Akyazıda kene şoku

Sakarya Veteriner Hekimler Odası eski Başkanı Mustafa Yıldız, Akyazı'da büyükbaş hayvan ölümlerine neden olan ve kenelerden bulaşan hastalıkla ilgili uyarılarda bulundu.

 

Yaklaşık 1000 baş büyükbaş hayvanın bulunduğu mahallede kısa sürede 14 büyükbaş hayvan öldü. 18 hayvan hastalık sebebiyle tedavi altında. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hasta ve ölen hayvanlardan örnekler alarak tahlil için Pendik'teki laboratuvara göndermişti.

 

Gelen sonuçlara göre hayvan ölümlerinin nedeni belli oldu. Ölümlere keneden bulaşan viral bir hastalığın yol açtığı öğrenildi.

 

Hastalığın yayılmasını engellemek için mahallede ilaçlama çalışmaları yapıldı.

 

Sakarya Veteriner Hekimler Odası eski Başkanı Mustafa Yıldız, hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

 

Hastalığın yüksek ateş ve kan işeme şeklinde görüldüğünü kaydeden Yıldız; "Hastalık hayvanı kısa sürede bitirerek ölüme götürüyor. Ölümleri erken tedavi ile önlemek mümkün. Erken müdahale kurtarıyor. Ancak en önemlisi kenelere karşı hayvanlarda düzenli ilaçlama yapılması. Meralarda ilaçlama yapılması önemli ancak çözüm değil. Keneler zamanla ilaçlara karşı direnç kazanıyor" ifadesini kullandı.

 

Hastalıklı hayvanların et ve sütünün tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldız; "insan sağlığına ciddi tehlikeleri olabilir. Kurban yaklaşıyor. Kurbanlıklar kesimden önce ve kesimden sonra veterinerler tarafından mutlaka kontrol edilmeli. Başta tüberküloz olmak üzere birçok hastalık insanlar için risk oluşturuyor." dedi.

3 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]