Nakliyatçılar, Bulgaristan'ı Protesto Edecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclis Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türk nakliyatçılarından ayakbastı parası olarak 270 dolar alan Bulgaristan'ın AB'nin tetikçiliğini yaptığını belirterek, "Yarın bin TIR'la Ankara'ya giderek, Bulgaristan Büyükelçiliği'ne siyah çelenk koyacağız" dedi.

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) 'Kotasız Avrupa için 2008 Eylem Planı' konulu brifing düzenlendi. Katılımın az olduğu brifingde ilk olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin çalışmaları ve Türkiye'de nakliye sektörünün sorunları hakkında sinevizyon gösterisi yapıldı. Ardından söz alan TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclis Başkanı Çetin Nuhoğlu, nakliyat iş kolunun sektör olmadığını belirterek, "Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'ın dediği gibi nakliyat iş kolunun sektör olmadığını, yol gibi tüm sektörlerin altyapısıdır. Ancak ulaştırma politikasını, devlet politikası haline getiremedik. Hollanda, ulaştırma politikalarını devlet politikası haline getirmede çok başarılı oldu. Türkiye gibi köprü işlevi gören bir ülkede bunu gerçekleştiremedik" dedi. Türkiye'deki nakliyecilerin AB tarafından kotayla kısıtlandığını belirten Nuhoğlu, "Gümrük Birliği anlaşmasını imzalarken, sadece malların serbest dolaşımını kabul ettik; ancak bu mallarının taşıyacak olan ulaşım hizmetlerinin serbest dolaşımını bunun dışında bıraktık. Bundan dolayı TIR'larımıza kota uygulanıyor. Örnek olarak İtalya bize yılda 20 bin nakliyat aracının geçebileceğini; bunu aşamayacağımızı belirtiyor. Biz de diyoruz ki Gümrük Birliği Anlaşması'na göre malların serbest dolaşım hakkı var. Onlar da serbest dolaşımın sadece malları kapsadığını, ulaşım sektörünün bunun dışında olduğunu ifade ediyor. Gümrük Birliği'ndeki bir maddeye göre de bu sorunu Adalet Divanı'na götürmeyeceğimizi kabul etmişiz. Ama 2004'te Güney Kıbrıs, AB'ye girince malların serbest dolaşımı hakkına dayanarak, bir gemilerini Mersin'e yolladılar. Türkiye kabul etmeyince, AB bizimle aynı duruma düşen Rumları savundu. Uluslararası Nakliyatçılar Derneği olarak, AB'nin uyguladığı kotanın kalkması için çalışıyoruz. AB, Türk nakliyat sektörüyle rekabet edemediğinden dolayı kota uyguluyor" diye konuştu. Son dönemde Bulgaristan'ın Türk nakliyatçılarından ayak bastı parası olarak 270 dolar para adlığını ifade eden Nuhoğlu, "Bu malların AB serbest dolaşım hakkına aykırı. Bu gümrük vergisine girer. Bulgaristan, AB'nin tetikçiliğini yapıyor. Bizim 11 bölgemiz var. Bu bölgelerden bin TIR'la yarın Ankara'ya giderek, Bulgaristan Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bırakacağız" dedi.

Ardından konuşan Uluslararası Nakliyatçılar Derneği AB danışmanı Can Baydarol ise Türk nakliyat sektörünü ve çözüm yollarını anlattı.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]