"Ülkemizde ve Bölgemizde Barışı Özlüyoruz!"

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu’nun 543. Hafta açıklamasında hem ülke, hem bölge için barış çağrısı yinelenirken, eyleme Meşveret Buluşması katılımcıları da destek verdiler.

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu, 543. Hafta basın açıklamasında ülkede ve bölgede süregiden çatışma ortamlarından bir an önce çıkılması için barış odaklı siyasal çözümlerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. İskilipli Atıf Hoca’nın idam yıldönümü vesilesiyle anıldığı açıklamayı Platform adına Sacide Uras okudu. Eyleme, Meşveret Buluşması adı altında farklı şehirlerden gelerek görüş alışverişinde bulunan katılımcılar da destek verdiler. Suriye kriziyle ilgili olarak “Amerika ve Rusya'nın üzerinden yürüyen vekalet savaşı Suriye halkını ölüme, açlığa ve evlerini terk etmeye mahkum ediyor. Amerika ve Rusya henüz ateşkes vaktinin geldiğine inanmamış olacaklar ki, ateşkes sağlanamadığı için Cenevre'de barış masası kurulamadı. İslam coğrafyası daha ne kadar Amerika ve Rusya'ya mahkum olacak? İslam ülkeleri ne zaman kendi aralarındaki sorunları emperyalistlerin müdahalesine gerek kalmadan çözebilecekler?” denilen açıklamada, “Bölgede birbirine düşman haline gelen İslam ülkeleri ve örgütlerin yazılan senaryoyu fark edip birbirleriyle müzakere ederek aralarındaki sorunları sona erdirmeleri ve gerçek düşmanları belirlemeleri zamanı geldi geçiyor.” denildi.

Mevcut çatışma süreçleriyle ilgili Hükümet’e seslenilen açıklamada “Komşu ülkelerle bozulan ilişkileri tamir etmek için harekete geçmek zamanıdır. Suriye'de barışın sağlanmasına öncülük etmek adına İran ile müzakereleri başlatmak, Irak ile sorunlarımızı çözmek amacıyla görüşmeler yapmak ve ne pahasına olursa olsun bu ülkelerle olan ilişkilerimizi iyi bir konuma getirmek Ak Parti Hükümeti'nin sorumluluğudur. İran ve Irak siyaset yapıcılarının da bölgede barışın dışında hiçbir seçeneğin olmadığını görmeleri ve bu konuda işbirliğine hazır olmaları tarihi bir sorumluluktur.” denilirken, Kürt sorununun çözümü için de “Kürt halkının siyasal tercihlerini de dikkate alan bir barış masasının kurulması ve Kürt halkı ile emperyal vasıtalar olmaksızın görüşülmesi temel strateji olmalıdır.” ifadelerine yer verildi. İskilipli Atıf Hoca’nın şehadet yıldönümünde anıldığı eylemde “Şapka kanununa muhalefet ile itham edilen, aslında o günlerin baskıcı uygulamalarına karşı muhalif olduğu için hedefe konulan İskilipli Atıf Hoca, cumhuriyetin ilk yıllarında Kemalist ideolojinin batılılaştırma stratejisine karşı mücadelede ön safta yer alan sembol bir isimdir.” denilirken, Batılılaşma projesinin yol açtığı toplumsal yozlaşmaya dikkat çekildi.

Sivil siyasetin geliştirilmesi gerektiği ifade edilen açıklama, şu çağrıyla son buldu: “12 Eylül anayasasının yozlaştırdığı parlementer sistem; resmi ideoloji ile, siyasi partiler kanunu ile, seçim barajları ve yasakları ile, vekil yeminleri ile, Meclis iç tüzükleri ile daraltılmıştır. Bu sorun, son dönemde saray siyasetinin de Meclis’i tamamen işlevsizleştirdiği bir hal almıştır. Böyle bir vasatta, halkın kendi siyasetini geliştireceği imkanların oluşturulması zaruriyet arz etmektedir. Siyaseti, kendi kimliğini, ilkelerini ve halk yararını değil de, çıkar gruplarını gözeterek yürütenlerin bir dönem sonra devlet iktidarı tarafından nasıl devşirildiklerini defalarca gördük. Bu fasit dairenin dışına çıkacak, insanların beklentilerinin istismarını önleyecek, halkın taleplerinin yönetimde karşılık bulmasını sağlayacak, sorumluluğu vekaleten değil asaleten yerine getirecek bir mücadelenin gerekliliği bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır… Platformumuz, 10 yıldır, kamusal mücadelenin ilkeli bir dayanışmayla mümkün olduğunu vurgulamaktadır. Bugün, bir kez daha, emekçisinden öğrencisine kadar herkesi, kendi durduğu yerden ve kendisi olarak kalmaya devam ederek, herkesin hakkını gözeten bir toplumsal muhalefete, siyasal mücadeleye, kardeşçe dayanışmaya davet ediyoruz.”

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]