Türkiye Yazarlar Birliği, Sakarya Şubesi Açıldı

1 Nisan 2009 itibariye resmi olarak Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi açılışı gerçekleşti. Fahri Tuna’nın başkanlığında on kurucu üye ile çalışmalarına başlayan derneğin, Sakarya’nın kültür ve sanat hayatında etkin rol oynaması bekleniyor.

1978’den bu yana faaliyet gösteren Türkiye Yazarlar Birliği mesleki ve kültürel alanda pek çok faaliyet gerçekleştirmektedir. Genel Merkezi Ankara’da bulunan birliğin İstanbul, Konya, Bursa, Kayseri, Erzurum, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Trabzon’dan sonra Sakarya Şubesi kurucu üyelerinin yaptığı ilk toplantı ile çalışmalarını başlatmış oldu.
Görev Dağılımı

Fahri Tuna, Yılmaz Güney, Osman Suroğlu, Osman Karagüzel, Mustafa Turan, Yrd.Doç.Dr. Mehmet Özdemir, Mustafa Erdoğan, Ayhan Tınıç, Rüstem Budak ve Aylin Günay’dan oluşan kurucu yönetim, ilk toplantısında görev dağılımını şöyle gerçekleştirdi: Fahri Tuna (Şube Başkanı), Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özdemir (Şube Başkan Yardımcısı), Aylin Günay (Şube Sekreteri), Rüstem Budak (Şube Muhasibi) ve Osman Karagüzel (Üye). 
Adapazarı, Bereketli Bir Coğrafya

Ayda bir kültürel / sanatsal etkinlik düzenlemeyi hedef aldıklarını belirten Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şube Başkanı Fahri Tuna, “Sivil toplum yapılanmalarının pek çoğu topluma artı değer katmaktadır, farklı alanlarda faaliyet gösteren pek çok derneğin yanında Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi’nin olması Sakarya’nın kültürel hayatı için son derece önem arzetmektedir. Adapazarı bu konuda da bereketli bir  coğrafya, yazarlar birliği çatısı altında aynı alanda çalışan insanların yer alması kültürel hayatımıza yeni bir ivme katacağı kanaatine sahibim.” dedi.

A. Şube Kurucuları:

Kurucunun

Adı Soyadı :          Doğduğu   İl:    D.Yıl:            Mesleği:
1. Fahri Tuna,              Sakarya       1959       Endüstri Mühendisi
2. Yılmaz Güney          Trabzon       1949       Öğretim Üyesi (Fizik)
3. Osman Suroğlu        Tunceli        1955       İnşaat Mühendisi
4. Osman Karagüzel    Trabzon       1955       Ziraat Yüksek Mühendisi
5. Mustafa Turan          Bilecik        1957       Tarih Öğretmeni
6. Mehmet Özdemir     Sakarya      1961       Öğretim Üyesi (Türk Dili ve Edebiyatı)
7. Mustafa Erdoğan,     Sakarya     1963       Sınıf Öğretmeni
8. Ayhan Tınıç              Sakarya     1965       Tıp Doktoru
9. Rüstem Budak,        Malatya      1974       Sınıf Öğretmeni 
10.Aylin Günay            Sakarya     1980        Editör

B. Kurucu Şube Yönetim Kurulu:

Şube Başkanı:  Fahri Tuna
Başkan Yardımcısı Mehmet Özdemir
Sekreter   Aylin Günay
Muhasip   Rüstem Budak
Üye   Osman Karagüzel

C. Kurucuların Tanıtımı:

Fahri Tuna

1959 yılında Sakarya’da (Kaynarca) doğdu. İTÜ SMF Endüstri Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Halen SBB Kültür İşleri Daire Başkanı ve TYB Sakarya Şube Başkanı olarak görev yapmaktadır. Irmak’ın 7 kurucusundan olan ve derginin genel yayın yönetmenliğini yürüten Tuna’nın yazıları İzlenim, Ülke, Yedi İklim, Türk Edebiyatı, Dergah, Ada, Değirmen ve Irmak dergilerinde yayımlandı: Yayımlanmış kitaplarından bazıları: “Sakarya Şairleri” (ant.-2000), “Adapazarı Yazıları” (ar.-2007).
        
Yılmaz Güney


1949 yılında Trabzon’da (Dernekpazarı) doğdu. Ankara Üniversitesi. Fen Fakültesi Fizik Bölümünden mezun oldu. 1977 yılından bu yana Sakarya Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Irmak’ın 7 kurucusunun başında olan Güney’in şiirleri, Defne, Çağrı, Çaba, Hareket, Hisar, Varlık Yıllığı, Deneme, Gelişme, Mavera, Işıklar, Akademi, Türk Edebiyatı ve Irmak dergilerinde yayımlandı. Yayımlanmış kitabı: “Sonsuz Bekleyiş” (şiir-1996).

Osman Suroğlu
 
1955 yılında Tunceli’de (Pertek) doğdu. Elazığ Fırat Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Irmak’ın 7 kurucusundan birisi olan Suroğlu’nun karikatürleri Gır Gır, Çarşaf, Zafer, Türk Edebiyatı, Kadın ve Aile, Mavi Kuş ve Irmak dergileri ile Zaman ve Yenişafak Gazetelerinde yayımlandı. 100 sayıdır Irmak dergisi ile Taş karikatür dergisinin genel sanat yönetmenliği üstlenen Suroğlu, uluslar arası 33 ödülün sahibi. Yayımlanmış kitapları: “Çizgiyi Aşıyorum”(kar.-1987), “Karikatür Albümü” (kar.-1995), “Kuşlar” (kar.-1998), “Mehmet” (kar.-1998), “Göndermeler” (kar.-2000), “Nerede Benim Ağacım” (kar.-2005), “Osman Suroğlu Karikatürleri” (kar.-2005), “Çocuksu” (öykü-2005).


Osman Karagüzel

1955 yılında Trabzon’da doğdu.Erzurum  Atatürk Ü. Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Halen Sakarya Büyükşehir Belediyesinde uzman  olarak görev yapmaktadır. Birçok sivil toplum derneğinde kuruculuk, yönetim kurulu üyeliği ve şube başkanlığı yaptı. 1981 yılından itibaren çeşitli gazetelerde aralıklı olarak köşe yazarlığı yapan Karagüzel, TYB Sakarya şubesinin de kurucuları ve yönetim kurulu üyeleri arasında yer almıştır. 

Mustafa Turan

1957 yılında Bilecik’te (Gölpazarı) doğdu. İstanbul Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. Irmak’ın 7 kurucusundan biri olan Turan’ın değişik dergi ve gazetelerde şiirleri ve denemeleri yayımlandı. Yayımlanmış şiir kitapları: “Şafak Sökerken”(şiir-1995), “Serzeniş” (şiir-1997) ile birlikte 12 kitabı yayımlandı.

Mehmet Özdemir

1961 yılında Sakarya’da (Kaynarca) doğdu. 19 Mayıs Ü. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Halen SAÜ Eğitim Fakültesi’nde Türkçe Eğitimi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Özdemir, “Yahya Kemâl ve Nesirlerinde Eğitim” konulu teziyle Bilim Uzmanı, “Divan Edebiyatı Tartışmaları 1902-1928” tezi ile tamamlayıp Doktor unvanını aldı. Özdemir’in alanıyla ilgili birçok makalesi ve kitabı bulunmaktadır.

Mustafa Erdoğan

1963 yılında Sakarya’da (Kaynarca) doğdu. Pamukkale Ü. Eğitim Fakültesi’ni bitirdi. 1984 yılında Sivas’ta meslek hayatına başlayan Erdoğan, halen Adapazarı Sabiha Hanım İlköğretim Okulu’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Sakarya Folkloru üzerine çalışmalar yapan Erdoğan, bazı sivil toplum örgütlerinde kuruculuk ve yöneticilikler üstlendi. Yazıları Irmak dergisinde yayımlandı.

Ayhan Tınıç

1965 yılında Sakarya’da (Adapazarı) doğdu. Anadolu Ü. Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Halen Adapazarı Fatmahanım Sağlık Ocağı hekimi olarak görev yapan Tınıç, lise öğrenciliği yıllarından bu yana  şiir yazıyor. Şiirleri Türk Edebiyatı ve Irmak dergisi ve bazı antolojilerde yayımlandı.

Rüstem Budak

1974 yılında Malatya’da (Arguvan) doğdu. Uludağ Ü. Eğitim Fakültesi’ni bitirdi. 1998 yılından bu yana Sakarya’da sınıf öğretmenliği yapan Budak, Sakarya Gönüllü Eğitimciler Derneğinde etkin rol üstlenmiştir.   17 sayıdır yayımlanan üç aylık Değirmen Dergisinin de yayın yönetmenliğini sürdürmektedir. Deneme ve makaleleri Değirmen, Irmak, Özgün İrade, Yarın dergileri, internet siteleri ve gazetelerde yayımlandı.

Aylin Günay

1980 yılında Sakarya’da (Akyazı) doğdu. Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Hala aynı bölümde yüksek lisans yapmakta ve bir kamu kuruluşunda genel müdür basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Timaş Yayınlarında reklâm yazarlığı, Okuryazar ve Adıyok Dergilerinde yayın koordinatörlüğü yaptı. Çeşitli kitap projelerinde editörlük çalışmaları yürütmektedir.  

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]