İstanbul’u saran tehlike Sakarya’da! Isırarak bu hale getirdi…

Son zamanlarda İstanbul’da sıklıkla görülen Güneydoğu Asya kökenli olan ve Avrupa kıtası ülkelerinde görülen Asya Kaplan Sivrisineği, Sakarya’da da ortaya çıktı.
Asya Kaplan Sivrisineği, Beşköprü’de yaşayan bir vatandaşı üzerinde tişört varken ısırarak vücudunda yaralar oluşmasına neden oldu.
Sineğin ısırığına maruz kalan vatandaş, ısırdığı zaman kaşıntısı ve kızarıklığının uzun sürdüğünü belirterek, yetkililerden ilaçlama yapılmasını istedi.


"BÜTÜN SİVRİSİNEKLER POTANSİYEL OLARAK VİRÜS TAŞIYABİLİR" 
Sivrisinekler ile 50’ye yakın virüs türünün insanlara bulaştığını söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Asya Kaplan Sivrisineği, son zamanlarda İstanbul’da da popülasyonu oldukça artan bir sivrisinek türü. Aslında bu sivrisinek en tehlikeli viral hastalıklardan olan Batı Nil ateşi virüsünün taşıyıcısı. Asya Kaplan Sivrisineği, Batı Nil ateşi virüsünden başka virüsleri de taşıyabiliyor ve insanlara bulaştırabiliyor. Bu virüsler ise Usutu virüsü, Chikungunya virüsü, Rift Vadisi humması, Zika virüsü, Dengue humması gibi yaklaşık 50 virüsü bulaştırabiliyor. Aynı zamanda bütün sivrisinekler potansiyel olarak virüs taşıyabilir ve insanlara kan emerek bulaştırabilir. Bu virüsler insanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir" dedi. 


"ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ’NDE BATI NİL ATEŞİ VİRÜSÜNE RASTLADIK" 
Prof. Dr. Yılmaz, "Asya Kaplan Sivrisineği Asya’da oluşan bir sinek türü. Ancak şu an hem ülkemizde hem de balkanlara doğru bir yayılım söz konusu. Yaptığımız araştırmalar doğrultusunda özellikle Asya Kaplan Sivrisineği’nde Batı Nil ateşi virüsüne rastladık. Aynı zamanda Batı Nil ateşi virüsünü kuşlarda da bulmuş durumdayız. Batı Nil ateşi virüsü göçmen kuşlarla yerli kuşlara geliyor. Batı Nil ateşi virüsünü bulunduran kuşları emen sivrisikler bünyelerinde bu virüsü çoğaltabiliyor" ifadesini kullandı.

 

ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ NEDİR?
Bilimsel adı Aedes albopictus olan Asya Kaplanı sivrisineği, asıl yer aldığı alanlardan diğer bölgelere yayılabilen sivrisinek türlerindendir. Asya kaplan sivrisineği canlı olarak hala bulunan en önemli 100 istilacı canlı türü arasında üst sıralarda yer alır.
Antarktika ve Kuzey Kutup dairesi hariç olası her bölgede bulunabilecek biyotik potansiyele sahip olan Asya kaplan sivrisineği, temelde Güneydoğu Asya kökenlidir. Doğal yayılım alanında aktif olarak kan emme özelliği sergileyen agresif türdür.

 

ISIRIĞININ ZARARLARI NELERDİR?
Asya kaplanı sivrisineği, Batı Nil Virüsü Ateşi, Zika Virüsü, Ensefalit, Sarı Humma hastalıkların taşınmasına ve yayılmasına sebep olmaktadır. Ayrıca alerjik reaksiyonlara da sebep olmaktadır.
Kan emerken tükürük bezindeki proteinler kan emdiği sırada deri altı dokuya geçmekte. Bu da alerjik bir reaksiyona neden oluyor. Bu sinekler daha çok insan yapımı küçük su rezervlerinde yaşıyor. Bahçede bulunan saksıların dibindeki suda ya da süs havuzunda üreyebiliyorlar.

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]