Vize İhlalinden Dolayı 15 Aydır Anne Hasreti Çekiyor

Melek Şevval Santur (6), Rus vatandaşı olan annesi, vize ihlali yaptığı gerekçesiyle Türkiye'ye sokulmadığı için 15 aydır anne hasreti çekiyor.

Alanya'da otelde çalışan Savaş Santur (34), ailesiyle birlikte Türkiye'ye tatile gelen ve Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Özel Cumhuriyeti vatandaşı Ayshat Magomedgadzhieva'ya gönlünü kaptırdı. Çift evlenmeye karar verdi. Magomedgadzhieva ailesi düğün hazırlıkları için ülkesine döndü. Ayshat yeniden Türkiye'ye gelerek evlilik hazırlıkları yapmaya başladı. Ancak pasaportunu kaybedince resmi olarak evlenemediler, ancak imam nikahı kıydılar. Bu arada çiftin şu an 6 yaşında olan Melek Şevval isimli çocuklarıyla mutlulukları pekişti.

Ayshat Magomedgadzhieva çocuğunu bırakmak istemeyince, 7 yıl boyunca Türkiye'de kaçak yaşadı. Bu sırada Savaş Santur emniyet, konsolosluk ve diğer ilgili kurumlara eşinin durumunu bildirmesine rağmen 'Bir şey olmaz, böyle yaşayın ' cevabı aldı. Ancak işi resmiyete dökmeyen isteyen çiftin çilesi bundan sonra başladı.

Türkiye'ye 5 Yıl Giremez Yasağı Kondu

Ayshat Magomedgadzhieva ile resmi olarak evlenebilmesi için Rusya'ya dönmesi ve kaybettiği pasaportunu çıkarması gerektiğini belirten Savaş Santur, Rus Konsolosluğu'na giden eşinin ülkesine geri dönüş vizesi aldığını ifade etti.

Kendisinin de 3 ay vize alarak kızlarıyla birlikte Rusya'ya gitmek için Şubat 2008'de Sabiha Gökçen Havaalanı'na gittiklerini kaydeden Santur, "Burada eşime vize ihlali yaptığı gerekçesiyle Türkiye'ye 5 yıl giremez yasağı kondu. Ancak Rusya'da resmi evlilik yaptığımız takdirde Türkiye'ye dönebileceğimiz söylendi. Moskova'ya 2 bin kilometre mesafede olan Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'ne giderek evlilik için başvuruda bulunduk." diye konuştu.

Evlendiler Yine Olmadı

Savaş Santur, Rusya'da resmi işlerin çok yavaş ilerlediğini, vize süresi olan 3 ayda eşinin pasaportuna alamadan evlilik akdini gerçekleştiremeden kızıyla birlikte Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığını söyledi.

Eşinin daha sonra pasaportunu aldığını ve Türkiye'ye geldiğini ancak havaalanından vize ihlali yaptığı gerekçesiyle geri gönderildiği anlatan Santur, şöyle konuştu: "Ben daha sonra 2 kez daha Rusya'ya gittim. Üçüncü gidişimde Ekim 2008'de eşimle resmi olarak Rusya'da evlendik. Evliliğimi Türk makamlara da ibraz ettim. Ancak yine de eşim vize ihlali sebebiyle Türkiye'ye gelemiyor. 15 aydır bunun için uğraş veriyorum. Türk makamları beni doğru yönlendirmiyor. İstenilen her türlü evrakı verdim. En son Aile Birleşim Meşruhatı Vizesi almamı söylediler. Onu da yaptım. Halen başvurum sonuçlanmadı. Bir aydır bekliyorum. Başvurumun ivedilikle sonuçlanmasını istiyorum. 15 aydır resmi kurumlarda sürünüyorum. Ancak dayanacak takatim kalmadı. Rusya'ya 3 kez komşularımın yardımlarıyla gittim. Her gidiş gelişte sadece yol parası 2 bin TL tutuyor. Maddi ve manevi olarak çok yıprandım. Artık bıktım ve yoruldum."

Kızımın Psikolojisi Bozuldu

Sakarya'da bir firmada personel şefi olarak çalıştığını ve günde 10 saat mesai yaptığını dile getiren Santur, "Annesi gelemeyince kızımın psikolojisi bozuldu. İçine kapanık bir hale geldi. Tam anneye ihtiyacı olan bir çağda annesinden ayrı kalmanın üzüntüsünü yaşıyor. Onunla yeterince ilgilenemiyorum. Ben çalışırken kızımla komşularım ilgileniyor. Eşim adi bir suç işlemedi, sadece vize ihlali yaptı. Zaten kendisi Müslüman. Eğer son talebimde gerçekleşmezse kızımı alıp Rusya'ya yerleşeceğim." diye konuştu.

Melek Şevval de annesini çok özlediğini, gelmesini istediğini belirterek, "Onu rüyamda görüyorum." dedi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]