundan, kesinlikle tek bir firmanın kampanyasına bakıp oradan araç kiralamaktan kaçının, onun yerine birkaç firmadan teklif alarak size en uygununu seçebilir, daha ucuza yolculuk yapabilirsiniz.

Yüksek fiyat veren şirketler iyi hizmet veriyor, düşük fiyat veren şirketler kötü hizmet veriyor düşüncesi tamamen yanlış bir düşüncedir. Bir araç kiralama firmasının kalitesi, tecrübesi, kurumsallığı, hizmet verilen süre içerisinde müşteriye olan yaklaşımı ve araç filosu belirler. Kararınızı vermeden önce tek firma ile görüşmek yerine, birkaç araç kiralama firması ile görüşüp size en iyi geleni seçmek daha iyi olacaktır.

4) Erken Rezervasyon Fırsatlarını Kaçırmayın

Çoğu sektörde firmalar, erken rezervasyon yapan müşterilerine fiyat avantajı sunmaktadır. Araç kiralarken bu fırsatları iyi değerlendirirseniz daha düşük maliyetlere araç kiralayabilirsiniz. Özellikle iş için çıkılan gezilerde veya tatil yapacağınız dönemler belirli olduğu için kiralayacağınız aracı önceden seçip erken rezervasyon ile kiralarsanız, piyasa fiyatlarından çok daha ucuz bir şekilde araç kiralama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi büyük şehirlerde çok daha fazla araç kiralama şirketi olduğu için erken rezervasyon kampanyaları daha sık şekilde uygulanmaktadır.

5) Eski Araçlardan Uzak Durun

Kiralık araçlar maalesef hor kullanıldığı için çabuk eskiyen araçlardır. Şehir içi veya şehir dışı araç kiralamalarınızda 5 yaşını geçmeyen araçları kiralamayı seçmeniz sizin için daha avantajlı olmaktadır. Eğer 5 yaşından büyük bir araç kiralarsanız; yolda kalma, teknik sorun yaşama ve en kötüsü kaza yapma riskiniz çoğalmaktadır. Sıfıra yakın veya 1-2 yaşındaki araçları kiralamak sizin için hem daha konforlu, hem de daha güvenli olacaktır.

6) Sigorta ve Sözleşmeyi Dikkatli Okuyun

Sigortası veya kaskosu olmayan araçları kesinlikle kiralamaktan kaçının. Özellikle sigortası hiç yatırılmamışsa veya yenilenmemiş ise olası bir kaza sonucu size büyük rakamlar ödetebilir.

Araç kiralama sözleşmeleri çoğu zaman dikkate alınmayası gerekmeyen evraklar gibi gözükse de aslında tamamının okunması gereken resmi evraklardır. Bu sözleşmelerde firmanın sizden beklentileri ve araç teslimatı ile ilgili maddeler bulunmaktadır. Mağdur olduktan sonra okumanız birşeyi değiştirmeyeceği için, imzalamadan okumanız sizin yararınıza olacaktır. Aracı teslim etme tarihiniz ve herhangi bir gecikme durumunda alınacak ceza miktarını detaylıca okumanızda fayda vardır.

7) Kiralayacağınız Aracı Detaylı Kontrol Edin

Araç kiralama şirketlerinde evrak işleri bittikten sonra, firma yetkilisi bir çalışan size aracı teslim edecektir. Öncelikle aracın etrafında bir tur atarak herhangi bir göçme, büyük bir çizik durumunda araç kiralayacağınız şirketi haberdar edip sizden kaynaklı olmadığını söylemeniz gerekmektedir. Ayrıca bütün kapıları ve bagajı da kontrol etmelisiniz. Sonrasında ise araç kiralama değil de aracı satın alacakmışsınız gibi kontrol ettikten sonra aracı rahatlıksa sürmeye başlayabilirsiniz.

Kiraladığınız aracın içerisine girerek hızlıca koltuklara, ön aksesuarlara ve aynalara göz attıktan sonra aracı çalıştırın. Araçta arıza ışığı yanıp yanmadığını da kontrol ettikten sonra aracın yakıt seviyesini kontrol edip not alın, aracı teslim ettikten sonra da aynı seviyede bırakın. Yakıtı fazla koymanız durumunda hiçbir firma size yakıt ödemesi yapmayacaktır. Bu kontrolleri sağlarken gözünüze çarpan en ufak bir çizik dahi olsa görevliye söyleyip not almasını isteyiniz. Böylece kiraladığınız aracı teslim ederken belirtmiş olduğunuz hiçbir hatadan sorumlu tutulmazsınız.

***

Söylediğimiz 7 maddeye dikkat ettiğiniz sürece kiraladığınız araç ile yolculuk esnasında ya da teslim edeceğiniz zaman hiçbir sorunla karşılaşmayacaksınız. Umarız faydalı olmuştur.

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]