Cumhuriyet Mah. Çark Cad. Tül Sok. No: 39 (Atatürk İlköğretim Okulu Arkası) Adapazarı / Sakarya
200
SAKARYA DIŞINA YORGAN DİKİLİR VE KARGO YAPILIR...
Ürünlerin Özellikleri;
1.Ürün: Doğalgazlı evlere göre yapılmış, mevsimlik, ince, rahat ve dinlendirici yorgandır.1.25 kg. pamuk kullanılmıştır.
2.Ürün: Simetrik model, çok kullanışlı, ekonomik yorgan, göbekli çarşaflar için tasarlanmıştır.
3.Ürün: Fabrikasyon yaylı yataklar için tasarlanmıştır.Sağlıklıdır, 3 kg. yün kullanılmıştır.Yaylı yataklar için vazgeçilmez bir üründür.
4.Ürün: Çelenk modeli, 3 kg. pamuk kullanılmıştır.Oldukça ağırdır. Üst sınıfa hitap eder, sıradan bir yorgan değildir.
5.Ürün: Basma yorgan yazlık, mevsimlik, tek kişiliktir.1 kg. pamuk kullanılmıştır.Çıtçıtlı çarşaf, pike ve battaniyelerden çok daha rahattır.Çünkü saf pamuktur.Küçük karelere bölünüp dikilmiştir.Normal yorgan işçiliğinin 2 katıdır.
6.Ürün: Patentli yastıklar, deforme olmaz, ortapediktir.Turistik otel, pansiyon, özel hastaneler ve evlerde kullanılır.4 kılıftan oluşmaktadır.Dışı pamukla dizayn edilmiştir.İçindeki maddeyle vücut teması kesilmiştir.Sağlık garantilidir.Elle kabartılabilinir, ezilmez, bozulmaz, boyuna göre ayarlanabilinir. Kapitonesi kesinlikle pamuktur.Bu geliştirilmiş bir pamuk yastıktır, içi sentetiktir, kapitonesi ve dış kılıfları yıkanabilir.
Toptan ve perakende satışı yapılır. (Ürünün Patenti Ulusal Firmalara Satılabilir.)
7.Ürün: Yatak ortopedik, yaysız, sert, çift kılıflı, fermuarlı, orta kısmı süngerlidir.10 kg. yün bir tarafında, 10 kg pamuk bir tarafında kullanılmaktadır. Çok sağlıklı ve doğal bir yataktır.Yurt çapında her yere gönderilir.Yün ve pamuk sahibinden olunca % 40 indirimli olarak satılır. İstenilen ölçülerde üretilip, her adrese yollanılır.135 * 135 cm çapında yuvarlak şekilde de yapılır.Bu yatak ve yorgan sanat tarihine geçen, kitapları tescil edilen, sanatkar Hasan Kar'ın ürünüdür.
8.Ürün: İmalatı tarafımızdan geliştirilen ve tescil ettirilen dünyanın en sağlam ve sağlıklı yatağıdır. 13-14 cm'lik süngerin bir tarafında 10 kg pamuk diğer tarafında 10 kg yün konulmuştur. Çift kılıflı ve fermuarlıdır. Kılıf çıkartılır, yıkanır ve takılır. Hafiftir. ortasındaki sünger çökmemesini, sert olmasını sağlıyor. Pamuk ve yün kısımlar, süngerin olumsuz etkisini tamamen giderir. Hiç bir sentetik malzeme kllanılmayan yatağın dış yüzü saten basmasıdır. Sertliğine alışamazsanız üzerine yünden korkuluk yapabilirsiniz. Bel ve sırt ağrılarınızı gideren Kar Yatağı istediğiniz ölçülerde yaptırabilirsiniz. Evinizde bulunan pamuk ve yünlerinizi getirerek yatağınızı çok daha uygun bir maliyetle yaptırabilirsiniz. Kar yatağın kalite kontrolüne fermuarını açarak yapabilirsiniz.
Değerli Meslektaşlarım
Yorgancılık öldü geri geldi elde fırsat var bu fırsatı değerlendirmenizi tavsiye ederim. Doğal gazlı evler çoğaldıkça artık kalın yorganlar ELYAF SUNİ YORGANLAR kullanılmaz hale geldi. Fiyaskosu çıktı. Kültür seviyesi ve eğitmli insanlar artık arayış içinde ince mevsimlik pamuk yorgan istiyor. 200x220 ince 1.250 kg. basma veya akfil patiskadan birinci pamuk 9 ay kullanılabilen yazlık 8 cm lik kare dikiş olacak yani kapütone biliyorsunuz. Döşemesi dikmesi tiellemesi zor fakat toplumun aradığı rahatlık bu yorgandadır, fakat işçiliği normal yorgan işçiliğinin 3 katıdır. 100 tl işçiliği olacak. Sermayesi kullanılan malzemeye göre hesap edilir. Pamuk birinci astar akfil pamuklu olacak. 4 aylık kış için doğal gazlı evler için 2 kg pamuk olan astar pamuklu akfil yünden 1.5 kg dan astar pamuklu 1.750 kg da olabilir. Yaylı yataklara ve çocuk ranzalarına çekyat üzerine pamuk ve yünden koruyucu yapılmasını tavsiye ediniz. Bilhassa çocuk karyolalarına kesin ve kesinlikle tavsiye ediniz. Açık ifade edemiyorum bu araştırmaları yaptım herşey detaylarına kadar yazamıyorum.Hür değilim anlayış göstereceğinize inanıyorum.
Değerli meslektaşlarım yorgancılık eskiye dönük artık işlenmiyor. 1 model yorganla 10 gün uğraş devri ölmüştür. Vatandaş sağlıklı günlük hergüne kullanabileceği yorganı istiyor, bunu yorgancı ustaları üretmeli ve değerine yapmalı, hakkını almalı, hakkı ile iş yapmalı, çünkü sistem kökünden değişti. Toplum evinde yorgan yastık ve yatağından şikayetçi, arayış içinde sabah kalkınca terlemiş terli terli işine gidiyor, yorganı naylon, yastığı naylon, yatağın yüzü ve alezi naylon ev doğal gazlı terliyor. Sonra ne oluyor ileri yaşlarda sıhhati bozuluyor. Pikeler ince battaniye ince diye kullanıyor fakat onlarda naylon polyester ter ve sıkıntı yapıyor. Yorgancı ustası soracak müşterisine evinin ısı derecesini gerekeni tavsiye edecek. Evi doğal gazlı değilse sobalı ise o zaman 4 kg işlenmiş yün veya pamuk kullanılır tabiki birinci kalite olacak.
Değerli meslektaşlarım model yorganı gençler istemiyor köylü işi diyor biliyorsunuz. Yorgancı sanatkarını model yorgan ayakta tutar. 15 yıldan beri ben model yorgan dikmiyorum çok az sayılacak kadar yorgan diktim o da mereklısına dikecek ustada yok.
Değerli meslektaşlarım yorgancılık var olması için zengin semtlerde sanat galerisi açıp sanatınızı tanıtacaksınız, eski işler öldü. Şirket olacaksınız satış yapacaksınız imkanlarınızı zorlayacaksınız. Başka alternatif yok. 4 kişilik 6 kişilik gruplar halinde müşteri getirsinde. Dikelim derseniz ezilirsiniz, kapatırsınız, sonrada meslek öldü dersiniz. Halbuki sanatkarı ölmüştür, yorgan sanatına haksızlık olur.
Değerli meslektaşlarım yorgan sanat kültürünü sizle paylaşmak istedim. Hepinize saygılar sunarım...
Hasan KAR KİMDİR?????
1943 Trabzon Maçka doğumludur. 1957 yılında yorgan sanatına Adapazarında başladı. 1960 yılında istanbuldaki yorgancı ustası dayısının yanında devam etti. Dayısının vefatı üzerine dayısının işyerini üzerine aldı, işletmeci oldu. Kalfalık dönemi kısa sürdü. 1966 yılında asker oldu, askerden sonra tekrar adapazarındaki dayısının yanında 3 yıl kalfa çalıştı. 1973 yılında kendi iş yerini kurdu. Yorgan sanatının yenilenmesini hissetti ve yorgan sanatının 3 adet kitabını yayınladı. 1.baskı 1986 da 2. ilaveli baskı 1995 te 3. baskı mesleki amaçlı kitabını yayınladı ve yurdun bütün yörelerine ulaştırdı ve kısa zamanda yorgan sanatı dalında şöhret oldu. Kültür Bakanlığı Hasan Kar ustanın 3 adet kitabını tescil etmiş fölkler araştırma dairesi başkanlığında demirbaşa kayıt edilmiştir. Hasan Kar yorgan sanatının gelişmesi için çok çaba sarf etmiştir. Yorgan sanat tarihine geçen ilk yorgancı ustası ünvanını aldı.
Yorgan sanatının tanıtımı günümüzde nasıl yapılmalıdır işlenmelidir. Geleneksel yorgan sanatımızın oluşumu 16.yy. dan beri süre gelen HALLAÇLIKLA başlayan alt yapı çalışmaları ile türk toplumuna hizmet veren en büyük el sanatlarından oluşan bir azınlık mesleğidir fakat çoğunluğa hizmet veren ihtiyaçlı meslek dalıdır, neden çoğunluğa hizmet veren meslektir diyorum insan oğlu ömründe 2 adet yorgan eskitir. Sürüm yapan bir meslek değildirde. Kültürel değerlerimizi devam ettiren ihtiyaçlı meslek dalıdır ve ölmeyen el sanatlarından tek şanslı meslekdir, ölümsüz oluşu lafla değil izah ederek toplumu inandırmam gerek, şöyleki eski ölü mesleklerden birkaç örnek vereyim; bakırcılık, kalaycılık, terzilik, takınyacılık, nalbantçılık, semercilik, saraçcılık, demircilik, çömlekçilik ölmüştür. Neden teknoloji bu saydıklarımın dışında ham maddeyi değiştirdi örneğin bakırcılıkta porselen çini alüminyum çelik tabanlı çanak kap kaçak maddelerini buldu ve bakırcılık anında öldü. 40 yıl oldu takınyacılık yaşar mı yaşamaz çünkü 50 çeşit terlik çıktı.. Semercilik, nalbantçılık, sarafçılık yaşar mı yaşamaz artık motorlu araçlar dağ köylerine yaylalara yük taşıyor. Hayvanlar yok oldu bu saydığım mesleklerin yaşama şansı kalmamıştır bu örnekleri verdikten sonra yorgan sanatının ölümsüz oluşunu izah etmeye çalışacağım.
Çok değerli türk toplumu yorgan sanatı sanatkarı teknolojiden zarar görmüyor çünkü teknoloji yorgan yatak yastık dolgu malzemesi ham maddesi dışına çıkamamış, yorgancı ustasıda daha çok dolgu malzemesi kullanıyor yün pamuk ve sağlıklı malzemeler kullanıyor. Aynı tekstil fabrikası yorgancılık sanatı dışında yeni madde oluşturamamış ve böylelikle yorgan sanatını teknoloji öldürmemiştir. Fakat toplum bu yazdıklarımı bilmiyor tasarım yapamıyor. Yorgan sanatını teknoloji öldürdü diyor bilmiyorlar neden öldüğünü yorgan sanatını yorgancılar öldürdü yani bizler nasılmı zengine hitap eden bu sevimli sanat kırsal alanlarda faliyet gösterdi. Dar gelirli vatandaşların oluştuğu semtlerde faliyet gösteriyor. Tam usta olmadan iş yeri açmış gerekli kaliteli malzemeyi alamamış bütün esnaflık vecibelerinden yoksun vatandaşa gerekli hizmet gitmiyor. Sıra işi işçilikler kullanım ve göz zevki yok bu nedenlerle vatandaş konfeksiyon ürünlere yöneliyor. Satış kolaylığı mağazacılıkda istediği kolaylığı buluyor el sanatından vazgeçiyor fakat artık zengin ve eğitimli bölgelerde bu böyle değil eğitimli insanlar artık suni üretimi istemiyor fiyaskosu çıktı. Evi doğal gazlı ince yorgan pamuk ve yünden temiz malzeme kalite istiyor ama yorgancı ustası bulamıyor, bulsada isteğini anlayan tasarımcı ustaya denk gelemiyor yorgan sanatının var olması için çağdaş ustalara ve tasarımcı ustalara ihtiyacı var. Vatandaşın rahat edebileceği sağlıklı yorganı üretmelidir. Meslektaşı ile rekabete girmememlidir. REKABET KALTEYİ BOZAR. Bundanda toplum ve meslek zarar görür yorgan sanatının sorunlarını yazmakla bitiremem.
Çok saygı değer toplum, mesleki sıkıntılarımı sizinle paylaşmak istedim hepinize sevgi ve saygılarımı iletiyorum hata yapmışsam özür diliyorum. Saygılarımla Hasan Kar.
Sevgili Gençler
Yorgan sanatı dünyada Türkiyede vardır. Dünya devletlerinde bizdeki kadar gelişmemiş yok olmuştur. Dünyada el sanatları bir dünya markası olarak kabul edilmişken bizim Türkiyede modası gitmiş köylü el işi sanatı olmuş batının 50 yıl önce kullandığı uyku setleri bizim ülkemizde moda ve marka oldu örtündüğünde boş bir çuval hiçbir ağırlığı yok çin işi elyaf örtüler moda olmuş basmadan oluşan bez parçası ilgi görürken benim elişi göz nuru duanın çiçeklerinden esinlenerek yorgana işlenen motifleri pana gibi işleyip kızına örten anneler ve yorgancı ustaları yorgana verilen emek kullanan kişiye verilen değerdir. Sözcüğüne bakınca bir annenin kızına verdiği değeri anlamamak mümkün değil ve dünürüne karşı kızının ne kadar kıymetli olduğunun göstergesidir. Çeyizini yaydığı zaman güzel modelli bir yorganı yayınca gözlerde şimşekler çakar ve o annenin onuru ve gururu olur bütün çeyizi tamamlamış olur.
Sevgili gençler son 20 yılda gençlerimizde gelenek ve göreneklerine sahip çıkmadığını gördüm ve yabancı markacılık ve batı yanlısı kültürlerin benimsendiğini görüyorum. Sevgili gençler ananesinden babanesinden aldığı kültürle yaşamak en büyük güvendir, attığı her adım sağlamdır geleceğe ümitle bakmaktır, güvenle bakmaktır. Aksi halde yabancı milletlere özenmek onların kültürlerine özenmek hep onların arkasından koşmak öne geçmek şansı yoktur demektir. Günün birinde de arkanıza baktığınızda yalnız kaldığınızı çok geç anlamış olacaksınız.
Sevgili gençler Hasan Kar yorgan sanat kültürünü 3 kitapta toplayıp derleyip Türk toplumuna sunmuş ve hizmet vermiş bir yorgancı ustasıdır. Yorgan sanat kültürünü karanlıklara taşımayıp toplumu ile paylaşmış topluma malolmuş ve yorgan sanat tarihine geçen ilk yorgancı ustası olarak size baba nasihatinde bulundum. Yaşım 69 sizlerin hoşgörüsüne sığındım ve size mesleki görüşlerimi açıkladım yorgan kültürünü karanlıklara taşımadım o karanlıkta bir mum yakmak istedim belki o karanlıklarda aydınlığım olur inşaallah.
Hepiniz hayatınız boyunca mutlu günler dilerim. Saygılarımla
HASAN KAR
YORGANCI USTASI
MODELİST
YORGAN DESİNATÖRÜ
Bize Ulaşın: 0 264 2726372
»Videolar
Video 1
Video 2
Video 3
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Çilingiroğlu Boncuk & Tuhafiye
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan
Sakarya Yorgan Sakarya Yorgancılar Adapazarı Yorgan Adapazarı Yorgancılar Yorgan Modelleri Yorgan Çeşitleri Yorgan Fiyatı Yorgan Fiyatları Toptan Yorgan Sakarya Toptan Yorgan Adapazarı Toptan Yorgan