Halit İnci, Fildişi Sahilleri'ndeki yatırımları anlattı

İnci Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye - Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Halit İnci, Fildişi'ndeki yatırımlarını inşaat ve müteahhitlik sektörlerinde büyümeyi hedeflediklerini söyledi. İnci Grup ile Sanko Holding'in ortaklığıyla Fildişi Sahili Abidjan'da kurdukları beton santralinin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Dramane Ouattara tarafından yapıldığını kaydeden Halit İnci, Türk iş adamlarını Fildişi'ne yatırım yapmaya çağırdı.

Ramada Otel'de basın mensuplarıyla kahvaltıda biraraya gelen Halit İnci, Sanko Holding ve İnci Grup ortaklığı ile Fildişi'nde kurulan 20 milyon dolarlık beton santrali yatırımı ve bu ülkedeki faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DEİK Türkiye - Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanlığı yaptığını kaydeden İnci, Türk iş adamlarının Fildişi sahillerine yüzünü dönmesi için çalışmalar yaptığını ifade etti. 2009'da Fildişi'ne ilk giden Türk şirketi olduklarını vurgulayan Halit İnci; "2010'da bir iç savaş bir karışıklık olmasına rağmen orada kalmaya devam ettik. Sakarya'da İnci grup neler yapıyorsa Fildişi sahillerinde de  aynısını yapıyoruz. Orada da madencilik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Taş, asfalt ve beton agregası üretiyoruz orada. Beton santraliyle beraber büyük bir taş ocağı açtık orada. Abidjan şehrinin yüzde 40 kapasitesini karşılayacak bir tesis. Senelik 100 milyon ton agrega üretecek" dedi.

"Drogba'nın villasını biz yaptık"


Fildişi'nde inşaat faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten İnci, şunları kaydetti; "Türk büyükelçisinin konutunu yaptık orada. İnşaatlarımız devam ediyor. Özel inşaatlar. Devletten çok fazla iş alamadık. Hepinizin tanıdığı Drogba'nın evinin tadilatını da biz orada yaptık. Bir villası vardı. Bunun yanında yapı marketimiz var orada. Oranın en büyük yapı marketi. Türkiye'den inşaat malzemeleri getirip orada satıyoruz. Türk ürünleri satıyoruz. Bir giyim mağazası açmıştık. Onu kapattık. Bizim çok uğraştığımız bir iş değildi. Çimento ticareti yapıyoruz."

2015 yılında Sanko Holding ile beraber bazı işlerde ortak olduklarını anlatan Halit İnci, Fildişi'ndeki taş ocaklarında, beton santralinde, çimento ticaretinde ortak hareket ettiklerini söyledi. Gemilerle çimento göndererek Fildişi'nde güzel bir ağ kurduklarını dile getiren İnci, oluşturdukları bayilere çimento dağıttıklarını kaydetti. İnci, İnci Beton markasıyla kurdukları yeni beton santralinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fildişi Sahili Devlet Başkanı'nın yaptığını vurguladı. Fildişi'ne ilk giden iş adamı olarak Türk yatırımcısını muhakkak yurt dışına açılması gerektiğini ifade eden İnci; "Yurt dışına yalnız ihracat değil bizzat giderek yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum. Çok fakir ülkeler Afrika ülkeleri. Ama gelişmiş ülkeler orada. ABD orada, Çin orada. Japonya orada. Sahra altı Afrika'da Türk yatırımcısı çok az. Bazı ülkelerde hiç yok. Fildişi Sahilleri'nde de 2009'a kadar hiç Türk yatırımcısı yoktu. Bugünde küçük büyük 25 tane yatırımcı var. En büyük yatırımcısı Sanko İnci ortaklığı. Şimdi LİMAK'da çimento fabrikası kuruyor orada. Sakaryalı iş adamlarına söylemek isterim ki sahra altı Afrika'ya muhakkak ağırlık vermesi lazım. Müteaahitlik hizmetlemizin oraya gitmesi lazım. Bu ülkeler bugünden sonra gelişecek büyüyecek. 30 yıl içinde ekonomileri sürekli büyüyecek ülkeler bunlar" diye konuştu.

İnci grup olarak yatırımlarını yalnız Fildişi'nde değil Sakarya'da da sürdürdüklerini anlatan İnci, Sakarya'da son olarak 4 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]