Ucuz İş Gücünün Adresi Cezaevleri

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Erol Öztürk, işgücü maliyetlerin çok fazla olduğu Türkiye'de cezaevindeki mahkumların kısa bir eğitim sürecinin ardından birer kalifiye işçi haline gelebileceğini belirterek, "Bu potansiyeli kullanmak, küresel arenada Çin gibi düşük işgücü maliyeti olan ülkelerle rekabet etme şansı sağlayacak" dedi.

Fiziki olarak yenilenen cezaevlerinde artık mahkumların hem eğitim hem üretim faaliyetleriyle geleceğe hazırlanıp, topluma yeniden kazandırıldığını kaydeden ATSO Başkanı Öztürk, "Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan bu uygulamada asıl amaç yeniden suçun işlenmesinin önlenmesi ve hükümlülerin geleceğe hazırlanması, meslek sahibi ve topluma faydalı birer birey olarak hayatlarını devam ettirmeleri ve ülke üretimine katkıda bulunmalarını sağlanmaktır. İlimiz Geyve ilçesinde bulunan cezaevi, açık cezaevi haline dönüştürülmüş olup Adalet Bakanlığı'nın yeni uygulamasıyla buradaki mahkumların ve tutukluların üretime katılması için hiçbir engel kalmadı. Dolayısıyla ilimizde faaliyet gösteren sanayicilerimiz için günlük net 17 YTL ücret karşılığında çalıştırabilecekleri bir iş gücü potansiyeline doğrudan ulaşma şansı doğdu. Bu uygulamayla günlük ücret haricinde herhangi bir yasal ödeme yapılması söz konusu değildir. Günlük ücret haricindeki diğer tüm yasal ödemeler devlet tarafından üstlenildi" diye konuştu.
Her türlü fason üretimin Geyve ilçesindeki cezaevinde yapılabileceğini kaydeden Öztürk, şunları söyledi: "İşveren tarafından sağlanacak malzeme, makine ve ekipmanlar cezaevine teslim edilerek burada üretim sahaları oluşturulacak. Lüzum görülmesi halinde cezaevinden de işletmelere çalıştırılmak amacıyla mahkum ve tutuklu gönderilebilecek. Batılı ülkelerde uygulama safhası her geçen gün genişleyen mahkum ve tutukluların üretime kazandırılmasıyla atıl işgücünden daha fazla yararlanılmaktadır. Hatta çokuluslu şirketlerin karlarını artırmak için sürekli daha ucuz emek gücü seçeneklerine yöneldikleri küreselleşen dünyamızda, iş dünyası Doğu Avrupa, Asya ülkeleri gibi seçenekler dışında yeni bir potansiyel daha keşfetmiştir. Bu potansiyeli, cezaevlerindeki tutuklular ve mahkumlar oluşturmaktadır. Hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarını koruyup geliştirmek veya onlara yeni bir meslek ve sanat öğretmek amacıyla onlara bir yandan dış dünyadan kopmadan üretim yapma potansiyeli aşılanırken aynı zamanda maddi imkanda sağlanmaktadır. İşgücü maliyetlerin çok fazla olduğu ülkemizde, kısa bir eğitim sürecinin ardından kalifiye birer işçi haline gelebilecek bu potansiyeli kullanmak, küresel arenada Çin gibi düşük işgücü maliyeti olan ülkelerle rekabet etme şansı sağlayacaktır. Adalet Bakanlığı tarafından sağlanan bu fırsatın ilimiz firmalarınca iyi değerlendirilmesini ve tutukluların aktif işgücüne dahil olmaları projesine destek vererek ucuz işgücü imkanından faydalanmalarını önemle tavsiye ediyoruz."
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]