Yıldız: "Spekülatörler kurbanlık fiyatını yüzde 50 artırdı"

Türk Veteriner Hekimler Birliği, Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, ülkede fazlasıyla kurbanlık hayvan olduğunu belirterek, spekülatörlerin hayvan fiyatlarını yükselttiğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada Kurban Bayramı yaklaşırken, aracılar ve spekülatörler tarafından kurbanlık hayvan fiyatının şimdiden yükseltildiğini belirtti. Birkaç ay önce canlı hayvan baskül fiyatının 8,5 TL iken, Kurban Bayramı yaklaşırken şimdiden 13,5 TL’ye çıktığını vurgulayan Yıldız, "Ne değişti de fiyatlar bu kadar yükseldi. Hayvan sayısında azalmamı oldu? Ya da başka bir şey mi oldu? ‘Hayır’. Neden yüzde 50’ye varan artış oldu. Bazı çıkar gurupları menfaatleri uğuruna fiyatları yükseltiyor. Bunun önüne geçilmeli." diye konuştu.

"İbadetini yerine getirenler cezalandırılıyor"

Fiyatların attırılarak adeta Kurban ibadetini yerine getirenlerin cezalandırıldığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: "Kurban bizim dini bir ibadetimiz. Bundan fırsatçılık yapanlar var. Aksine hayvan fiyatları Kurban Bayramı’nda düşmesi gerekir. Ama tam tersi oluyor. Kurban öncesi fiyatlar artıyor, kurbandan hemen sonra ise düşüyor. Birileri insanları ibadetini yerine getirdiği için adeta cezalandırıyor."

Yıldız, Türkiye’de kurban sayısının yeterde artar olduğunu dile getirerek, bu sebeple ithalata gerek olmadığının altını çizdi. İthalatın yerli hayvan üreticisini sıkıntıya sokacağını ve Türk hayvancılığına darbe vuracağını anlatan Yıldız, “Kurbanlık için ithalata gerek yok. İthalat, yerli üreticiyi büyük zarara uğratır. Aynı zamanda ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple kesinlikle canlı hayvan ithalatı yapılmaması gerekir.” dedi. Mümkün olduğu kadar dişi hayvan kurban edilmemesi çağrısında bulunan vurgulayan Yıldız, “Dişi hayvanı kurban etmek hayvancılığa büyük zarar verir. Hayvan üreme sayısını düşürür. Bu bakımdan zorunlu olmadıkça dişi hayvan kurban edilmemeli. Bu konuya ileri ki yıllarda sıkıntı çekmemek için hassasiyet gösterilmeli. " uyarısında bulundu.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]