Üstad'a Saygı Günü

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk şiirinin ve düşüncesinin üstadı Necip Fazıl Kısakürek için bir saygı günü düzenleniyor.

26 Mayıs Pazartesi günü saat 19.00’da Adapazarı Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen etkinlik; Sadık Yalsızuçanlar'ın “Necip Fazıl’da Tiyatro” konulu semineriyle başlayacak, ardından Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı, Ahmet Yenilmez yönetimindeki “Para” adlı tiyatro oyunu izleyicilerle buluşacak. Saygı günü programı şöyle;

Program:

19.00 Söyleşi: “Necip Fazıl’da Tiyatro”
Sadık Yalsızuçanlar

20.00 Tiyatro: “Para”

Yazan: Necip Fazıl Kısakürek
Yöneten: Ahmet Yenilmez
Oyuncular: Ahmet Yenilmez, Ali Murat Karaarslan, Alper Kadayıfçı, Nesrin Uçak, Ozan Akıncı, Öznur Kula, İbrahim Öner, Yaşar Üzer, İhsan Ustaoğlu, Yasemin Dede

 

Necip Fazıl Kısakürek

26 Mayıs 1904’de, Perşembe günü, İstanbul’da büyük bir konakta doğdu. Heybeliada’daki Bahriye Mektebi’ni ve İstanbul Darülfü-nunun (Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Avrupa’ya tahsile gönderilen ilk Cumhuriyet talebeleri arasında yer aldı ve Paris’e gitti. Sorbon Üniversitesi Felsefe Bölümüne girdi. Sorbon’daki öğrenimini yarıda bırakarak yurda döndü.

İlk şiirleri, 1923’te Yeni Mecmua’da yayınlandı. 1928 yılında henüz 24 yaşındayken ikinci şiir kitabı “Kaldırımlar”ın yayınlanmasıyla birden şöhretin zirvesine çıktı.

Çeşitli bankalarda çalıştı ve müfettişliğe kadar yükseldi. Ankara Dil ve Coğrafya Fakültesi, Devlet Konservatuarı, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Robert Koleji’nde öğretmenlik yaptı.

1934 yılında yolu, mürşidi Abdülhakîm Arvasî Hazretleri’ne çıktı.

Fikir sahasına da uzandığı ve kendi deyişiyle “sosyal mücadele”ye atıldığı 1943’den ölümüne kadar, “anlaşılmadan benimsenmek” ile “tanınmadan dışlanmak” arasına sıkışan bir yalnızlık kesitinde yaşarken, her iktidar döneminde suçlandı, sorgulandı, yargılandı, defalarca hapis yattı. 1960 ihtilâli öncesinde hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet kararları toplamı 101 yıla ulaştı.

Ağaç (1936) ve Büyük Doğu (1943-1978) dergilerini çıkardı. Çeşitli gazetelerde “önsezi”leriyle de ünlü fıkra ve başmakaleler kaleme aldı.

Bütün şiirlerini topladığı “Çile” ile 1934’de yaşadığı ‘büyük ruh buhranının sahne eseri ve Türk Tiyatrosundaki ilk büyük dram örneği “Bir Adam Yaratmak” başta olmak üzere, çok çeşitli türlerde 100’ün üzerinde eser verdi.
25 Mayıs 1983’de 79 yaşında hayata vedâ etti. Doğduğu gün olan 26 Mayıs Perşembe günü, Eyüp sırtlarında toprağa verildi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]