"Ekonomi Zirvesi"'nde konuşulanlar

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından gerçekleştirilen Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Vali Coş, “Çalışmalarımızda mutlaka tabiatı ve insanı merkeze almalıyız” derken, AK Parti Milletvekili Üstün, “Şehrimizi nitelikli göçe hazırlamalıyız.”; Prof. İsen, “Turizm için daha yapacak çok işimiz var.”; Yavuz, “Sağlıkta yeni yatırımlar için çalışıyoruz.”; Uncuoğlu, “Kentsel dönüşüm çok önemli.”; CHP Milletvekili Özkoç, “Uzlaşma politikası devam etmeli.”; Bakan Yardımcısı Çelik, “Karasu Limanı yılsonunda tamam.”; Rektör Elmas ise “İstihdam sorununu çözmek için çalışıyoruz” diye konuştu.  

Coş: İmar konusunda hassasiyetimiz var
 
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen Ekonomi Zirvesi’nde şehrin karar vericileri birçok başlıkta değerlendirmelerde bulundu. Zirvede konuşan Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, değerlendirmesine deprem konusuyla başladı. Depreme hazırlıkta Sakarya’nın titiz bir çalışma yaptığını vurgulayan Coş, “Sakaryalılar olarak zaman zaman meydana gelen depremler sebebiyle büyük risk içerisinde olduğumuzu tekrar söylememiz doğru değildir. Biz her zaman riski en aza indirmek için gayret etmeliyiz. İmar konusunda hassasiyetimiz var. Deprem gerçeğini kabul ederek önlemleri aldığımızda tüm sektörlerin gelişmesinde depremin olumsuz bir etkisi söz konusu olamaz.” diye konuştu. 

Limanda Firmalarla Bağlantılar Başladı
 
Sığınmacı göçü konusunda da görüşlerini aktaran Vali Coş, “Sakarya’mız huzur ve barış şehridir. Alınan ve verilen göç arasındaki kalite ve nitelik konusunda çalışmalar yapmamız gerekiyor. Dünyadaki iyi örnekleri de dikkate alarak bu konuda başarılı olacağımızı düşünüyorum” derken sanayi çalışmalarına da değinen Coş, “Sakarya’mızın çok büyük imkânları var. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamıza çok teşekkür ediyorum. Karasu Limanı yılsonunda tamamlanacak. Firma çalışıyor, limanda çalışmak isteyen firmalarla bağlantılar kurulmaya başladı. Elimizdeki imkânları değerlendirdiğimiz zaman şehrimizin nasıl seviyelere ulaşacağına hep birlikte şahit olacağız. Milletvekillerimizle, Büyükşehir Belediyemizle, Ticaret ve Sanayi Odamızla büyük özen gösteriyoruz. Tabiat ve insanı merkeze almak kaydıyla şehrimizi çok daha başarılı bir şehir haline hep birlikte getireceğiz.” ifadelerini kullandı. 
 
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün konuşmasına SATSO’yu tebrik ederek başladı. Ekonomi Zirvesi’nin çok önemli bir iş olduğunu belirten Üstün, Sakarya’nın birlik ve beraberliğinin daha da kuvvetlenmesi gerektiğini belirtti ve sığınmacı göçü ile ilgili düşüncelerini aktardı. Etrafı ateş çemberi olan Türkiye’nin bir istikrar adası olduğunu ifade eden Üstün, “Göç meselesini iyi yönettiğimizi düşünüyorum. En milliyetçi ülkelerden biri olan Almanya’da 10 milyon göçmen ülkeye ve ekonomiye katkı sağlıyor. Bu coğrafyada ülkemizin 100 milyon nüfusa ulaşması gerekiyor. Savaşlardan sebep ya da ekonomik nedenlerle ülkemiz ve şehrimiz göç almaya devam ediyor. Ancak daha yapacak çok işimiz var. Nitelikli göç de burada çok önemli. İstihdam, eğitim ve iskân alanlarında yeni projeler geliştiriyoruz. Sakarya’mızda her milletten insan barış içinde ve kardeşçe yaşıyor. Örnek bir kültürümüz var. 6 bin civarında göçmen kardeşlerimiz şehrimizde yaşıyor. Uyum içinde onlara yardımcı olacağız. Daha fazlası olabilirdi. Kilis örneği var. Nobellik bir şehir. Kendi nüfusu kadar göçmeni ağırlıyor. İşletmelerinizde de çalıştırın, onlara yardımcı da olun. Yeni yönetmelikler var, çalışmalar var. Sakarya olarak bu konuda başarılı olacağız, buna inanıyorum.” şeklinde konuştu. 

İsen: Turizm Potansiyelinin Yüzde 1’ini Kullanıyoruz
 
Ekonomi Zirvesi’nin çok yararlı olduğunu vurgulayan AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, samimi bir vizyon paylaşımı yaptıklarını belirterek SATSO’ya teşekkür etti. Sakarya’nın potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu konuşmasında açıklayan İsen Hoca, “Gerçekten dünyanın potansiyel imkânları en yüksek bölgelerinden birinde yaşıyoruz. Bunun farkına varmalıyız. Son yıllarda çok daha iyi kullanıyoruz. Ancak potansiyelin çok çok altındayız. Sahip olduğumuz imkânları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Sakarya’nın turizm potansiyelinin ne kadarını kullanıyoruz diye bir soruya cevap vermemiz gerekirse bu ancak yüzde 1’dir. Potansiyelin inanın yüzde 99’unu kullanamıyoruz. Müthiş bir doğal ve tarihi çeşitlilik, bitki çeşitliliği, termal alanlar, kış sporları açısından cazip alanlarımız var. Kuş gözlemciliği gibi buna daha birçok alt birimler de ekleyebiliriz.

Sakarya Turizmde Bir Üst Lige Çıkacak
 
Evet deprem diyoruz, fay hattı diyoruz. Ancak fay hattının meydana getirdiği bir takım avantajlar da var. Fay hatları termal imkânlar bakımından büyük bir potansiyeldir. Taraklı’da başladı. Akyazı bölgemiz var. 1800 dönümlük bir alanda golf alanı ve geriatri merkezi için ihaleye çıkılacak. Gerçekleşirse Sakarya’yı bir üst lige taşıyacak. Sapanca’da yeni otel yatırımları var. Kış sporları açısından Hendek  Dikmen de var. Kartepe’den en az 10 kat daha avantajlı olduğunu düşünüyorum.  5 yıl içinde inşallah çok daha iyi noktalarda olacağız. 

Büyük Problemlerimiz Yok
 
Çok şükür bizim temel ve büyük problemlerimiz yok. İşini geliştirmek isteyen herkese imkânlar var. Herkesin bir şekilde işi var. Bizim potansiyeli biraz daha ileriye doğru taşımak herkesin borcu diye düşünüyorum. Biz daha başarılı ve daha yaşanabilir bir şehri gelecek nesillere bırakma imkânına sahibiz. Karasu inşallah Anadolu’nun ithalat ve ihracat üssü haline gelecek. Kuzey, şehrin çıkmaz sokaklarıydı. Gidip geriye dönüyorduk. Şimdi neredeyse İstanbul’a 100 km yakınlığında olacak ve henüz keşfedilmedi. TEM otoyolunun Sapanca’ya getirdiğini 100 ile çarpın yeni yol çalışması da Kuzey bölgelerine öyle fayda getirecektir. Hızlı tren de keza. Çok kısa sürede bu gelişmelerle karşılaşacağız. Necip Fazıl, Mehmet’e Mektup şiirinde der ki; Yarın elbet bizimdir. Yarınlar Sakarya’mızın olacaktır diye inanıyorum.” ifadelerini kullandı. 

Yavuz: Bin Yataklı Hastane İçin Ciddi Uğraş Veriyoruz
 
Ekonomi Zirvesi’nin güzel bir organizasyon olduğunu belirten ve SATSO’ya teşekkür ederek konuşmasına başlayan AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Ekonomi Zirvesi bizim için çok önemliydi. Katkı sunduk ve katkı gördük. Teşekkür ediyorum. Her fırsatta bulunduğum ortamlarda ifade ediyorum. Sakarya Türkiye’nin en güzel kentidir. Türkiye’de başka bir Acarlar Longozu var mı? Türkiye’nin en iyi suyunu Sapanca’dan içiyoruz. En güzel yaylalara sahibiz ve birçok çeşitlilik var. Küçük bir Osmanlı ülkesi gibiyiz. Her milletten insan, bir arada yaşıyoruz. Bir sanayi, bir tarım, bir eğitim, turizm kentiyiz. Sakarya’yı sanayi konusunda kimsenin durdurması mümkün değil. Önemli olan çevreye duyarlı bir sanayidir ve bunun için hep birlikte çalışıyoruz. Tüm mesele seçici olmamız ve ciddi çalışmamız. Sağlık konusunda da çalışmalarımızı artırdık. Bin yataklı hastane için ciddi uğraş veriyoruz. İnşallah sağlıkta şehrimizin eksiklerini ve ihtiyaçlarını gidermiş olacağız.” diye konuştu.

Uncuoğlu: Kentsel Dönüşüm Çok Önemli
 
Sakarya’nın inşaat sektöründe geleceğinin parlak olduğunu vurgulayan AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu, “Depremle barışık bir çok mega kent örneği var. Evet Sakarya deprem bölgesinde ancak dikkatli çalışmalarla riski en aza indirebiliriz. Sakarya’da inşaat sektörü hızla gelişiyor. Dönüşüm ve değişim, güvenli bir yapılaşma hamdolsun sağlanıyor. Yatırımcılara bu konuda önemli görevler düşüyor. Kentsel dönüşüme daha çok önem vermeliyiz. Sorunu en aza indirmek için kentsel dönüşüm çok önemlidir. Şüpheye düşüren çok katlı yapılar bir an evvel dönüşüme hazırlanmalıdır. Bizler de üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.” derken Ekonomi Zirvesi’nin faydalarına değinen Uncuoğlu, “Önemli bir organizasyonda yer almaktan memnunum. Ticaret ve Sanayi Odamıza, başkan ve personeline teşekkür ediyorum” dedi. 

Özkoç: SATSO’nun Başlattığı Bir Uzlaşma Politikası Var
 
İş dünyasının sorunları değil çözümü tartıştığını belirterek konuşmasına başlayan CHP Genel Başkan Danışmanı Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, “Sorun deprem. Çözüm, en yüksek önlem. Eksiklerimiz var. Çok katlı binalar yerinde duruyor. Depreme dayanıklı olmayan binalardan kurtulmamız gerekiyor. Yeni yerleşim alanlarına yerleşmeyi teşvik edecek tedbirler almalıyız. Deprem artık Sakarya için risk olmaktan çıkmalıdır. Bu konuda her kesim üzerine düşen görevi yerine getirirse bu konuda başarılı olacağız.” derken SATSO’ya da teşekkür etti. Özkoç, “Sakarya önemli bir gelişim içindedir. Birçok farklı kültür, yüksek bir dayanışma var. Bu da kalkınmada büyük rol oynuyor. SATSO’nun başlattığı bir uzlaşma politikası var. Gün geçtikçe kuvvetleniyor. Yol almakta da hızlanıyoruz. Bugün Sakaryalı olmanın gururunu yaşadım. Böylesine büyük bir ailenin içinde olmak beni çok gururlandırıyor. Bana ve yaşadığım kente bunu yaşattığınız için SATSO’nun değerli başkanına ve personeline, yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Çelik: Karasu Limanı yılsonunda tamamlanacak
 
Karasu Limanı ve demiryolu çalışmaları bölümünde açıklamalarda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Sakarya’nın lojistik alanında önemli gelişmelerle karşılaşacağını aktardı. Sakarya gelişirken şehrin her anlamda hazırlanması gerektiğini aktaran Çelik, Liman ile entegre yürütülmesi gereken demiryolları çalışmasında bir aksama meydana geldiğini ve zemin metodunun değiştirildiğini belirterek, “Güzergahtaki zemin ile ilgili sorunlar vardı. Altyapı yatırımlarının bitmiş olması gerekiyordu. Zemin metodu değiştirildi. Karasu Limanı’nda çalışmalar devam ediyor. Herhangi bir sorun limanda yok. İnşallah yılsonunda tamamlanmasını bekliyoruz. Sanayide özellikle otomotiv sektöründe Sakarya’mız güçlü bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Bu tür toplantılarla da inşallah yol haritamızı çıkaracağız. SATSO Başkanımıza ve iş dünyamıza teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Elmas: Nitelikli İstihdam İçin Çalışıyoruz
 
Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam konusunda söz alan Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile özellikle istihdam konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Elmas, “Her geçen gün yeni mesleklerin çıktığı bir dünyada yaşıyoruz. Esnek öğrenme yöntemleri artırılmalı. Bu konuda çalışıyoruz. Ara eleman sorunu için Türkiye’de model olan bir projeyi Sakarya Üniversitesi olarak Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile gerçekleştiriyoruz. Hayat boyu öğrenme burada çok önemli. Dikkat çekiyor ve bu konuda projeler geliştirmeye devam ediyoruz. İnşallah şehrimizi bu konuda da gelişmelere hazırlayacağız. Sakarya’mızın önü çok açık. Bu anlamda Üniversite olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]