Süt isyanı 'Para etmiyor' diyerek döktü

Kaynarca’da 15 yıldır süt üreticiliği yapan 45 yaşındaki Kadir Çakar, “Artık canımıza tak etti zarar etmekten bıktık’” diyerek sütlerini yere döktü. Yetkililer feryadımızı duysun diyerek bireysel eylem yaptığını ifade eden süt üreticisi, “Para kazanamıyoruz, hayvanlarımızı kesime göndermek zorunda kalacağız” dedi.
 

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, süt üreticisinin para kazanabilmesi için 1 kilo sütle 1 buçuk kilo yem alması gerektiğini belirterek, “Bu paritenin yeniden kurulabilmesi için süt fiyatının 4 bin 800 lira olması gerekiyor. Fedakarlıkta bulunulduğunda bu fiyat 4 buçuk liradan aşağıya para kazandırmaz. Sürdürülebilir süt üretimi için sütün bu fiyatlara satın alınması elzemdir” diye konuştu.

Kaynarca’nın Sakarya’da en çok süt üretimi yapılan ilçesi olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, “İlçede süt üretimi bitme noktasına geldi” dedi.

YEM 115’DEN 165 LİRAYA ÇIKTI

Çakar’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:”Yem fiyatları sürdürülebilir süt hayvancılığını bitirme noktasına getirdi, üretici hayvanlarını kasaba satmayı düşünüyor. Çözüm yem - süt fiyatı paritesinde dengenin sağlanmasında yatıyor.

Süt fiyatı 2,30’dan 2,80’e çıktı. Yılbaşında 115 lira olan yem fiyatları şu anda 165 liraya ulaştı. Yem fiyatı süt dengesi süt aleyhine bozuldu. O zamanlar 1 kilo süt ile 1 kilo 200 gram yem alınabilirken, şimdi 1 kilo sütle yalnızca 800 gram yem alınabilmektedir.

SÜT KONSEYİ YENİ FİYAT BELİRLEMELİ

Yıl başında firmalar süte 3 lira dolayında fiyat verme eğilimindeyken, süt konseyi 2 lira 80 kuruşa çekti. Şu anda düşük fiyatlara karşı karşıya olan üretici zor durumdadır. Süt Konseyi tavsiye fiyatını buna göre vermelidir. Şu anda litre başına 30 kuruş olan destek en az 1 lira olmalıdır.

ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HAREKETE GEÇMELİ

Yem fiyatları geri çekilemiyorsa devletimiz süt desteklerini artırmalıdır. Sütün asıl sahiplerinin HAYKOOP, Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri ve Süt Birlikleridir. Üreticimizin hakkını korumak için birlik olmak birlikte olmak zamanı gelmiş geçmektedir.”

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]