SAÜ'de "Koronavirüs Küresel Takip Paneli" tasarlandı

Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) "Koronavirüs Küresel Takip Paneli" tasarlandı.
 
Koronavirüsün dünyaya yayılımını takip etmek üzere panel hazırlandı. SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi ve SAÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Coğrafi Bilgi Teknolojileri Çalışma Grubu Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Fatih Döker ile Samsun Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Öğretim Görevlisi Fatih Ocak'ın ortak çalışması sonucu hazırlanan panel, salgının görüldüğü ülkelerde enfekte olan, iyileşen ve yaşamını yitiren vaka sayılarının güncel olarak takip edilmesine yardımcı olacak.

Panelden şehirlerdeki yaş aralıklarının nüfusa göre dağılımı ve hastanelerin yoğun bakım kapasiteleri de görüntülenebilecek.

 Öğretim Üyesi Mehmet Fatih Döker, panelin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) altyapısında kurgulandığını ifade ederek; "Günümüzde CBS teknolojilerinin kullanımı birçok alanda hızla artmaktadır. Bunlardan birisi de halk sağlığı ve epidemiyolojidir. CBS'nin epidemiyolojideki en yararlı işlevlerinden biri ise vakaların mekansal dağılımının haritalanması ve farklı coğrafi veriler ile analizinin sağlanmasıdır. Bunun yanı sıra bu uygulamayı nüfusun yaş gruplarına göre dağılışı ile ülkemizdeki 10 bin kişiye düşen yoğun bakım ünitelerinin il bazında dağılışı gibi farklı verilerle de zenginleştirdik. Ülkemiz verilerinin ön planda tutulduğu web-mobil uygulamamızın tüm kullanıcılara faydalı olmasını temenni ediyoruz." diye konuştu. 
Panele,webüzerinden"https://cbskampus.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/233c6c3e8a7144eb8153ca1636ea3f86" linkiyle mobilden de   "https://cbskampus.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/7345f2e16a4448c488d58f32338e1b55" linkiyle erişim sağlanabiliyor.
4 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]