Mevlid Kandili kutlamaları ilk nasıl başladı?

Hicri-rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olan Mevlid Kandili bizim takvim yapraklarımızda bu sene 28 Ekim'e denk gelmektedir.

 

Kelime anlamı itibariyle doğum yeri ve zamanı olan Mevlid Kandili'nde, İslam Alemi olarak Peygamber Efendimiz'in doğumunu dualarla, ibadetlerle yad ediyoruz.

 

Kuran'da yer almayan Mevlid Kandili, farklı mezheplerce farklı günlerde kutlanır. Sünniler, rebiülevvel ayının on birinci gecesini on ikinciye bağlayan geceyi, Şiiler ise on yedinci günü, Mevlid Günü ve on yediye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki hafta, 1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı desteği ile, günümüzde sadeceTürkiye'de kutlanan Kutlu Doğum Haftası ilan edilmiştir.

 

Mevlid Kandili kutlaması ise ilk defa hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fatımi Devleti döneminde gerçekleştirilmiştir.

 

Yurdumuzda ilk kez II. Selim tarafından kutlanan bu gibi gecelerde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte de böyle günler "Kandil" adıyla anılmaya başlanmıştır. Kur'an-ı Kerim'de ise Kadir Gecesi'nden başka kandil gecesi yer almamaktadır.

3 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]