Ahilik "Önce sen sonra ben" diyebilmektir

Ahilik Haftası Kutlamalarında Başkan Toçoğlu konuşma yaptı.

Başkan Toçoğlu, “Ahilik kardeşliktir, diğerkâmlıktır. Ahilik önce sen sonra ben diyebilmektir. İşte biz bu ulvi değerlerimizi mutlaka yaşatmalı ve gelecek nesillere de doğru şekilde aktarmalıyız. Bugün varlığımızı, birlikteliğimizi bu değerlere borçlu olduğumuzu asla unutmamalıyız” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SESOB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlamalarına katıldı. Programda Başkan Toçoğlu, Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, SATSO Başkanvekili Emrullah Terzioğlu, oda başkanları ve esnaflar da yer aldı. Esnaflara sertifikaların takdim edildiği programda yılın Ahisi ise Yamanoğlu Pastaneleri işletmecisi Halil Yaman seçildi.

Toplum en önemli dinamik

Programda konuşan Başkan Toçoğlu, “Ahilik teşkilatı ve ahilik anlayışı topraklarımızın ürettiği ve insanlığa kazandırdığı en önemli değerlerdendir. Ahilik, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir dayanışma örneğidir. Esnafımız çağlar boyunca kendisine miras kalan ahilik anlayışı sayesinde paylaşmayı, kardeşliği, üretmeyi, bölüşmeyi, kendine şiar edinmiştir. Bütün temel prensiplerini dinin kaynağından alan Ahilik coğrafyamızda asırlarca süren huzurun en önemli dinamiklerinden biri olmuştur” ifadelerini kullandı.

"Üzerimize düşeni yapmaya hazırız"

Toçoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi; “’İnsan insanın kurdudur’ diyen batı medeniyetinin aksine ahilik, ‘insan insanın kardeşidir, canıdır’ der. ‘İnsan insana şifadır’ der. Kendisi için istediğini kardeşi için de ister. Ahilik anlayışına sahip esnafımız kendi rızkı kadar arkadaşının rızkını da gözetir. Daha adil ve paylaşımcı bir dünya için ahilik sisteminin herkes tarafından örnek alınması gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız. Esnafımızla biriz, beraberiz. İşçimizle, emekçimizle, esnafımızla ancak bir anlam ifade edebildiğimizi biliyoruz. Bizi anlamak isteyenler Hacı Bayram Velileri, Hacı Bektaşi Velileri, Yunus Emreleri, Mevlana’yı ve Ahi Evranları anlamak zorundadır. Çünkü aziz milletimizin ahlak temelleri bu şahsiyetlerin gayretleri ve katkıları ile hayat bulmuştur.”

Milletimiz kadirşinastır

“Ahilik felsefesine inanan bir insan aynı zamanda kamil bir Müslüman’dır. Müslüman ise elinden, dilinden emin olduğu insandır. Ahilik gibi bizi var eden değerleri lütfen tarihin bir dönemine hapsetmeye kalkışmayalım. Bu değerler tüm zamanlara hitap eden temel insani değerlerdir. Ve bu değerlerin kaynağı yüce dinimiz İslam’dır. Ahi olmak demek çarşıda, pazarda, dükkânda peygamberimiz gibi ticaret yapan insan demektir. Ahrette örnek aldığımız bu insanların yüzüne mahcup bir edayla bakmaktan Allah’a sığınırız. Bu mahcubiyeti yaşamamak için Ahi Evran’a yakışır bir erdem ve ahlaka sahip olarak işlerimizi görelim. Bizim milletimiz kadirşinastır. Esnafa her daim sahip çıkar. Karşılıklı anlayışın, sevginin ve saygının olduğu yerde bollukta olur berekette.”

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]