İşçi ve işverenler bu haber sizin için

Türkiye’de, sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini zedeleyen, kayıt dışı çalışan işçilerin haklarından mahrum kalmasına neden olan kayıt dışı istihdamla mücadele etmek amacıyla yenilikçi bir tutum sergileyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Eylül 2014 tarihinde hayata geçirdiği “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi”nin (KİTUP II) yirmi beşinci şehri olan Sakarya’da çalışmalarına devam ediyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan KİTUP II projesi, kayıtlı istihdamın önemi, kayıt dışı istihdamın çalışana ve ülkeye getirdiği yükler konusunda güncel gelişmeler ışığında toplumu bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Bugün Sakarya’da düzenlenen basın toplantısına Sakarya Vali Yardımcısı Akın Yılmaz, SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü ve SGK Sakarya İl Müdürü Sayın Nurten Canbaşoğlu katıldı. Vali Yardımcısı Akın Yılmaz, yaptığı açılış konuşmasında kayıt dışı çalışmanın önlenmesi konusundaki hassasiyetlerini dile getirerek, Sakarya İl Müdürlüğü’nün çalışmalarına değindi ve konunun önemine dikkat çekti.

"Kayıt dışı işçi çalıştıracak kadar zengin değiliz"

Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, toplantıda yaptığı açıklamada “Kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik uygulanabilecek yöntemlerden biri de etkili bir denetim ve rehberlik sistemi geliştirmekten geçmektedir. Buna ilişkin dünyadaki eğilim, cezaları artırmaktan ziyade uyumu artırma ve teşvik etme yönündedir” dedi. Bununla birlikte 1 yıllık kayıt dışı işçi çalıştırmanın cezasının yaklaşık 50.000 TL olduğunu belirten Süngü, “Kayıt dışı işçi çalıştıracak kadar zengin değiliz” dedi.

Süngü, sözlerini  “Kurumumuz tarafından yapılan bu çalışmaların etkisiyle son yıllarda ülkemizde kayıt dışı istihdam oranında önemli bir düşüş sağlanmıştır. 2002 yılında %52 seviyesinde olan kayıt dışı istihdam, yani sigortasız çalışan oranı, 2015 yılı Eylül ayı verilerine göre %34,76 olarak gerçekleşmiştir. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova bölgesinde bu oran %32,82. Yani Türkiye ortalamasının altında. Bu oranın 2010’de % 38’ler seviyelerinde olduğunu düşünürsek yine son 5 yıl içinde büyük bir düşüş seyri içinde olduğunu da söyleyebiliriz”  şeklinde noktaladı.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]