Türkiye, Akyazılı ikizleri konuşuyor

Sakaryalı tek yumurta ikizleri Pelin ve Selin Üzbe, ilkokuldan itibaren aynı okuldaydı, hatta hep yan yana oturdular. Üniversiteyi de aynı tıp fakültesinde okuyan öğrenciler, şimdi de TEV’in başarı bursunu birlikte kazandı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre tek yumurta ikizi olan
Pelin ve Selin Üzbe, ilkokuldan beri sadece okul değil aynı zamanda sıra arkadaşı. “Şimdiye kadar hiç ayrılmadık, umarız böyle devam eder” diyen ikizler Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) verdiği ‘Üstün Başarı Bursu’nu kazanan 53 öğrenci arasında yer aldı.

Hürriyet, 3 bin 29 aday arasından seçilerek burs almaya hak kazanan kardeşlerle, TEV’in düzenlediği tanıtım toplantısında konuşma imkanı buldu. Şimdiye kadar hiç ayrılmayan ikizler, İstanbul Erkek Lisesi’ne yerleşince yaşadıkları il Sakarya’dan birlikte gelmiş. Selin bunu, “Hazırlıkta bir dönem farklı sınıftaydık, onun dışında hiç ayrılmadık. İlkokuldan beri sıra arkadaşıyız” diyerek anlattı.. Pelin ise, onun kaldığı yerden şöyle devam etti:

“Sakarya’nın Akyazı ilçesinde doğduk. Annemiz de babamız da öğretmen. Babamı 2014’te kaybettik. Annemiz emekli, Sakarya’da yaşıyor. Küçüklüğümüzden beri her şeyi beraber yapıyoruz. Derslere, sınavlara birlikte çalıştık. İlkokulu ve ortaokulu orada bitirdik. 2011’de İstanbul Erkek Lisesi’ne girdik. Yatılı okuduk. Üniversite sınavını da beraber kazandık.”

EN YAKIN ARKADAŞINIZ SİZİNLE GİBİ

İkiz olmanın daha çok avantajını gördüklerini söyleyen Selin, hiç yalnız hissetmediklerini belirtti: Birbirlerinin yerine sınava girmeye gerek duymadıklarını da ifade ederek, şunları ekledi:

“Dezavantajı olarak ayırt edilememe durumu var. Bana Pelin deniyor. Onun dışında avantajı daha çok. Birlikte çalışıyoruz, kendimi hiç yalnız hissetmiyorum. Her zaman en yakın arkadaşınızın sizinle birlikte yaşaması gibi. Birbirimizin yerine sınava girmeye gerek duymadık. Zaten ikimiz de eşit şekilde çalışıyoruz. Ama sınavda ‘O ne yapıyordur? İyi geçmiş midir?’ diye düşünüyorsunuz.”

 

100 SORUDAN İKİMİZİN DE BİR YANLIŞI VARDI

Aynı anda, benzer şekilde çalışmak başlarına ilginç olayların gelmesine de neden oluyor. Selin, lise sınavlarında yaşadıkları ilginç bir olayı şöyle anlattı:

“Ortaokulda üç yıl Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) girdik. İkimiz de aynı soruda aynı yanlışı yaptık. 100 sorudan ikimizin de bir yanlışı vardı. Aynı soruda benzer yanlış şıkkı işaretlemiştik. Yani Pelin ile optiklerimiz aynıydı. 6’ncı sınıfta farklı soruları yanlış yaptık. Onun haricinde 7 ve 8’inci sınıfta aynı soruları yanlış yanıtladık. Türkiye genelinde aramızda 20, 30 kişi oldu. Hep yakın yaptık. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 15 kişi vardı. ‘Kopya mı çektiniz?’ diyen oldu ama tabii ki öyle bir şeye imkân yok. Ayrı okullarda sınava girdik.”

Aralarında rekabetin olamadığını söylediler. Pelin, nedenini şu cümlelerle açıkladı:

“Çalışırken birlikte karar vererek, onlara uyduk. Ortaokuldan beri tıp istiyorduk. Rekabet olmuyor aramızda. YGS’de birimiz iyiydi, sonra LYS’de birimiz öne geçti. Hep böyle dengeliydi. Amerikan Hastanesi’nin verdiği Anadolu bursunu ikimizin de alması bizi çok mutlu etti. Çünkü ayrılmak istemiyorduk. Üniversitede bu bursla okuyoruz. Koç Üniversitesi’ne tam burslu yerleşme şansımız yoktu. Ben 600’üncü olmuştum, Selin 1.100’üncü sıradaydı.”

BİRLİKTE OKUMAK İÇİN FEDAKÂRLIK YAPARDIK

İkizlere “Ya ayrı üniversiteleri kazansaydınız?” diye sorduğumuzda ise “Fedakârlık yapardık, ayrılmazdık” diyerek yanıtlıyorlar. Selin, “Pelin düşük yapsaydı, yanına giderdim. Öyle bir fedakârlık yapardık. Ama birlikte çalıştığımız için zaten böyle bir şeyi beklemiyorduk. Olsa bile ayrılmak istemezdik. İkimiz de tıpta uzmanlık, cerrahi istiyoruz. Ama tıpın içerisine tam girmediğimiz için alanları bilmiyoruz” dedi.

 

GURUR DUYUYORUZ

TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, yarım asırdır gençlere destek olmaktan gurur duyduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“50 yıldan beri böyle bir oluşumun içinde olmanın kıvancı içindeyiz. Gençlere verilen desteğin bunca zamandır önemli bir parçası olduk. Bugün Türkiye’nin eğitim vakfı olmanın, çalışmaların gururunu yaşıyoruz. 50 yıl için eğitimin temel bir hak, hayatını zor koşullarda devam eden insanlar için de bir mecburiyet olduğunu, TEV olarak ifade etmek istiyoruz. Yüzlerce gencimizle yollarımız bu konuda kesişti. Onlara destek olduk, belki eğitim konusunda, yeni bir hayat imkânı sağladık. Yarım asırda 250 bin çocuğumuza destek olmaya çalıştık. Bunların içerisinde de çok başarılı olanların bulunduğunu biliyoruz. Bunu adım adım ilerletmeye, çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Bugün de 53 değerli arkadaşımızı bu kervana katıyoruz.”

KİMLER YARARLANABİLİYOR?

TEV Üstün Başarı Bursu’na, Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) ilgili puan türlerine göre ilk 5 bine girerek hukuk, idari bilimler, mühendislik ile sağlık, sosyal ve temel bilimler alanlarında öğrenim göremeye hak kazanan gençler başvurabiliyor. Aynı koşulları sağlayan hazırlıktan 1’inci ve 2’nci sınıfa geçen öğrenciler de başvuru yapabiliyor. Bu öğrencilerin hazırlık sınıfını başarıyla geçmesi, 1’inci sınıfı da en az 3.50 not ortalamasıyla tamamlamış olması gerekiyor.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]