Zam söylentisi yetti; Yağ için akın ettiler

Ukrayna işgaliyle yağ fiyatları uçtu. Bölgeden yağ getirecek gemiler mahsur kaldı. Zam geleceğini duyan marketlere koştu.

Küresel ayçiçek yağı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştiren Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, ayçiçek yağının fiyatlarını uçurdu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde ham yağ ton fiyatı 1400 dolar civarındayken işgalle birlikte fiyat 2 bin dolara yükseldi.

Ayçiçek yağı ithalatının yüzde 55'ini Rusya'dan, yüzde 15'ini de Ukrayna'dan sağlayan Türkiye'ye yağ getirecek gemiler savaş nedeniyle mahsur kaldı.

Yağ fiyatlarının zamlanacağı söylentisi üzerine vatandaşlar, marketlere akın etti. marketlerde kuyruk oluşurken alım adedinde sınırlama olmayınca vatandaşların, stoklamak için üçer beşer adet yağ aldığı görüldü. Vatandaşların bir yılda tüketeceği yağları bir günde alarak stoklamaya çalışması tepki çekti.

Stokçulukla talebin artacağı ve yağlara daha fazla zam geleceği belirtiliyor.

Vatandaşlar akın edince pek çok markette yağ kalmadı. Bazı marketlerin ise zammı fırsata çevirmek için ürünleri depolara kaldırarak stokçuluk yaptığı öne sürüldü.
 

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]