Ramazan Ayına Özel Köşemiz (9.Gün Özel)

1 SÖZ:

Aşıklar zelil ve bayağı olur safa ve saygınlık sevilene yaraşır.(Fuzuli)
 

1 HİKAYE:

 Adamın biri kötü yoldan para elde eder ve bir inek alır. Daha sonra bundan çok pişman olur ve bunu iyi bir şeye çevirmek için bu ineği Hacı Bektaşi Veli'nin dergahına bağışlamayı düşünür. Dergahlar o zamanlar aş evi şeklinde de kullanılan yerlerdi. Adam Hacı Bektaşi Veli'nin dergahına gider ve olanları anlatır. İneği dergaha bağışlamak istediğini söyler. Hacı Bektaşi Veli helal olmadığını söyleyerek kurbanı istemez. Bunu duyan adam ineğini alır ve Mevlevi dergahına gider. Aynı şeyleri Mevlana'ya da anlatır. Mevlana ise büyük bir hoşgörü ile ineği kabul eder. Adam durumu Hacı Bektaşi Veli'ye de anlattığını. Fakat onun ineği kabul etmediğini söyler. Bunun üzerine Mevlana şöyle yanıt verir.
 -Biz karga isek Hacı Bektaşi Veli şahindir. Bizim konduğumuz leşe o konmaz. Bu nedenle de biz bu hediyeyi kabul etsek de o kabul etmez. Adam bunun üzerine tekrar Hacı Bektaşi Veli'nin dergahına gider. Durumu anlatır. Kendisinin kabul etmediği ineği Mevlana'nın kabul ettiğini söyler. Hacı Bektaşi Veli ise şöyle yanıt verir:
 -Bizim gönlümüz su birikintisi iken Mevlana'nın ki bir okyanustur. Bu sebeple bir damla ile bizim gönlümüz kirlenir fakat onun gönlü kirlenmez. Bu sebeple Mevlana senin hediyeni kabul etti der.

1 BİLMECE:

Hangi kalemle yazı yazılmaz? (Kontrol kalemi)

1 TEKERLEME: 

Paşa tasıyla taşa taşa beş tas has üzüm hoşafı. Paşanın tasası taşanın maşası pas tutmaz şaşılır makası.

1 YEMEK TARİFİ:

RATUTAY

Malzemeler:

2-3 adet patlıcan
2-3 adet kabak
3-4 adet patates
5-6 adet domates (2-3 adeti sosu için )

Sosu İçin;
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 adet yeşil biber
1 adet kapya biber
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 ç.kaşığı kekik
1 ç.kaşığı kara biber
1 ç.kaşığı pul biber
Tuz

Yapılışı:
İlk olarak patlıcanların kabuklarını soymadan ince ince yuvarlak doğrayıp tuzlu suda bekletin. Kabakları ve domatesleri de ince ince doğrayın. Patatesleri soyarak aynı incelikte doğrayın. Bütün sebzeler aynı incelik ve büyüklükte olsun ki yemeğinizin görseli daha güzel olsun. Daha sonra alt sosunun yapımına geçelim. Tavaya zeytinyağını koyup küçük doğranmış soğanı sotelemeye başlayın. Yeşil biberi ve kapya biberi de küçük küçük doğrayıp ekleyin. Son olarak domates sosu rendelemiş sarımsağı da ilave edin. Baharatları ilave edip karıştırarak 2 dakika pişmesini bekleyin. Sos sulu olmazsa biraz su ekleyebilirsiniz. Yuvarlak borcamın zeminine sosu yayın. Dilimlenmiş sebzeleri elinizde sıraya dizerek sos üzerine dizin. Son olarak ortadaki boşluğa kalan sebzelerden koyup sıkıştırın. Sebzelerin üzerlerine biraz zeytinyağı ve tuz gezdirin. Borcamın üzerini yıkanmış yağlı kağıt ile kapatıp 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Daha sonra yağlı kağıdı alıp 10-15 dakika daha üzerlerinin kızarması için bekleyin. Arada sırada kontrol edin pişirme süresi fırından fırına farklılık gösterebilir. Afiyet olsun.

1 İFTAR MENÜ ÖNERİSİ:

Sarımsaklı Un Çorbası - Domates Soslu Makarna - Ratutay -  Çilekli Magnolia

3 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]