Kurban bayramı'nda kısıtlama olacak mı?

Corona virüsü salgınıyla mücadele sürerken normalleşme takviminde beş hafta geride kaldı. Koronavirüs Bilim Kurulu toplandı. Kritik toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları;

*Dünya Sağlık Örgütü Direktörü, yeni yaptığı açıklamada hiçbir ülkenin güvende bulunmadığını duyurdu. Salgının 3. ayında tüm dünyada vaka sayısı 400 bindi, geçen hafta içinde 400 binden fazla insana Covid-19 tanısı konuldu. Sizden şu anda dünyada yaklaşık 12 milyon Covid-19 vakası olduğunu, 550 bine varan can kaybının yaşandığını hatırınızda tutmanızı istirham ediyorum.

*Süreçte birçok ülkenin sağlık sistemi çöktü, ülkemizin durumu birçok yönden iyi olmak üzere, 11 Mart’ta ilk can kaybımızın açıklandığı günden itibaren acımız devam ediyor.

MASKE VE TEMİZLİK UYARISI

*Sizden bu ölümlerin, önlenebilir sebeplere bağlı olduğunuz hatırlamanızı rica ediyorum. Covid-19’dan kaçınmak mümkündür ve maske tüm dünyada kabul gören önemli bir tedbirdir. Yakın mesafede maske yetersizdir, mesafe kuralı da tartışılmaz bir tedbirdir. El temizliği ise olmazsa olmaz bir kuraldır.

CORONANIN YAYILDIĞI YERLER…

*Nişan törenleri, düğünler, taziyeler, pazar yerleri, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, asker uğurlamaları, sahiller ve plajlar, açık ve kapalı mekanlar coronanın yayıldığı yerler.

*Büyük kentlerin kalabalığından uzaklaşanlar, başka kalabalıkları tercih etmezse buna müteşekkir kalırız. Düğünlerde bir çiftin sevincine gölge düşürmemek için tedbirli olunmalıdır.

*Filyasyon çalışmalarında vaka artığının düğünlerden kaynaklandığını gördük. Asker uğurlamasında, ne uğurlayan ne de uğurlanan hiç risk almamalıdır. Sağlık da vatani göreve saygı da bunu icap ettirir. Gençlerimiz, testi pozitif çıkan Mehmetçikten mesuldür.

8 İLDE YASAKLANDI

*8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklanmıştır. Din görevlilerimiz, cenaze merasimi, taziye, mevlid ve toplu ibadetten kaynaklanan riskleri önlemek için çalışmalar başlatmıştır.

*Düğün nişan gibi törenlerde toplum sağlığı açısından gözlemci bulundurmak için hazırlık vardır. Başta bakanlıklar olmak üzere birçok bakanlığımızla işbirliği içindeyiz. Amaç tedbirlerin daha yaygın uygulanması ve tedbirlere uyanların riske atılmasının önlenmesidir.

VAKA SAYILARI AÇIKLANDI

*Bugünkü vaka sayımız bin 41. Bugün vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 22. Bugün yapılan test sayısı 49 bin 302. Bugün iyileşen hasta sayımız 2 bin 219. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayımız bin 172. Entübe edilen hasta sayımız ise 406.

Image
Diyarbakır, Konya, Adana, Gaziantep ve Urfa olmak üzere bazı illerimizde vaka sayısı pik seviyesinde. Buradaki vaka artışlarının hala tedbirlerle düzeleceğini düşünüyoruz.

*Hastalığın şu an tırmanışta olduğu ülkeler, sonbahar için karamsar. Bunu hesaba katmamız kaçınılmazdır. Mücadelemizi verirken, hayatın da hakkını verelim. Yeterki kurallara uyalım.

*İllerimizin pik yapma durumunu gösteren tabloda, İstanbul’un piki tamamladığını, giderek aşağı düşen bir tablo olduğunu görüyoruz. Ama Anadolu’daki illerimizin bu piki daha tamamlamadığını gösteren, Eskişehir, Sakarya ve Ankara gibi bu piki tamamlamadığını, yeni yeni pik dalgasına ulaştığını görmüş oluyoruz.

*İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir illerimizde 5. haftada piki yaptığımızı görüyoruz. Ama Anadolu’daki illerimizde, Trabzon 6. haftada, Kayseri 7. haftada, diğer illerimizde 14., 15., 16. ve 17. haftalarda piki oluşturma döneminde olduğunu görüyoruz.

*Yani Anadolu’da hala birinci dalga devam ediyor. Sayılardaki artış da, pikini tamamlayan illerin stabil olduğunu Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da pikini tamamlama durumunda olan illerimizdeki artışta, toplam vaka sayımızın düşmemesine sebep olmakta.

EN ÇOK VAKANIN GÖRÜLDÜĞÜ 7 İL

*Son 3 gün ortalamasıyla, en çok vakanın görüldüğü 7 ili söylemek istiyorum: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. Ayrıca son 3 gün en az vaka görülen 7 il ise, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bİlecik.

KURBAN BAYRAMI

*Bugün kısmen Bilim Kurulu’nda gündeme geldi konu. Ama bir öneri noktasına gelmedi. Özellikle önümüzdeki haftalar, salgının seyrine göre bu konudaki öneriler daha netleşmiş olur.

*Burada temelde, ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Ama bir takım tedbirlerin olabileceği, özellikle il bazında bazı kısıtlamaların gündeme gelebileceği görüldü.

*Oradaki tedbirleri biraz daha sertleştirmek gerekebilir. İllerdeki vaka sayılarına göre, il hıfsısıhha kurulları kararları alma konusunda yetkili. Bu nedenle il bazında bazı kısıtlamalar olabilir. Gelecek hafta yeniden konuşacağız.

OKUL AÇILMA TARİHİ ERTELENECEK Mİ?

*31 Ağustos olarak açıklandı. Salgının seyrinde farklılık olmazsa 31 Ağustos’ta okullar açıklanacak. Bir farklılık olursa eğitim devam eder ancak online eğitim ve hibrit yöntemler olabilir.

*Bilim Kurulu o zaman önerisini yapar ve karar da alınmış olur. Uygulanabilirliğiyle ilgili 4 metrekare her okul için önerilen bir metrekare değil.

*Okulun kapalı alanı, sınıfı değil, en fazla 4 metrekare olmak üzere, okulun da niteliği olmak üzere veya spor ve benzeri hareketlerin fazla olduğu alanlar düşünülerek detaylı bir çalışma Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak.

*Kapalı alanın, bütün bina olarak 4 metrekare düşünüyoruz. Önümüzdeki haftalar gerekli açıklamalar yapılmış olur.

*Maskeyle okula gitmeyi öneriyoruz. Sırasında oturduğunda maskeli olmasını önemsiyoruz ama devamında maskeyi takma zorunluluğu olsun istemiyoruz.
 

3 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]