Veteriner Hekim Yıldız: Hayvanlarda kanser vakaları artıyor

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, çevre kirliliğinden sadece insanlar değil, hayvanların da olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıldız, yaptığı açıklamada, son yıllarda çevre kirliliğinin hem evcil, hem de yabani hayvanlar üzerindeki olumsuz etkisinin görülmeye başlandığını belirtti. Hayvanlarda kanser ve organ kaybı hastalıklarının sıklıkla görülmeye başlandığını dile getiren Yıldız, özellikle hayvanlardaki kanser vakalarının çok sık görüldüğüne dikkat çekti. Bu durumdan en çok kedi, köpek gibi sokak hayvanlarının etkilendiğini ifade eden Yıldız, “Şehirdeki çevre kirliliği sonucu olan enfeksiyonlar, trafik kazaları, beslenme sorunları sokak hayvanlarını olumsuz yönde etkiliyor. Sokak hayvanlarında kanser vakaları inanılmaz oranda arttı. Veteriner kliniklerine getirilen hasta hayvanların büyük çoğunluğuna kanser teşhisleri koyuyoruz. Bu durum çok üzücü” diye konuştu.

Çevre kirlenmesinin sorumlusunun insan olduğuna dikkat çeken Yıldız, insanlardaki kanser hastalığının sık görülmesinin de bunun bir sonucu olduğunu vurguladı. Yıldız, şunları kaydetti: “Çevre kirlenmesini ana sorumlusu insan olunca çözümü de kendisi bulması görevi insana düşer. İnsanlığa çevre bilincinin yerleştirilmesi için çok daha bilinçli hareket etmek zorundayız. Bu insan dahil tüm canlılar için çok önemlidir. İnsan kendi nefsini yenemiyor. Çevre ile ilgili sürekli kamu bilinçlendirme kampanyaları oluşturulmalı okullarda ders olarak okutulmalıdır. Sağlıklı huzurlu bir çevre için devlet millet el ele vermelidir.“

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]