Yasağa rağmen satılmaya devam ediyor

Sakarya Bakkallar Ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, devlet tarafından yasaklanmasına rağmen elektronik sigaraların peynir ekmek gibi satılmaya devam ettiğini söyledi.

İnsan sağlığına verdiği zararlar yönünden Türkiye'ye sokulması ve her türlü ticaretinin yapılması yasaklanan elektronik sigaranın artan satış oranları yasak dinlemiyor. Ülke genelinde olduğu gibi Sakarya'da da bu sayının artmaya devam ettiğini söyleyen Bakkallar Ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, cihazların peynir ekmek gibi satıldığını söyledi.

Akdardağan: “Sağlıklı yaşam için sigara bırakılmalı”

Cihazların merdiven altı diye tabir edilen alanlardan bile temin edildiğini anlatan Akdardağan, "Özellikle son dönemlerde peynir ekmek gibi e-sigara adıyla satılan likit sigaranın çok daha gündemde olduğu ve kullanılmaya başlandığını görmekteyiz. Bunu ifade edelim ki, sigaranın her türlüsü insan sağlığına birinci derecede zararlıdır. Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen varsa acilen sigarayı bırakmalıdır. Bunlardan biride peynir ekmek gibi her köşe başında satılan ve piyasası her geçen gün büyüyen likit sigara, bir diğer adıyla elektronik sigaradır. İnsan sağlığına daha az zarar verecek denilerek pazarlanan elektronik sigaranın fiyatının 250 TL ile 350 TL arasında değişen fiyatlarla, hatta sahtelerinin bile daha ucuza internetten, merdiven altından ve elden temin edildiği görülmektedir. Pille çalışan içerisine sıvı bir madde konulan ve aromalar ile karıştırılarak elde edilerek içimi esnasında yaşanan bir takım patlamaları da görmekteyiz elektronik sigarada. Uzun kullanımlarda ise vücuda sigaradan daha kalıcı etki bıraktığı da görülmektedir" dedi.

“Elektronik sigara kontrol altında tutulması lazım”

Elektronik sigaranın kontrol altında tutulması gerektiğini de ifade eden Akdardağan, “Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde elektronik sigaraların zararlarının anlatıldığı kısma bakıldığı zaman kesinlikle bu maddenin masum olmadığı ve her geçen gün de piyasadaki pazarın da genişlediğini görmekteyiz. Bu yüzden diyoruz ki biz, bu elektronik sigaranın daha kontrol altında tutulması gerektiğini ve ilgili kurumların da bu konunun biraz daha üstlerine eğilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Kaçak ve kaçakçılıkla odamız ve yetkililerimizin mücadelesi sürüyor. Sarmalı tütünlerin özellikle de bu likit dediğimiz elektronik sigaranın da kaçak merdiven altı üretimlerinin yapıldığını ve bununla da ilgili kurumlar ve kuruluşların da daha dikkatli olmalarını burada istemekteyiz" diye konuştu.

Başmanav: “Merdiven altında satışları çok”

Daha önce kullandığı anca zararlarını gördüğü için elektronik sigarayı bıraktığını söyleyen Soner Başmanav ise, "İçerisinde olan likidlerden dolayı aromalar alınıyor, insanları aslında sigarayı bıraktırmak için daha fazla teşvik ediyor. Aslında sigarayı bıraktıracağım diye daha zararlı bir şeylere başlamış oluyorlar. Bunlar iyi şeyler değil. Tüketicilerin bunları sigarayı bırakacağım ümidiyle başlaması hem sigarayı bırakamama hem de daha zararlı bir şeye başlaması daha kötü. Devletimiz bunu engelledi, yasakladı ama merdiven altında satışları çok. Bu yüzden bunlar elektronik sistem oldukları için bir takım patlamalar olabiliyor, insan vücuduna zarar veriyor. Bende kullanmıştım bıraktım daha sonra. Elektronik sigaraya hayır demek istiyoruz. Sigarayı bırakacağım diye elektronik sigaraya asla başlanmaması gerekiyor. İçindeki likitler olsun, verdiği buhar olsun hepsi zararlı. O yüzden en iyisi hem sigarayı hem de elektronik sigarayı bırakmak en güzeli olacaktır" şeklinde konuştu.

6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]