Yanlış İlaç Böbrek Yetmezliğine Yol Açıyor

Tıpta ve farmakolojide kullanılan teknolojinin ilerlemesiyle beraber piyasadaki ilaç sayısında ve kalitesinde artışlar oldu. Olmaya da devam edecek. Birçok ilaç firması, uzun araştırma ve denemelerin ardından, hastalıklara çare olması için ilaçları kullanımımıza sunuyor.  
 
Peki bu ilaçlar doğru kullanıyor mu? Büyük ölçüde bu soruya "evet" cevabı vermek mümkün değil. Hastalıkların tedavisinde vazgeçilmez öneme sahip olan ilaçlar, doğru kullanılmadıkları takdirde sağlık için ciddi tehditler oluşturuyor.

Uzmanlar ilaçların doktor bilgisi dahilinde ve gözetiminde kullanılmasının önemine işaret ediyor. Hastaların doktor tarafından verilen ilacı, önerilen miktarda ve zaman diliminde kullanması gerekiyor. Yanlış alınan ilaçların yarardan çok zarar getireceği uyarısında bulunan diyaliz hekimi Bircan Yarıcı, böbrek yetmezliğine sebep olan faktörlerin başında yanlış ilaç kullanımının geldiğini vurguladı. Türk toplumu olarak ilaç kullanmayı çok sevdiklerini anlatan Yarıcı, doktor önerisi dışında herhangi birinden veya eczaneden alınan ilacın kesinlikle kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Birçok antibiyotik ile ağrı kesicinin karaciğere ve böbreğe hasar verdiğine dikkat çeken Yarıcı, "Farkında olmadan aldığımız ilaçlar vücudumuzu yıpratıyor. Organlara zarar verebiliyor. Bunun sonucunda böbreğinizi kaybedebiliyorsunuz. Tansiyonun, diyabetin ve yanlış ilaç kullanımının önüne az da olsa geçebilirsek böbrek yetmezliğine yakalanan kişi sayısında azalma olacağına inanıyorum." diye konuştu. İlaçların vücuttan atılmasında böbrekler de çok önemli bir yere sahip. Karaciğerden gelen ilaç atıkları böbreklerden süzülerek idrar yoluyla atılıyor. Böbreklerde gerçekleşen süzme işlemi, ilaçlar normal sınırlarda kullanıldığında organ için bir sorun teşkil etmiyor. Ama yanlış ve fazla ilaç kullanımı bu süzme işlemini bozuyor, toksinlerin böbreğe zarar vermesine yol açıyor ve bunun da ileri boyutu böbrek yetmezliği olabiliyor.
 

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]