Dünyada ilk kez keşfedildi!

Türk bilim adamları dünya için yeni olan bir bitki türü keşfetti. Sakarya Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi'nden üç akademisyenin Alanya'da keşfettiği maydanozgiller familyasına ait yeni bitki türüne Dichoropetalum Alanyensis ismi verildi. 

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, Gazi Üniversitesi'nde görevli Prof.Dr. Hayri Duman ve bir süre önce vefat eden Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Bilgehan Bilgili, Antalya'nın Alanya ilçesinde geçen yıl yaptıkları araştırmada maydanozgiller familyasına ait iki yeni bitki türü buldu. Üç bilim adamı dünyada ilk defa keşfedilen ve sadece Alanya'da yetişen bitki türüne 'Dichoropetalum Alanyensis' ismini verdiler. 

SAÜ öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Sağıroğlu, keşfettikleri bitki türünü uluslararası bir dergide makale olarak yayınlattıklarını söyledi. Keşfettikleri bitki türünün nadir bir tür olduğunu kaydeden Sağıroğlu, endemik bitkinin korunması gerektiğini ifade etti. Keşfettikleri bitkinin yöre halkı tarafından  'toros rezenesi' olarak bilindiğini anlatan Sağıroğlu; "Bildiğimiz rezeneden farklı ama yöre halkı toros rezenesi olarak adlandırıyor. Yöre halkı tarafından kullanılan bir bitki. Özellikle genç yapraklarını mide gazlarının giderilmesi için kaynatarak içiyorlar. Sadece Alanya bölgesinde yetişen bir bitki. Dünyada ilk kez tespit edildi. İlk defa bizim tarafımızdan keşfedildi. Bulunduğu alanda da popilasyonu fazla değil. Nadir bit bitki. Endemik bir tür olması açısından da korunması gerekiyor" diye konuştu. 
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]