Yem Zamlandı, Piliç Fiyatı Kanatlandı

Küresel ısınmaya bağlı kuraklık nedeniyle tarım ürünlerinde yaşanan arz eksikliğine, bazı tarım ürünlerinin biyodizel gibi 'amacının dışında' kullanılması da eklenince, fiyatlar bir anda arttı.

Yükselme seyri izleyen fiyatlar, bu ürünleri doğrudan kullanan tüketicilerin yanı sıra, bağlı bazı sektörleri de etkiledi.

Bunlardan birisi de tavukçuluk sektörü oldu. Fiyatları maliyetlerinin altında kalan sektörün oyuncuları, şimdi zam yapmaya hazırlanıyor. Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu tüketiciye kilosu 3.25 YTL'den ulaşan piliç etinin fiyatının 5 YTL'ye kadar yükseleceğini söyledi. Bu rakamla fiyatlar, yüzde 55 civarında artmış olacak.

Tavukçuluk sektöründe yem yapımında kullanılan ve geçen yıl 330 dolardan satılan mısırın tonunun bu yıl 425 dolara çıktığını dile getiren Keskinoğlu, "Soya fasulyesini geçen yıl 430 dolardan alırken, bu sene 650 dolardan almaya başladık. Yine soya yağının fiyatı 900 dolardan bin 600 dolara çıktı" dedi. Piliç etinin kilosunun toptan fiyatının 2.7 YTL olduğunu dile getiren Keskinoğlu, "Oysa ki bizim maliyetimiz, 3.25 YTL. En ucuz piliç eti Türkiye'de satılıyor. Bu fiyatların artması gerek çünkü korkunç zarar ediyoruz" diye konuştu. Piliç etinin tüketici fiyatlarını öncelikle 3 YTL'ye çekeceklerini ifade eden Keskinoğlu, bunun kendileri için hala 'zarar' anlamına geleceğini, önümüzdeki aylarda fiyatların 5 YTL'ye kadar çıkacağını söyledi.

YUMURTA DA ARTACAK

15 gün içinde satışla maliyeti eşitlemeyi hedeflediklerini dile getiren Keskinoğlu, şunları söyledi: "Yıl sonuna kadar toptancı fiyatlarımız 4 YTL'ye çıkacak. Bu da tüketiciye ulaşan fiyatının 5 YTL olacağı anlamına geliyor. Maliyetlerdeki artış hiç şüphesiz yumurtaya da yansıyacak. Şu anda 135 YKr'den satılan yumurtanın fiyatı, 200 YKr'ye yükselecek." Fiyat artışının sadece Türkiye'de yaşanmadığının altını çizen Keskinoğlu, dünyanın en büyük üreticisi Brezilya'nın da piliç etinin tonunu bin 600 dolardan 2 bin 400 dolara çıkardığını belirtti. Keskinoğlu, önümüzdeki dönemde gıda ürünlerinin petrol kadar değerli olacağını da sözlerine ekledi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]