Suriyeli çocuklar bu okulda eğitim alacak

Sakarya’da bulunan Suriyeli sığınmacılar için Karaman Mahallesi’nde Geçici Eğitim Merkezi’nin yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Yenikent bölgesinde bulunan Karaman Mahallesi’ndeki atıl vaziyette olan iş merkezi şehirde bulunan Suriyeli sığınmacılar için “Geçici Eğitim Merkezi” olarak kullanılacak. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İHH’nın ortaklaşa yürüttüğü projede yapım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Sakarya Şube Başkanı Sebahattin Aydın bu eğitim merkezinin yeni eğitim ve öğretim dönemine yetiştirileceğini söyledi.

Hem Türkçe hem de Arapça eğitim


Konuyla ilgili SakaryaRehberim.com'a açıklamalarda bulunan Başkan Sebahattin Aydın, "Geçici Eğitim Merkezi bundan 3-4 ay önce bir fikir olarak ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İHH arasında daha sonra KADEM de buna dahil oldu. Özellikle Suriyeli mülteci kadınlara yönelik adaptasyon sürecinde KADEM ve SAMEK birlikte bir proje üretecekler. Bugün artık inşaatın son aşamasına doğru gelindi. Merkez, 28 derslikten oluşacak. Bir oturumda yaklaşık 700 öğrenciyi ağırlayabileceğiz. Geçici Eğitim Merkezleri, bakanlığın yayınladığı yönetmeliğe göre yönetiliyor. Eğitimlerde Türkçe dersler de var ama ağırlıklı olarak Türk müfredatını Arapça olarak görecekler. Öğretmenler Suriyeli Araplar'dan seçiliyor. Tabi bu öğretmenler seçilirken Milli Eğitim Müdürlüğü'nde bir komisyon oluşuyor. Bu komisyon yapılan mülakatlarla seçilecek öğretmenlerin yeterliliklerini ölçüyor. Ardından uygulama başlıyor. Sakarya'da 6.500 kayıtlı Suriyeli mülteci var. Tahminlerimiz henüz kayıt olmamış mültecilerle birlikte bu sayının 8-9 bin civarında olduğuna yönelik. Geçici Eğitim Merkezi'nde eğitim görebilmesi için öğrencilerin kayıt olmaları ve bir kimliğe sahip olmaları gerekiyor. Bu nedenle Geçici Eğitim Merkezi'nin açılması kayıt dışılığın ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Bütün Suriyeli ilkokul ve ortaokul öğrencilerimizi bu merkezde toplayacağız. Bu merkezde kendi dillerinde eğitim görecekler. Bir taraftan da Türkçe derslerle de Türkçe'ye adapte olmaya çalışacaklar" şeklinde konuştu

Eylül'de açılacak


Merkezin açılacağı tarih ile ilgili de konuşan Başkan Aydın, "Allah kısmet ederse önümüzdeki Eylül ayından itibaren yeni eğitim-öğretim sezonuna yetiştirmeye çalışacağız. Yeni eğitim-öğretim sezonundan itibaren Suriyeli sığınmacılar burada eğitim görmeye başlayacaklar" dedi.

Yapımı devam eden Geçici Eğitim Merkezi'nin dünyada bir ilk olma özelliğini taşıdığını söyleyen Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'na, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, KADEM'e, SAMEK'e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]