Açlık grevindeki işçiler eylemlerine devam ediyor

Başkurt Motor ve Kablo fabrikasında çalışan işçiler, asgari ücret zam farkları ve fabrikadaki baskıların son bulması talepleriyle 29 Mart’tan bugüne sürdürdükleri grevi, geçtiğimiz hafta açlık grevine dönüştürdü.

Arifiye İlçesi'ndeki 1'inci Organize Sanayi Bölgesi'nde araç motoru ve kablosu üreten bir fabrikada çalışan işçiler istedikleri zamı alamadıkları için 29 Mart'ta greve çıktı. Fabrika önünde çadır kuran işçilerden 4'ü geçtiğimiz hafta açlık grevi başlattı. Devlet yetkililerinin kendilerine sahip çıkmadığını söyleyen işçiler, çalıştıkları fabrikanın grev yasalarını çiğnemesine rağmen cezai işlem uygulanmadığı öne sürdüler.

Açlık grevi başlatan işçiler, geçtiğimiz gün fenalaşıp Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Tedavinin ardından eylemlerini devam eden işçiler, haklarını alana kadar grevi sürdüreceklerini belirtti

"Hakkımızı alana kadar mücadelemiz sürecek"


Açlık grevine başlayan işçilere destek için gelen Çelik İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Rıfat Kurt ise yaptığı açıklamada, "Asgari ücretle gelen zam ile birlikte almadığımız paralar var idi. Bu paraları altında verdiler, bazı arkadaşlara ise yüksek verdiler. İş verenden bir beklenti asla beklemiyoruz. Biz yasaların, kanunların işlemesini istedik. İlk günden bugüne kadar çalışan arkadaşlarımız yıllarını vermiş olan bu emekçi arkadaşlarımız sadece insan gibi yaşamak istediğinde bulundu. Devletin vermiş olduğu ücretleri kendisi vermiş gibi göstererek kamuoyunu hatta bölgedeki iş verenleri ve herkesi yanıltmaya çalıştı. Ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Haklı olduğumuz için bu mücadeleyi sonuna kadar yapıyoruz. İşçi arkadaşım haklı, biz haklıyız. Sendikasız bir ortam yaratmaya çalışıyorlar fabrikada. Yasaların, kanunların uygulanmasını talep ettik. Savcılık, emniyet, valiliğe şikayetimiz oldu. Ankara’dan müfettişlerde geldi. Ama bir türlü grev süresi içerisinde işçi çalıştırılmasının yasak olmasına rağmen içeride  illegal yollarla işçi çalıştırmaya devam ediyorlar. Grev süresi içerisinde fason şirketlere iş verdiler yaptırıyorlar. Biz sadece ekmeğimizin mücadelesini yapıyoruz. Hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

MHP'li Vekil Zihni Açba'dan ziyaret


MHP İl Başkanı Levent Bülbül ile eylem yapan işçileri ziyaret eden MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba, "Buraya geliş amacım, meselenin hukuki boyutunun ne olduğunu öğrenmek. Sanırım bu iş yerinde bir sendikalaşma da var. Arkadaşların bir de HAK-İŞ Sendikası'na üye olduğunu öğrendik. Benim için bu tip eylemler bir siyaset malzemesi değildir ve asla yapılmamalı. Buraya gelmemdeki sebep ise bu işin siyasi bir görünüme bulaştırmaktan ziyade HAK-İŞ Sendikası'nın eski Genel Başkanı Salim Uslu şu an mecliste. Birlikte mesai sarfettiğimiz bir arkadaşımız. En azından buradaki durumu ona aktarabilmek. Onu 'arkadaş bu işi bir dürtükleyin. Bu arkadaşların durumu budur' diye dürtüklemek, ötekini dürtüklemek. Mesele buradaki çözümü bulmak. Ben sizin arkanızdayım gibi bir maksatla burada değilim" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İşte Milletvekili Açba'nın açıklamaları...
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]