Ünlü Fotoğrafçı Ali Öz , Tarlabaşı Sakarya'ya gelecek

SAGÜSAD Başkanı Ünal Dabak, Sakarya Güzel Sanatlar Derneği’nin 2018-19 yeni sezonunu 6 Eylül Perşembe akşamı açacaklarını Sakarya’da sanatsal faaliyet ve dostluk anlamında yeni üye adaylarına açık olduklarını belirtti.

Açılış akşamı çok değerli bir sanatçıyı Adapazarı'nda ağırlayacaklarını açıklayan Ünal Dabak ;’’ Sokak ve belgesel fotoğrafçılıkta ünlü isim Ali Öz, dernekte sunum yapacağını memnuniyetle duyururum... İlgisi olan konukları önümüzdeki perşembe derneğe davet ediyorum’’ dedi..

ALİ ÖZ VE TARLABAŞI “AYIP ŞEHİR’’

Yılların fotoğrafçısı Ali Öz, tam iki yıl boyunca Tarlabaşı’nı mesken tuttu.

Kentin ve semtin yaşadığı “imha/iptal” sürecini kare kare kaydetti. Sokak sokak, adım adım.

Azerisinden Pakistanlısına Afrikalısına, Bingöl depreminden İstanbul’a savrulanlardan midye dolmacılara... Kahvehanelerden birahanelere, barlardan pavyonlara “kentsel dönüşüm” adı altında bir anda “buharlaşıveren” Tarlabaşı’nın suretini çıkardı köşe bucak.

Öz, gece-gündüz, yaz-kış tam iki yıl boyunca izlediği, yazgılarına tanıklık ettiği, yaşamlarına eşlik ettiği Tarlabaşı ve sakinlerinden tam 30.000 kareyi objektifiyle kaydetti. Bunlardan küçük bir seçkiyi sosyal medyada yayınlamasıyla, Tarlabaşı gerçeği kitleselleşti.

Şehrin, semtlerin, sokakların, insanların uğradığı ayıp ve kayıpların tanıklığı TARLABAŞI “AYIP ŞEHİR gösterisinde bulacaksınız…

6 Eylül Perşembe saat 20.00 SAGÜSAD Sergi Salonu. Orta Mahalle Karaosman ilkokulu karşısında..

ALİ ÖZ

Fotoğrafa 1979 yılında elindeki kısıtlı para ile edindiği bir makine ve bir agrandizör ile başlayan Ali Öz, Ankara Siyasal Bilgiler Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümü Mezunudur. Onu bütün toplumsal eylemlerde, yürüyüşlerde fotoğraf için uygun gördüğü, en iyi açı için seçtiği uygunsuz bir yerde görmüşsünüzdür. Ya yürüyüşü objektife sığdırmak için kürsüye tırmanmıştır, ya bir duvarın tepesindedir. Ve parmağı deklanşörün üstünde, yüzünde incecik bir gülüş… Konuşmayı pek sevmez. Söylemek istediklerini, öfkesini, acısını, sevincini fotoğraflarında, dialarında okursunuz. Fotoğraf onun için “en yakın iletişim aracıdır” çünkü. Bu konudaki düşüncelerini yıllar önce yapılan bir söyleşide şöyle özetlemişti:

“İnsan açlığa katlanabiliyor ama sevgisizliğe, tutkusuzluğa ve amaçsızlığa katlanamıyor. Benim de insan sevgimin odaklandığı en dolaysız ve en somut bir sesleniş aracı oldu fotoğraf sanatı.”

Gençlik yıllarında sosyal politika alanında çalışan, kooperatifler ve sendikalarda geçirdiği yıllar kendine özgü görüşlerinin oluşmasında etkin olan Ali Öz, uzun süredir basın fotoğrafçılığına gönül vermiş durumda. “Politik belgesel” diye adlandırdığı türde fotoğraf çekmeyi bir misyon (görev, amaç) edinen Ali Öz’ün Türkiye coğrafyası dışında çektiği fotoğrafları da var. Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika ülkelerinde çektiği bu fotoğrafların konusu “çalışan insan, üreten insan, çaresiz insan.” Ali Öz bu tutumunu “İnsan sever ve sevdikleri için savaşım verir” sözleri ile açıklıyor.

Yurtiçi ve yurtdışında pek çok sergi açan ve dia gösterisi yapan Ali Öz, fotoğraflarıyla sayısız ödül ve mansiyon aldı.

Sırasıyla Nokta, Güneş, Milliyet, Cumhuriyet, Aktüel, Tempo ve NTV MAG ve Birgün’de çalışmış olan Ali Öz halen serbest foto muhabirliği yapmaktadır.
5 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]