"Tüberkülozdan Korunma ve Hemşirelik Bakımı" Konferansı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu tarafından "Tüberkülozdan Korunma ve Hemşirelik Bakımı" konulu konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Havva Sert, vaka yönetimi ve tedavide hemşirelik yaklaşımını anlattı.

Tüberkülozun, tüm dünyayı etkileyen bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Sert, "Tarihin en eski hastalıklarından biri olan ve MÖ 4. yüzyılda Hipokrat\'ın tanımladığı tüberküloz, bir enfeksiyon hastalığıdır" dedi.

Sert, dünyada tüberkülozun sanayi devrimiyle hızla artış gösterdiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Tüberküloz Türkiye\'de ilk kez Osmanlı\'nın çöküş dönemlerinde görülmeye başlandı. Son olarak 2005 ve 2013 verilerine baktığımız zaman tüberkülozda azalma görülmüştür. Uluslararası Hemşirelik Konseyi etik kodlara göre hemşirenin dört temel sorumluluğu vardır. Bunlar sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi, acının hafifletilmesi, sağlığın geri kazandırılması olarak sıralanmaktadır. Tüberküloz vakalarında, hemşire risk altındaki kişilerin korunmasını , aktif vakaların belirlenmesi ve tedavi edilmesini sağlar,  hastalığın önlenmesinde rol alırlar. Tedaviye uyumu arttırmak için hemşirelerin hastaları ve hastalarının aileleriyle etkili bir iletişim kurdukları, hastanın kendini nasıl hissettiğini takip ettikleri, ilaçların yan etkileri olup olmadığını sorguladıkları görülmüştür. 2012 yılında  yapılan bir çalışmada tüberküloz tedavi başarı oranının yüzde 84-92’ye çıktığı ve bu başarıya hemşirelerin önemli katkı sağladıkları görülmüştür."

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]