Mısır üreticilerinin düşük fiyat tepkisi

Sakarya Ziraat Odaları mısır fiyatlarında oluşan mağduriyetin önlenmesi için çiftçilerle birlikte basın açıklaması yaptı. 

Ziraat Odaları tarafından mısır fiyatlarının artan maliyetlere rağmen geçen yılın altında kalmasına basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Üreticilerin de katıldığı toplantıya CHP İl Başkanı Erdoğan Isır, MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Kılıçarslan ve Saadet Partisi il yöneticileri de toplantıda hazır bulundular.

Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan dane mısır taban fiyatı nedeniyle Sakaryalı mısır üreticileri mağduriyet yaşıyor. 

Ziraat Odaları adına açıklamalarda bulunan Bayraktar “Mazot, gübre gibi girdiler geçen yıla oranla yüzde 70 artış gösterdi. Tarım bakanlığının açıkladığı taban fiyat nedeniyle mısır fiyatı geçen yılın altında kaldı. Bu durumun giderilmesi için TMO’nun ve bakanlığın devreye girmesi lazım.”

FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ

Sakarya Ziraat Odaları adına açıklamalarda bulunan Ali Şener Bayraktar “Talebimiz mısır üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi. Taban fiyatın yukarı şekilde olmak kaydıyla fiyatları revize etmeli. Üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için desteklemede zarar giderilmeli. İki yıl üst üste mısır eken üreticinin üçüncü yıl destek kapsamından çıkarılması uygulamasından vazgeçilmeli”

FIRSATÇILIK YAPMAYIN

Tarım bakanlığının açıkladığı taban fiyatı fırsata dönüştüren sanayi kuruluşlarını da uyaran Bayraktar “Fırsatçılık yapmayın. Daha çok kazanacağız diye üreticinin ahını almayın. Üretici üretmez ise bundan kimse yarar sağlayamaz. Üreticinin mağduriyetini fırsata dönüştürmekten vazgeçin”

İTHALAT ARTAR

Çiftçi mısır ürettiği için cezalandırılmasın. 2018 yılı itibariyle 5.7 milyon ton mısır üretilmiş, 8 milyon ton tüketim olmuştur. 2.7 milyon ton sıfır vergili mısır ithal edilmiştir. Üretici mağdur edilerek ithalatın önü açılmakta, milli servetimiz dışarı çıkarılmaktadır. Tarım bakanlığından ülkede mısır varken ithalata izin vermemesini istiyoruz. Şu anda Karasu Limanında bekleyen milyonlarca ton mısır bulunmaktadır”

LİSANSLI DEPOYA VERİN

Ali Şener Bayraktar üreticiyi erken hasat yapmamaları konusunda da uyararak “Serbest piyasa koşulları diye fiyatlar geri gelmekte. Bu durumda bizlere düşen görevlerde bulunmaktadır. Erken hasat yapmayın. Ürünlerinizi lisanslı depoya teslim edin. Lisanslı depoda mısırın tonu 928 lira. Fiyatın geri gelme ihtimali yok. Ürünümüze sahip çıkalım” dedi

EYLEM YAPARIZ

Ali Şener Bayraktar’ın açıklamalarının ardından söz alan üreticiler ‘Uyarılar dikkate alınmaz ise eylem yapalım” önerisinde bulundu. Bayraktar ‘Uyarılarımızı yaptık. Dikkate alınmaz ise yol da kapatırız . Limanda eylem yapmamız gerekirse eylemde yaparız. Biz bize yakışanı yaparak önce uyarılarımızı sıraladık. Oylarımızla seçtiğimiz vekiller marifetiyle mecliste, Sakarya’da ki il başkanlarımız aracılığıyla çözüm bulunsun istiyoruz” dedi.

4 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]