Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali başladı

Sapanca Kırkpınar’da bu yıl 2.’si düzenlenen Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi. 

22 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek festivalin açılışında Vali Ahmet Hamdi Nayir, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce,  AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, SAÜ Rektörü Prof. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Naci Çağlar, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SASKİ Genel Müdürü Dr. İlyas Demirci, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, Baro Başkanı Abdurrahim Burak, MÜSİAD Başkanı Yaşar Coşkun, SÜSBİR Başkanı Ahmet Dündar, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, sektör temsilcileri ve vatandaşlar yer aldı. Açılış programının ardından festival alanı gezilerek çalışmalara ilişkin bilgiler alındı.

20 binin üzerinde katılımcı

Programın açılış konuşmasını Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali Koordinatörü Remzi Adıyaman yaptı. Adıyaman, “Bu yıl 2.’sini düzenlediğimiz festivale hoşgeldiniz. Geçtiğimiz yıl yine burada yoğun ve bereketli bir yağmur ile programımızı açtık. Geçen yıl 12 bin katılımcı bekliyorduk. Bu yıl 20-22 bin katılımcı bekliyoruz. 140 civarı katılımcı firma ile fuarda buluştuk. Ulusal ve yerel bazda bölgeye çok ciddi katkı gördük. Amacımız Sakarya’da sektörün canlanmasını, pazar olanaklarının artmasını sağlamak. Festivale desteklerini sunan Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ilgili tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin farklı bölgelerinden gelerek festivalimize katılan tüm firmalara şükranlarımı sunuyorum” dedi.

15 yılda 10 kat büyüme

SÜSBİR Başkanı Ahmet Dündar, “Sektörümüz 15 yılda belediye ve kamu adımları ile 10 kat büyüdü. Ekonomik kriz yüzünden büyüme durdu ama bu büyüme için SÜSBİR olarak yeni pazarlar bulmalıyız. Artık dünyada teknolojinin yardımı ile SÜSBİR Portal ile Dünya’ya açılmak istiyoruz. Bu sayede her yere çok rahat bir şekilde ulaşabiliyoruz. İnşallah bu düzenlemiş olduğumuz festival tüm Sakarya’ya ve Süs Bitkiciliğine hayır getirir” dedi.

Ülke ve dünya menfaatlerine katkı

Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, “Sakaryalılar olarak bizler oldukça şanslıyız. Çünkü doğal tarıma uygun verimli topraklarımız, ürünlerimizi geliştirip ekonomik girdi oluşturacak donanım imkanlarımız, tarımımızı geliştirmek isteyen irademiz ve tutkumuz, bizi tüm bu girişimlerimiz dolayısıyla yüreklendiren çok sayıda mülki, idari, sivil tüzel kişilikler var. Her şehir Sakarya gibi verimli ovalara, özel tarım havzalarına sahip olamayabilir, ancak böylesi festivaller-fuarlar aracılığıyla hepimizin ihtiyaç duyduğu tecrübelere, birikimlere, bilgilere, ortaklıklara, atılımlara, yatırımlara, gelişmelere kolayca ulaşabilir. Umuyorum festivalin her bir konuğu ülke ve dünya menfaatlerine katkı sunacak şekilde etkileşim içine girer” dedi.

Sakarya için gurur veren başarı

SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Sakarya, kendi potansiyelinin farkında, ne istediğini bilen, hedefleri olan, gelişen ve yatırımların hızla arttığı bir şehir. Kısacası, tüm bu özelliklerle; hem sınai, hem de zirai anlamda üreterek kendimize yeterken etrafımıza da taşan özel bir bölgeyi bu farkındalığı güçlü bir birliktelikle sinerjiye çevirmenin gayretindeyiz. Bu anlamda süs bitkiciliği de Sakarya'nın gözde ve yükselen sektörleri arasında yer alıyor. Baktığınızda; süs bitkiciliği, barındırdığı niteliklerle çok yönlü bir sektör olarak da dikkatleri üzerine çekiyor. Doğal su kaynakları, verimli toprakları, eşsiz iklimi ile Sakarya'ya çok yakışan bu sektör her geçen gün büyüyor. Süs bitkisi yetiştiriciliği anlamında ülkenin ihtiyaçlarının ötesine geçip, ihracatta da söz sahibi olmaya başladığı ilimiz süs bitkileri önceki yıllarla kıyaslandığında ithalat yaptığı ülkelere ihracat yapar konuma gelmiştir. Bu başarı Sakarya adına gurur vericidir” dedi

Hızla büyüyen bir sektör

Sakarya’nın bir dünya markası olacağını belirten Başkan Ekrem Yüce, “Daha önce de birçok kez belirttiğimiz gibi Sakarya’yı süs bitkiciliğinde dünya markası haline getirmek en büyük hedeflerimizden birisi. İnşallah bu festival ile bu hedefimize biraz daha yaklaşacağız. Süs Bitkiciliği ve peyzaj tüm dünyada hızla yayılan bir sektör. Tüm dünyada üretim, talebi karşılamakta zorlanıyor. Biz bu açığı gördük ve şehrimizin sektörde öncü olması için yoğun çaba sarf ettik. Ülkemizde ve dünyada peyzaj mimarisi önemli bir konuma yükseldi. Süs Bitkiciliği 2018 sektör raporuna göre dış ticaret hacmi yaklaşık 150 milyon dolara ulaşmıştır” dedi.

Dış pazarı büyüteceğiz

Açıklamalarına devam eden Başkan Yüce, “150 milyon dolarlık dev sektörde şehrimizin payını artırmak istiyoruz. Bu tarz etkinliklerle süs bitkileri üreticileri, bitki besleme ve ilaçlama tedarikçileri, sulamacılar, aydınlatmacılar, saksı üreticileri, tasarım ve uygulama ofisleri ile yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, büyük ölçekli yapı şirketleri, peyzaj mimarları ve öğrencilerini buluşturarak sektörün daha ileri bir seviyeye taşınmasını arzu ediyoruz. Ayrıca tüm dünyadan dış pazar tüketicilerini, üreticimizle bir araya getirerek dış pazarı büyütmeyi istiyoruz” sözlerine yer verdi.

Geniş imkanlar

Başkan Yüce, “Bu konuda özellikle üreticilerimize büyük iş düşüyor. Üreticilerimizin daha verimli üretim için gelişmiş teknolojik imkânlardan faydalanması gerekiyor. Daha verimli üretim, daha verimli toprak, daha çok çeşide sahip olmak sektörde dünya çapında öne çıkmamızı sağlayacaktır. Sakarya, ulaşım imkânlarının yüksek olduğu konumundan dolayı gerek iç pazar gerekse dış pazar için önemli bir avantaj sağlıyor. Bu avantajı lehimize kullanmak için daha çok projelere imza atacağız İnşallah. Bir kez daha Süs Bitkiciliği ve Peyzaj Festivali’nin ülkemize, şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bizler için övünç kaynağı

Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bugün gerçekleştirdiğimiz bu program gazilerimize ve şehitlerimize layık bir nesil olduğumuzu gösteriyor. Yalnız bugüne kadar birçok şeyi başararak gelmiş ve tarımda, sanayide, turizmde başarılı örneklerle aynı zamanda Allah'ın bize lütfu olan bu iklim, bu yağış, güzel alan, süs bitkileri ve peyzaj bitkiciliği ile bize güzel fırsatlar vermiş ve Sakaryamız da bunu anlamış. İnanıyorum ki bu daha da gelişerek ileriye gidecek. Bugün aramızda bulunan meslekte de büyüğüm olan geçmişte Sapanca'da Kaymakamlık görevi sırasında bu sektöre vermiş olduğu desteklerle de hatırladığımız Hasan Duruer’de yanımızda. Bu da bizim için bir fırsat ve övünç kaynağı. Burada birlik ve beraberliği görmüş olduk. İnşallah geçen sene ilki olmasına rağmen çok başarılı olan festivalimiz bu sene daha uygun şartlarla daha iyisini gerçekleştireceğiz. Gelecekte daha iyilerini başarmak dileğiyle hepinize saygılar sunuyorum” dedi.
4 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]