Sakarya Nehri'nin denize döküldüğü bölgeye barınak yapılacak

Karasu'da, Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü bölgede balıkçılar için büyük sorun teşkil eden alana balıkçı barınağı yapılacak.

Sakarya Nehri önüne yapılacak balıkçı barınağının uygulama yeriyle ilgili ilçede bir restoranda düzenlenen proje değerlendirme toplantısında konuşan AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Sakarya Nehri ağzı üzerine balıkçı barınağı yapılması için uzun süreden beri  mücadele ettiklerini söyledi.

Bu konuya birçok kurumun ilgi gösterdiğini belirten İsen, "Yaklaşık 2003’ten beri takip ettiğimiz, Karasu için büyük önem arz eden bir konu balıkçı barınağı. Bu proje için tüm tarafların titizlikle çalıştığına eminim. Projeyle ilgilenen tüm arkadaşlarımız tertipli ve düzenli çalışıyorlar. Bu sorunun artık sonuna gelmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

İşin içerisinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı,  Devlet Su İşleri  ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da olduğunu ifade eden İsen, şöyle konuştu:

"Her bakanlık kendi açısından meseleyi değerlendiriyor. Balıkçılarımız Sakarya Nehri'ni bir doğal liman olarak kullanıyor ve doğal olarak da giriş çıkışlarda büyük sorunlar yaşıyorlar. Buraya yapacağımız çalışmada çok dikkatli olmalıyız. Çünkü Tarım Bakanlığımız buranın aynı zamanda balıklar için bir üreme noktası olarak görüyor.

Dolayısıyla bu toplantı farklı bakış açılarını değerlendirdiğimiz bir toplantı oldu. Ortak noktayı yakalamak adına güzel bir toplantı oldu. Bu toplantının konusuyla ilgili olarak Ankara’da çok toplantı düzenledik. Net bir mutabakata ulaşamadık. Son olarak da oradaki yetkililerimizi sorunun olduğu Sakarya Nehri ağzında incelemeler yapmaları için davet ettim. Bugün de konuya hakim kurumlarca yerinde incelemede bulunduk. Yaptığımız toplantı sonucunda bir mutabakata ulaştık."

- "Örnek Balıkçı Barınağı"


Mustafa İsen, yapacakları proje ile ilgili tüm çalışmaların tamamlanma aşamasında olduğunu dile getirdi.

Bu alana yapılacak proje ile ilgili bütçeyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını hazırladığını kaydeden İsen, şöyle devam etti:

"Bütçe ile ilgili bir problemimiz yok. Derhal yatırıma ve ihaleye geçebilecek durumdayız. Bugün itibari ile buraya gelmemizin hayırlı olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yıl içinde öncelikle bakanlığımız buranın ihalesini gerçekleştirecek, uygun bir programa alındı ve hızla da bitirebileceğimizi düşünüyorum. Türkiye'nin örnek balıkçı barınağı olacağı hatta balıkçı barınağını aşan bir alan olacak. Ülkemize, Sakarya’ya, Karasu’ya ve bu alanı en verimli şekilde kullanacak balıkçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum."

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu da doğal zenginliklerle balıkçılık ve su ürünleri üretimi açısından Türkiye'nin dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olduğunu belirtti.

Balıkçı barınağı için çalışmaların sürdüğünü belirten İspiroğlu, şöyle konuştu:

"Kayıkların, Yeni Mahalle'den Karadeniz’e çıkış yaptığı alan, her sonbahar aylarında biriken kum adacıkları nedeniyle balıkçılarımızın yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesi durumunda. Bu konuyla ilgili olarak başta AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen olmak üzere konunun uzmanı birçok üst düzey yetkili ile bir araya geldik. Sürdürülebilir balıkçılık için gerekli tedbirlerin bir an evvel alınması gerektiğini ve mevcut durumdaki sorunların çözümünü konuştuk. Sorunların geçici çözümlerle değil bir daha yaşanmaması için karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunduk. Tabi ki bu alandaki ekolojik dengede bizler için önemli. Bu çevresel dengeyi bozmadan her iki taraf için de güzel bir çalışma yapılacağı düşüncesindeyim."

Toplantıya, Sakarya Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, AK Parti Karasu İlçe Başkanı İshak Sarı, Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Şakir Şen ve bakanlık yetkilileri katıldı.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]