Profesyonel halı yıkama nedir?

Profesyonel halı yıkama; Halıların Hav(Tüy ) aralarına girmiş olan toz, kir, bakteri, insan derisi, saç kılı ...vb. insan sağlığına olumsuz etkiye sahip maddelerin çeşitli işlemler uygulanarak halıdan uzaklaştırılması, halıya zarar vermeden çözünmesi mümkün olan lekelerin çıkarılması, halıda hijyenin ve parlaklığın sağlanması işlemidir.

Ülkemizde profesyonel halı yıkama firmalarında kullanılması gereken şampuan, leke sökücü, makine ve ekipmanlar üretimi konusunda kendini ispatlamış, dünya çapında hizmet veren markalar bulunmaktadır. Halı yıkama sektörü  tedarikçilerinden aldığı bu güç ile yüksek kalite standartlarına ulaşmıştır.

Halıların profesyonel halı yıkama standartlarında temizlenebilmesi için sırayla doğru işlemlerden uygun makine, ekipman ve malzemeler kullanılarak geçirilmesi gerekmektedir. Bu işlemler genel olarak yedi basamakta uygulanır.

1- Toz alma

Toz alma işlemi halıların hav aralarına çökmüş olan kaba kirlerin kuru halde halıdan uzaklaştırılma işlemidir. Bu işlem geleneksel olarak elektrik süpürgesi veya askıda halı dövülerek yapılabilir. Ancak sektörün lideri Profesyonel halı yıkama tesislerinde bu işlem toz alma için üretilmiş kapalı bir hazneye sahip halıları tersinden döverek çalışan, çıkan pislikleri havaya karışmadan kapalı bir hazneye toplayan hijyenik ve geleneksel yöntemlere nazaran çok daha etkili bir toz alma işlemi sağlayan ekipmanlar kullanılarak yapılmaktadır. Yıkama esnasında halılardan uzaklaştırılması mümkün olmayan hav aralarına yerleşmiş kirler bu sayede etkili bir şekilde halılardan uzaklaştırılmış olur. Toz alma işlemi uygulanarak yıkanan halılar gözle görülür derecede daha temiz ve daha hijyenik  bir forma kavuşur.

2- Leke kontrol, türüne ve cinsine göre ayırma
Bu aşamada halılar özel olarak aydınlatılmış bir ortamda gözle kontrol edilir. eğer leke varsa lekenin ve halının cinsine göre uygun leke çözücü  kullanılarak yıkama öncesi lekenin çözünmesi sağlanır. sonrasında halılar uygun yıkma yöntemi, fırça ve şampuan kullanılarak yıkanması için cinsine göre ayrılır. profesyonel halı yıkama firmaları halıların hasar görmesini engellemek, insan ve çevreye kirletici bir etki yaratmamak için sektörde kendini ispatlamış, gerekli yetki belgeleri ve standartlara sahip tedarikçilerin ürettiği uygun leke çözücüleri kullanır.

3- Ön yıkama ve Yıkama
Halı yıkama işlemi halıların üzerinde barındırdığı kirlerin şampuan köpüğü ve fırçalar yardımı ile halıdan uzaklaştırılması işlemidir. Halılar geleneksel yöntemlerle yere serilerek üzerinde el fırçası, döner fırçalı makineler ve yerde ray üzerinde gidip gelen hareketli  fırçalarla yıkanıp gelberi ve basınçlı su ile durulana bilir. Profesyonel halı yıkama firmalarının tercihi genel olarak halı yıkama işlemi için üretilmiş  yürüyen bir bant üzerinde hareket eden fırçalardan, gelberi ve bol su ile durulama yapan ünitelerden oluşan, halıları yere değdirmeden ayrı ayrı yıkayan, halıların türüne ve tüy cinsine göre baskı uygulayan  makineler kullanmaktadır. Profesyonel ekipmanlarla yapılan işlem etkili bir leke ve kir mücadelesi sağlamaktadır.

4- Sıkma ve durulama
Halılar yıkama ve durulama yapıldıktan sonra santrifüj etkisi ile çalışan çamaşır makinesine benzer bir yöntemle durulama suyunu halılardan uzaklaştıran sıkma makineleri kullanılarak sıkma işlemi yapılır. Halılar yeterli devirde ve sürede sıkılmazsa  halılarda sararma ve parlaklık kaybı gibi olumsuz etkiler oluşur. iyi durulanmamış ve sıkılmamış halılarda temiz ve hijyenik bir yıkama yapılmış olmaz.

5- Kurutma
Bu işlem halıların askılara asılıp havalandırılarak kurutulması işlemidir. iyi kurumayan halılarda küf oluşumu, bakteri ve mantar oluşumu, kokma ve çürüme gibi olumsuz etkiler oluşur. çok uzun süre askılarda bekletilen halılarda da renk kaybı, sararma, tozlanma, parlaklığını yitirme ve askı izi gibi olumsuzluklar meydana gelir. Bu sebepten Profesyonel halı yıkama firmaları kapalı yalıtımlı bir odada halılara zarar vermeyecek sıcaklıklarda ortamdaki nemi emerek suya dönüştürüp odanın dışına atan, 6 ila 12 saat arasında halıları tamamen kurutan makineler kullanarak bu işlemi gerçekleştirir.

6- Kıl/tüy toplama

Kurutma işleminden sonara ıslakken halılardan uzaklaştırılamayan kıl ve tüy benzeri maddelerin uzaklaştırılması işlemidir. Geleneksel metotlarla elle fırçalayarak, tüy toplama tarağı kullanarak veya elektrik süpürgesi yardımı ile yapılır. Profesyonel halı yıkama firmaları tarafından genel olarak bu işlem için üretilmiş yüksek hızda dönen fırçala ve güçlü bir vakum sistemine sahip bir bant üzerinde halılara işlem uygulayan çıkan maddeleri kapalı bir haznede depolayan halılara ve çevreye zarar vermeden etkili bir tüy/kıl toplama işlemi yapan makineler tercih edilmektedir.

7- Kalite kontrol ve paketleme
Profesyonel halı yıkama metotları ile temizlenen halılar uygun şekilde aydınlatılmış bir ortamda gözle kontrol edilir. Hav aralarında kir, kıl, tüy kalıp kalmadığına bakılır. Eğer halıda çıkması mümkün olmayan bir leke varsa gerekli uygulamaların yapıldığına ve lekenin çıkmadığına dair bir not yapıştırılır, gerekli durumlarda tadilat ve tamiratlar yapıldıktan sonra  herhangi bir olumsuzluk yok ise parfüm sıkılır, paketlenir ve servise hazırlanır.
Profesyonel halı yıkama firmaları halıları mutlak temizlik ve hijyen konumuna getirmek için bu işlemleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerektiği gibi memnuniyet sağlaya bilmesi ve profesyonel kalite seviyesine ulaşa bilmesi için gerekli donanım, bilgi, belge, vasıf ve meslek etik değerlerine sahip olası gerekmektedir.

Emirhan Tural
Parlak Profesyonel Halı Yıkama
05322401593 - 02642727744

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]