Yalın Düşünce Yalın Üretim Semineri

ABİGEM ve ATSO işbirliği ile düzenlenen eğitim seminerleri devam etmektedir. İki kurumun  işbirliğinde düzenlenen seminerler kapsamında 23-24 Şubat tarihleri arasında   “Yalın Düşünce -Yalın Üretim” konulu 2 gün süren eğitim semineri, Eğitim Uzmanı Sayın O.Vehbi Uçal  gözetiminde firma yetkilileri ve çalışanları ile mühendislerden  oluşan 25 kişilik bir grupla yapıldı.

Söz konusu eğitim seminerinde; yalın düşünce, yalın üretim tanımları, amaçlar, Toyota Üretim Sistemi, Japon üretim Sistemi, Ford Üretim Sistemi, yalın üretimin temel kavramları, yalın üretimde yapı taşları gibi konular ele alınmıştır.

Eğitimde; şirketlerin rekabet edebilirliği artırmak ve bu şirketlerin daha kaliteli iş yapan şirketler haline gelebilmeleri, yalın şirket sistemi içersinde düşüncede ve üretimde yalınlığı yakalamanın yöntem ve araçlarının neler olduğu ile ilgili bilgiler verilerek katılımcılara yeni bir vizyon kazandırmak amaçlanmıştır.

Vehbi Uçal, yalın düşünce ve yalın üretim fikrinin Amerika’daki şirketlerle rekabet edebilecek üretimi gerçekleştirebilmek amacıyla Toyota yöneticileri tarafından yalın üretim tekniklerinin temellerinin atılmış olduğunu belirterek düşüce gelişinin kısa bir tarihçesi anlatarak, eğitimin temel konusu olan yalınlığa değinerek tanımları üzerinde durdu; “Yalınlık, malın veya hizmetin üretimi için gerekli olmayan, değer katmayan işlemlerin, gereksiz malzeme hareketlerinin, gereksiz işgücü hareketlerinin, gereksiz stokların, hataların ve uzun hazırlık sürelerinin ortadan kaldırılmasıdır” diye konuşan Uçal, ayrıca; yalın düşüncenin amacının yönetimin merkezini değiştirerek değerin israftan ayırt edilmesini sağlamak, organizasyonlar, teknolojiler, sabit kıymetler yerine kaynakları ürüne ve ürünü etkileyecek çalışmalara odaklamak, israflardan arınmasını sağlayarak zenginliği yakalamak olduğunu belirtti.

Yalın düşüncede temel hedefin israfı ortadan kaldırmak olduğunu bildiren Vehbi Uçal, yalın üretimin ise tasarımdan başlayarak, ürün ve hizmet yaratma sürecinin israflardan arındırılıp sadeleştirilerek sunulan değeri mükemmelleştirmek ve bu yolla firma karlılığını artırmak amacını taşıyan bir  sistem ve teknikler bütünü olduğunu belirtti.

Yalın düşünce ve yalın üretim konusunda Toyota örneğini veren Sayın Uçal, Toyota Üretim Sisteminin entegre fabrika sistemi olduğunu ve entegre fabrika anlayışının ise, sıfır stok, sıfır hata, sıfır çelişki, üretimde sıfır ölü zaman, sıfır bürokrasi, müşteri için sıfır bekleme süresi gibi zaman kaybını ve hatayı ortadan kaldıran bir anlayış olduğunu dile getirdi. 

Firmalar, fabrika ve şirketler için yalın düşünce ve yalın üretim anlayışının mutlaka olması gerektiğini bu anlayış ile çalışırken her türlü hatanın ve kaybın önüne geçilmiş olacağını, gereksiz işlemler bütününün ortadan kaldırılacağını belirtti.

İki gün süren eğitim seminerinde katılımcılar konu hakkında detaylı olarak bilgilendirilmişlerdir.

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]