Kanalizasyon çamurundan ham petrol yaptı

Kanalizasyon çamurundan yaptığı proje ile ham petrol elde eden Muammer Doğru isimli vatandaş, ülkeye katkı sağlayacak projeyi hayata geçirebilmek için destek bekliyor.

Yıllar önce Avrupa'ya giderek kanalizasyon çamurundan yeni ham madde üretildiğini gören Hendekli Muammer Doğru isimli vatandaş, ülkesine döndükten sonra bir buluş gerçekleştirdi. Doğru, yaptığı proje ile ham petrol, kok kömürü ve gübre elde etmeyi başardı. Projenin testleri başarıyla geçtiğini ancak maliyetinin yüksek olduğunu belirten Doğru, projesini hayata geçirebilmek için destek beklediğini söyledi.

"Ülkenin yararı için faydalı olacak bir proje"

Çalışmayla ilgili Türk Patent Kurulu'na başvurduğunu ve sonuçlarını askıda beklediğini belirten Muammer Doğru, "Yıllar önce Avrupa'ya gezmeye gitmiştim. Orada bu projeyi gördüm ve Türkiye'ye gelerek aynısını uyguladım. Kanalizasyon çamurunu petrol, gaz, kok kömürü ve gübreye dönüştüren bir buluş buldum. Bunların analiziniTürk Petroller Kurumu ve İSTAÇ'ta yaptırdım . Türkiye'ye yararlı bir proje olduğunu düşünüyorum. Belirli yerlere başvuruda bulundum, devlet kurumları biraz ağır çalıştığı için sonuca varamadım. Amerika'da yıllık 300 milyon varil üretiyorlar, İstanbul'da ise bin ton  civarında atık çamuru çıkıyor. Bin tonda günlük 7 bin 500 civarında varil gibi bir üretim yapıyor. Bu rakamı yıllığa vurduğumuz zaman çok büyük meblağlar oluyor. Türkiye'de 81 il var, 81 ilide düşünürsek hem insan çalıştırma açısından hem ülkenin yararı için faydalı olacak bir proje. Belediyelerde bu işten muzdarip zaten. Biz bu projeyle tamamen faydalı model, tamamen dönüşüm yaparak bertaraf ederek bakterileri öldürüyoruz" dedi.

"Projeyi hayata geçirmek istiyorum"

Ülke için faydalı olan bu projeyi hayata geçirmek istediğini belirten Doğru, "Kanalizasyon atık çamurundan çıkan atıkları damıtma sistemiyle elde ediyorum. Gaz sıvı halde çıkıyor ve sıvının içerisinde 31 oktan benzin var, petrol var, uçak yakıtı var. Bu konuyla ilgili belirli kurumlara başvurdum sonuçlar aldım. Sonrasında ise sonuçlarla birlikte belirli üniversitelere de başvurdum. Destek bekliyorum devletimden, yatırımcılardan. Bu projeyi hayata geçirmek istiyorum. Bu kanalizasyon atıkları boşa giden atıklar. Ama geri dönüşüm olarak ülkeye yararı var, enerjiden dolayı cari açık veriyoruz. Onun için ülkeme katkı sağlamak için bu projeyi hayata geçirmek istiyorum" diye konuştu.

6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]