Bu görüntüleri izlerken deprem anını tekrar yaşayacaksınız

1999 Marmara Depremi, İzmit Depremi, Adapazarı Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştu.

1999 Marmara Depremi'nin üzerinden yaklaşık 17 yıl geçmesine rağmen depremin acısı hala tazeliğini koruyor. 1999 Depremi birçok acıyı geresinde bırakırken, Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri anmak, yaşananları anlatmak ve hatırlatmak amacıyla Sakarya Deprem Müzesi'nde depreme ait görüntüler sergileniyor. Sakarya Deprem Müzesi'ne gelen ziyaretçi sayısı her yıl 30 bin rakamına ulaşıyor. Depremi anlatan resimler olayın vahametini yeniden gözler önüne seriyor.

Biz de SakaryaRehberim.com olarak Deprem Haftası nedeniyle bu acıyı unutturmayan o yeri, "Deprem Müzesi"ni ziyaret ettik.

"Henüz bilinçlenemedik"

Deprem Müzesi'ne ziyaret gelen ve depremle ilgisi yaşadığı o anları anlatan bir vatandaş, "99 Depremi'ni burada yaşadık. Deprem olduğu zaman evde uyuyorduk. Uyandığım zaman evin üzerinde 40 tane kompresör çalışıyor zannettim. Hanımım bana 'deprem oluyor kalk kaçalım' dedi. Depremi daha önce yaşamadığımız için fazla bir bilgimiz yoktu. Gidip gardırobun önünde toplandık çoluk çocuk. Gardırop üzerimize devrilmek üzereydi çok şükür devrilmedi. Daha sonra dışarı çıktık. Dışarıya çıktığımızda da deprem devam ediyordu. Aşağıda artık evin yıkılacağına bakıyorduk. Allah'a şükür evimiz yıkılmadı ama evi yıkılan insanımız çok oldu. Allah bir daha İnşallah yaşatmaz  o günleri. İnsanların bilinçlendiğini hiç düşünmüyorum. Çünkü insanlarda para hırsı çok var. Mesela binayı dubleks yapıyorlar, bu sefer bodrumunu ters dubleks yapıyorlar. Dolduruyorlar altını beton. Beton ruhsatını aldıktan sonra, betonu boşaltıp daire yapıyorlar. Çatıları yüksek yapıp, çatının arasına bir kat daha sokmaya çalışıyorlar. Henüz bilinçlenmedik. Bilinçlensek çok güzel olacak. İşte manzarayı görüyorsunuz" dedi.

"İnşallah bir daha böyle bir acıyı yaşamayız"

Deprem Müzesi'nde bulunan deprem simülasyonunda deprem anını yaşayan vatandaş, "Bu simülasyonu o günkü depremle bire bir aynı yapmışlar. Bizim yandaki komşu 3 katlı ev yapmıştı. O katlardan bir tanesini de kaçak yapmışlardı. Deprem olduğunda komşumuz eşine "belediye evi yıkmaya gelmiş", hanımı da "ne yıkması deprem oluyor kalk kaçalım" demiş. Allah bir daha İnşallah böyle birşey yaşatmaz. Edeceğimiz dua bu olsun" şeklinde konuştu.

Sakarya Deprem Müzesi

Deprem Kültür Müzesi, 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri anmak, yaşananları anlatmak ve hatırlatmak amacıyla depremin Sakarya ilinde yaptırılmış müzedir. Depremin ikinci yıldönümünde yapımına başlanan müze, hukuksal sorunlar yüzünden yıllarca kapalı kalmış ve 2004 yılında ziyaret açılmıştır.

Müze; Sakarya, Merkez, Cumhuriyet Mahallesi Kavaklar Caddesi'nde yer alır. 450 m²’lik kullanım alanına sahiptir. Adapazarı Merkez Belediyesi'ne aittir.

Müze binası göçük şeklinde tasarlanmıştır; yıkık duvarlar ve eğik kolonları vardır. Binanın mimarisi ve iç düzenlemesi tamamen fotoğraf, tablo, resim ve bu gibi malzemelerin sergilenebileceği bir sanat galerisi şeklinde inşa edilmiştir. 1967 ve 1999 yılı depremlerine ilişkin deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar sergilenmektedir. Müzenin bir bölümü makinelerle yapay sarsıntı oluşturulacak şekilde dizayn edilerek depremin etkisi plastik eşyalarla izlenebilmektedir. Sanal deprem platformunda 7.4 büyüklüğünde sarsıntının bir benzeri yaşatılır. Müzede, depremde yıkılan binaların yapım tekniği ile ilgili inşaat malzemeleri ve sismograf görülebilir.

Deprem Kültür Müzesi, dünyadaki dördüncü Deprem Kültür Müzesi'dir.

İşte Deprem Müzesi'nden görüntüler:
İşte deprem simülasyonundan görüntüler:
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]