Bugün, Sakarya'nın il oluşunun 63. yıldönümü

14. yüzyılın ilk yarısında, bugün kentin bir mahallesi olan ‘Tığcılar’ Karyesi (köyü) adıyla kurulan Adapazarı; 1 Aralık 1954 tarihinde Kocaeli ilinden ayrılarak Sakarya ili adını aldı.

Adapazarı, 1573 yılında “Ada” isimli bir köy, 1646 yılında nahiye, 1658 yılında Akyazı’ya bağlı bir köy, 1692 yılında kadılık, 1742 yılında tekrar nahiye oldu. Yerleşim merkezi Osmanlı ile Cumhuriyet dönemleri (1837-1954 yılları) arasında 117 yıl boyunca da kasaba (ilçe) statüsüne sahipti. Uzun yıllar Kocaeli Sancağına bağlı bir kaza olan Adapazarı, 22 Haziran 1954 tarihinde 6419 sayılı kanunla Kocaeli ilinden ayrılarak “Sakarya” adını aldı. Adapazarı; Akyazı, Geyve, Hendek ve Karasu ilçelerinin merkezi olarak adını Sakarya olarak almasından sonra 1 Aralık 1954 günü törenlerle İlk Vali Nazım Üner göreve başladı.

Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kırık, Sakarya’nın 1 Aralık 1954 tarihinde il oluşunun 63. yıl dönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

14. yüzyılın ilk yarısında Tığcılar Köyü adıyla kurulan Adapazarı’nın 1 Aralık 1954 tarihinde Kocaeli ilinden ayrılarak Sakarya ili adını aldığını belirten SYKD Başkanı Necmettin Kırık, bereketli toprakları, denizi, nehri, ovası, gölü, yaylaları, doğal ve tarihi güzellikleriyle ülkemizin en güzel illerinden birine sahip olmanın mutluluğu ve gururunu her zaman yaşadıklarını dile getirdi.
 
SYKD Başkanı Necmettin Kırık mesajında;

“Tarihte şehrimizin adı, ada köyünde kurulan pazara mahsullerini satmak üzere civar köylerden ve göçebe aşiretlerden gelen halk tarafından Adapazarı adının verilmesi ile bilinmektedir. Ticaretle uğraşan esnaf ve sanatkârların mesleki adlarının (Türk Oymakları) mahallere verilmesi ile tanınan Adapazarı’nda halen; Tığcılar, Şeker, Semerciler, Hasırcılar, Tuzla, Çıracılar, Yağcılar, Pabuççular isimleri mahalle adı olarak kullanılmaktadır.  Akova adıyla bilinen ve ülkenin en verimli ovasında ziraat ağırlıklı bir gelişme gösteren ilimizde çoğunluğunu oluşturan yerli halkımız manavlar ile göçlerle ilimize yerleşen diğer etnik kökenlere mensup halkımız birarada kardeşçe yaşamaktadır. Tarihi ve kültürel zenginliklerimizi koruyarak ve yaşatarak gelecek nesillere aktarmak hepimizin başlıca görevidir. Sakarya’nın İl oluşunun 63. yıldönümü kutlu olsun” dedi.

6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]