Üniversite Sınavında Açık Uçlu Sorular Geliyor

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan LYS'de 3-5 yıl sonra açık uçlu sorular sormaya başlayacaklarını belirterek, ''Bunun için aday sayısının azaltılması lazım. '500 binin altına inince bunu yapabiliriz' dedik'' dedi.

Türkiye Özel Okullar Birliğince düzenlenen ''Okulda Yenilenme'' konulu sempozyuma katılan Yarımağan, ''ÖSS'de Yeni Yapılanma'' hakkında bir sunum yaptı.

Konuşmasında, ÖSS sınavının tarihi hakkında bilgi veren Yarımağan, Türkiye'de yükseköğrenim ile ilgili önemli değişikliklerin olduğunu belirtti.

Sistemi iyileştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Yarımağan, ''Bazıları, bizi sistemi çok değiştirdiğimiz konusunda eleştiriyor. Ben de cevap olarak onlara şunu söylüyorum: Ne aynı kaldı ki sınavlar aynı kalsın. 1974 yılından beri yediğimiz içtiğimizden tutun her şey değiştiği için doğal olarak sınav sistemi de değişti'' dedi.

Sistemde yapılan değişiklikleri anlatan Yarımağan, 2006 yılında yapılan değişiklikle müfredata dayalı bir sınavın yapılmaya başladığını söyledi.

Yapılan en son değişiklikle içeriğin değiştirilmediğini, uygulamanın değiştirildiğini belirten Yarımağan, ''Bunun bir de üçüncü aşaması var. Bunun da 3-5 yıl sonra gerçekleştirilebileceğini sanıyorum. O da çoktan seçmeli soruların yanında açık uçlu soruların sorulması biçiminde'' diye konuştu.

Yeni üniversiteye giriş sistemi hakkında bilgi veren Yarımağan, yapılan değişikliklerin amacını anlattı.

Her adayın, yalnız cevaplamak istediği testlerin yer aldığı sınavlara katılmasını, eşit koşullarda sınava girmeyi sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Yarımağan, soru sayılarını artırarak, ölçme ve değerlendirmenin geçerliliğini artırdıklarını, şans faktörünün rolünün azaltıldığını söyledi.

Yeni sistemde testlerin sürelerini ayırarak adayların ders düzeyindeki bilgilerinin sağlıklı bir biçimde ölçülebileceğini anlatan Yarımağan, ''Puan türlerini artırarak ve her yükseköğretim programı için daha uygun puan türünü belirlemeyi, yerleştirme işlemlerinin geçerliliğini artırmayı, açık uçlu soruların da sorulabileceği bir alt yapıyı oluşturmayı amaçladık'' diye konuştu.

-''ÇOKTAN SEÇMEYLE YAPAN TER TÜRKİYE KALDI''-

''Tüm ölçme değerlendirme işlemlerini çoktan seçmeyle yapan tek ülke Türkiye kaldı'' diyen Yarımağan, çoktan seçmeli sistemin tek seçenek olmaktan çıktığını, gelişmiş ülkelerin açık uçlu sorularla da ölçme değerlendirme yaptığını söyledi. Yarımağan, ''Her şeyi çoktan seçmeli sorularla ölçerseniz öğrencilerin belirli yetenekleri gelişmiyor. Öğrenciler, yeteneklerinin gelişmesi için gayret sarf etmiyor'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınavları yaydığını belirten Yarımağan, ''Şimdi de biz sınav sayısını artırdık ama yaymıyoruz. Bakanlık sınavı 3 yıla yaydı, biz aynı yıl içinde 3 sınav yapıyoruz. En azından öğrencinin sınav stresine 3 yıl süreyle girmesini önleyerek 1 yıl içinde birbirini izleyen sınavlarla 2 ay içinde bu işi bitirmeye çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Açık uçlu soruların da sorulabileceği bir alt yapıyı oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Yarımağan, şunları söyledi: ''Alt yapının oluşturulması için aday sayısının azaltılması lazım. Kabaca 500 bin rakamını amaç aldık. '500 binin altına inince bunu yapabiliriz' dedik. Bunu yapan ülkeler var, İngiltere liseyi bitirdiğinde öğrenci seçilen dersten sınava sokuyor, soruların tamamı açık uçlu. Açık uçlu soru deyince tamamen serbest bir formatta değil, tamamen kısa sorular. Adaydan bir yorum yapmasını, sonuç bulmasını istiyorsunuz. Talimatları da hazırlayıp değerlendirme yapacak öğretmenlere bunu verdiğinizde bu değerlendirme objektif biçimde yapılıyor. Bu söylediklerimizi birinci sınavda gerçekleştiremeyeceğiz. Birinci sınavda aday sayısı çok olduğu için eski usulde yapılacak, açık uçlu soru sormayacağız. İkinci sınavda, ilk aşamada ders düzeyinde ölçme yapacağız. İkinci aşamada da 3-5 yıl sonra da açık uçlu sorulardan sormaya başlayacağız.''

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]