Yüzyıllık göç başladı

Akyazı'da yaklaşık yüzyılı aşkın süredir devam eden yayla göçü devam ediyor. Serin olması ve hayvanların doğal beslenmesi için yaylalara  göç eden aileler, bu yıl korona virüs nedeniyle yayladan mahallelere dönüş göçü geç başladı.

Yayla kültürü, asırlardır günümüze kadar süren tutkulu bir gelenek. İlkbaharla birlikte hayvanlarını doğal şekilde otlatmak ve sıcak yazı serin geçirmek için yaylalara göç eden vatandaşlar, atalarından gelen gelenekleri sürdürüyor.

Yüzyıllık geleneğin yaşatıldığı yerlerden birisi de Güzlek Mahallesi. Keremali Yaylasına göç eden aileler, havaların soğumasıyla yaylalardan inmeye başladı. Bu yıl dönüş yolculuğu koronavirüs salgını nedeniyle geçe bırakıldı.

Trabzon'dan gelen dedelerinin kültürünü yaşatan Karabulut ,Bostan ve Gürkan aileleri yayladan dönüş yolunda ineklere, koyunlara, kuzulara ve köpeklere kendi hazırladıkları süsleri takarak güle oynaya zorlu yolculuğu keyifli hale getiriyorlar.

Dedelerinden kalan bu kültürü yaşatmaya gayret gösteren Sefa Gürkan " Yazın başında yaylaya serin olması ve hayvanlarımız dan daha güzel verim almak için göç ederiz .İneklerimizin püsküllerini takıyoruz, süslüyoruz, sonra da yola çıkıyoruz. Bu bir gelenek, bizler de bu geleneği elimizden geldiğince sürdürüyoruz” dedi.

3 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]